Beşinci Nesil Kablosuz Ağ (5G) Nedir?

 

Uzun bir süredir 4G’den 100 kat daha hızlı bir internet deneyimi sunacak olan 5G üzerine tartışmalar yapılıyor. Peki veri alış-veriş hızında ve iletişim cihazlarında devrim yaratacağı söylenen 5G teknolojisi nedir?


5G internet son dönemde en çok konuşulan ve tartışmaya oldukça açık teknolojilerden birisi. 5G, mobil telefonların kullandığı hücresel ağlarda bulunan teknolojik alt yapının yeni kurallar ile yeniden yapılandırılması aslında. Bu çerçevede radyo frekansları, işlemciler ve antenlerin kullanılma şeklinde yapılan değişiklikler ve kapasite yükseltici yeni eklemelerden söz edebiliriz.

1970’lerden bu yana farklı şirketlerin mühendisleri hücresel ağların yapılandırılması için standartlar üzerinde anlaşıyor ve altyapı noktasında işbirliği içerisinde hareket ediyor. İletişim cihazları da bu altyapı standardına uygun şekilde üretiliyor. Aşağı yukarı her 10 yılda bir gelişen teknolojiler ışığında daha fazla verim alabilmek ve daha iyi hizmet sunabilmek için bu altyapının kodları ve malzemesi değiştiriliyor.

İşte 5G bu altyapının 5. kez değiştirilmesi anlamına geliyor. Elbette bu alt yapı her değiştiğinde tüketicilerin yeni cihazlar satın alması gerekiyor. Eskiden değişim fazla hızlı olmadığı için geçiş süreci de uzun yıllara yayılıyordu. Ne var ki, günümüzde alt yapı değişikliklerinin de zaman aralığı kısalmaya başladı.

Yerli 5G teknolojisi altyapısı kurmadan 5G'ye geçmeyeceğiz' - Teknoloji  Haberleri

5G Teknolojisi Ne Kadar Hızlı, Bize Ne Vadediyor?


Bu sorunun cevabı nerede yaşadığınıza, hangi servis operatörünü kullandığınıza ve 5G trenine ne zaman binmeye karar verdiğinize göre değişecek ancak varolan hızlara kıyasla sorunun cevabı basit: Çok hızlı.

Sayısal verilerle konuşacak olur isek de; 5G olarak bilinen beşinci nesil kablosuz ağ sistemi, 4G ile kıyaslandığında ondan  100 kata kadar daha hızlı olabilecek bir sistem.  Örneğin Qualcomm firması yaptığı testlerde saniyede 4,5 gigabit hızlara ulaşıldığını açıkladı ancak bu ulaşılan en yüksek hız. Ortalama hızın saniyede 1,4 gigabit olduğu belirtiliyor ki bu bile var olan en hızlı 4G iletişiminden 20 kat hızlı bir teknoloji. Yüksek çözünürlüklü bir filmi indirmek ortalama süratlerle yalnızca 15 saniye sürecek.

Eğer 4 veya 5 gigabit hızlarına ulaşırsanız şimdikinden 100 kat daha hızlı bir iletişim gücüne sahip olacaksınız ve ‘indir’ tuşunun yerini ‘oynat’ tuşu alacak çünkü dokunmanızla filmin oynamaya başlaması aynı anda olacak. Bir televizyon dizisinin tüm sezon ve bölümlerini yüksek çözünürlükte indirmeniz bir dakika dahi sürmeyebilir.

İnternet sitelerinin yüklenmesinde yaşanan gecikme süreleri de dramatik şekilde azalacak. Bir siteye ulaşmak için veriler farklı servis sağlayıcıları ve fiziki merkezlerden geçmek zorunda. Günümüzde 50 ila 100 milisaniyelik gecikmeler normal kabul ediliyor. Bu alanda da yeni teknolojiler barındıran 5G ile gecikme süresi birkaç milisaniyeye inecek.

5G Neden Bu Kadar Önemli?


Geçen yılın sonunda Londra’da yapılan NATO zirvesinin kapanış bildirgesinde “5G dâhil olmak üzere iletişimin güvenliğini garanti altına alma” konusunda görüş birliğine varıldı. Peki, 5G, NATO için neden bu kadar önemliydi?

5G, sağlık ve ulaşım alanı da dâhil olmak üzere, Nesnelerin İnternetini daha etkili hale sokacak.  Bu sistem 5. nesil bir mobil ağ ve 1G, 2G, 3G ve 4G ağlarından sonra yeni bir küresel kablosuz ağ standardı. Yani 5. Nesil kablosuz ağ sistemi; makineler, nesneler ve cihazlar dâhil olmak üzere hemen hemen herkesi ve her şeyi birbirine bağlamak üzere tasarlanmış yeni bir ağ türü.

Akıllı telefon kullanıcılarının sayısındaki artış ve yakın zamanda yapılan bir araştırma bizlere, küresel olarak internete bağlı 19,9 milyar cihaz olduğunu ve bunların 10 milyarının akıllı ev cihazlarıyla bağlantılı olduğunu söylüyor. 2025 yılına kadar bağlı cihazların toplam sayısının ise 34 milyarı aşacağı tahmin ediliyor. Bu da 5G’nin ne kadar büyük bir alana hitap edeceğini gösteriyor. İşin maddi kazanım boyutundan bakacak olursak ise tahmini olarak 13 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratacağı şuan için öngörülüyor.

Sağlık sektöründe ise; uzaktan hasta izleme, konsültasyon ve hatta uzaktan ameliyat gibi hizmetler 5G ile gerçekleştirebilecek. Ulaşımda sektöründe ise otonom araçların omurgası olacak olan bu sistem seyahat sürelerini yaklaşık olarak % 40 azaltacak.

5G’de öncülük yapan Huawei, 2009’da 28 milyar dolar olan küresel gelirini 200 milyar doların üzerine çıkarmış durumda. Şuan itibariyle küresel Telekom ekipmanı pazarının % 34’nü de elinde tutuyor.

Askeri ve Güvenlik Teknolojisinde Yoğun Bir Şekilde Kullanılacak


5G muazzam ticari faydalarının yanı sıra askeri ve güvenlik teknolojisinde de devrim niteliğinde açılımlar yapmakta. ABD istihbaratı, Huawei’nin telekomünikasyon ekipmanının Çin casusluğu için “arka kapılar” içerebileceğine dair endişelerini sık sık dile getiriyor. 5G ağı ve nesnelerin interneti, savaş alanındaki bilgi durumunu birkaç kat artırıp derinleştirecek ve devasa miktarda veri üretecek ve bu verilerin kullanımı oldukça hayati önem teşkil edecek.

Mesela; bir şehirde bir grup teröristle bir sokak savaşı düşünün, elektrik kesintisi yaşanıyor ve teröristler boş bir ofis binasında saklanıyor. Bir terörle mücadele teknoloji uzmanı, binanın ses kontrol sistemine giriyor ve güvenlik kameralarındaki mikrofonları kullanarak yüksek hassasiyetli ses dalgalarını topluyor. Sistem, cihazların düşük güç tüketimi ve uzun dayanıklılığı prensibine göre çalışıyor. Akustik veriler geri gönderildikten sonra yapay zekâ analizi teröristlerin konumlarını belirliyor. Daha sonra bir drone, pencereden belirlenen konumlara ateş açıyor ya da içeri giriyor. Bunlar artık bir film konusu değil, 5G ve yapay zekâ ile gerçek olacak. Ya da şöyle bir senaryo düşünelim; bir asker vuruldu ve bilincini kaybetti. Akıllı giyilebilir teknolojiyle üretilmiş üniforması, sensörler aracılığıyla askerin durumunu algılayabilecek ve hemen bir adrenalin iğnesi yaparak bir hastaneneye ya da tüm ekibe bir acil durum uyarısı gönderecek.

Ayrıca nesneler birbirleri ile anlık iletişim kuracağı için diğer iletişim hatları, uydular veya erken uyarı araçlarına da gerek kalmayacak. Böyle askeri açıdan ciddi bir maliyet tasarrufuna gidilebilecek. Sınırsız bir teknoloji sunacak olan Beşinci nesil kablosuz ağ sistemi (BNKAS) üzerine daha fazla yatırım da artık kaçınılmaz.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*