Veri yedekleme ve veri kurtarma hizmetleri kapsamında, yazımızın içeriğinde detaylı açıklamaya ulaşacaksanız. Veri Yedekleme ve Kurtarma Hizmetlerinde mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini unutmayın. Hizmetlerimiz için mail adresimizden lütfen bize ulaşın.
Veri yedekleme, ani gelişen çeşitli arızalardan kaynaklı istenmeyen veri kayıplarını engellemek için bir kurtarıcı mekanizmadır. Kümenin kurtarılmasına izin vermek için verilerin bir kopyasını alma veya çoğaltma işlemidir. Veri yedekleme, veri korumasını sağlayabilir ve bunun için farklı veri yedekleme yöntemleri vardır.
Veri Yedekleme Türleri
- Full Backup (Tam yedekleme)
- Incremental Backup (Artımlı yedekleme )
- Differential Backup (Diferansiyel Yedekleme)
- Synthetic Full Backup (Sentetik Yedekleme)
- Incremental forever Backup ( Artımlı Sonsuza Kadar Yedekleme)
-
Mirror backup (Ayna yedeklemesi)
-
Continuous backup (Sürekli Yedekleme)
Full Backup (Tam Yedekleme)
Tam yedekleme, yedekleme için yapılandırdığınız verilerin tam bir kopyasıdır. Ancak, daha fazla kaynak tüketir. Bu yedekleme türünü periyodik olarak almak kaynak tüketiminizi azaltmak için faydalı olacaktır.
Incremental backup (Artımlı yedekleme)
Tam yedeklemenin dezavantajı olan fazla enerji tüketimini istemeyen kişi veya kuruluşlar, Incremental backup’a (Artımlı yedekleme) yönelebilirler. Bu yedekleme çeşidi yalnızca, bir önceki yedeklemeden bu yana değişen verileri yedekleyerek kaynak tüketimini azaltır.
Differential backup (Diferansiyel yedekleme)
Diferansiyel yedekleme, son tam yedeklemeden bu yana değiştirilen verileri yedeklemenizi sağlar.
Artımlı Yedekleme ve Diferansiyel Yedekleme Arasındaki Fark: Artımlı yedekleme ve diferansiyel yedekleme arasında her zaman bir yanlış anlama vardır. Özetlemek gerekirse, diferansiyel yedekleme son tam yedeklemeden bu yana değiştirilen tüm verileri içerirken; Artımlı yedekleme önceki yedeklemeden bu yana değiştirilen tüm verileri içerir.
Diferansiyel yedekleme, artımlı yedekleme ile karşılaştırıldığında daha kısa geri yükleme süresi sağlar, ancak veri boyutu artarsa geri yükleme süresi değişebilir.
Synthetic full backup (Sentetik tam yedekleme)
Sentetik bir tam yedekleme, tam bir yedekleme alır ve tam bir yedekleme sağlamak için aşağıdaki artımlıları birleştirir. Sentetik tam yedekleme bir kenara depolanır ve ardından artımlı gerçekleştirilir.
Sentetik bir tam yedeklemenin diğer yedekleme türlerine göre avantajı geri yüklemesi kolaydır ve ayrıca kaynak kullanımını azaltır.
Mirror backup (Ayna yedeklemesi)
Yansıtma yedeklemesi, hedefte yalnızca en yeni dosya sürümünü depolar ve dosyalar kaynak olarak ayrı olarak depolanır. Bu, geri yükleme işlemini gerçekleştirmek zorunda kalmadan dosyalara doğrudan erişmenizi sağlar. Bu nedenle, veriler hedefteki tek bir dosyaya sıkıştırılmadığından / şifrelenmediğinden en hızlı yedekleme yöntemi olarak kabul edilir.
En hızlı yedekleme yöntemi olmasına rağmen, yalnızca sıkıştırılmadan yapılan verilerin tam kopyası olduğundan, depolama alanınızdan daha fazla yer kaplar. Ve ayna yedeklemenin bir başka önemli dezavantajı, yedekleme verilerinin önceki sürümlerinin izini tutmamasıdır.
Continuous backup (Sürekli Yedekleme)
Sürekli Yedekleme, bir değişiklik yapıldığında yedeklendiği şekliyle “gerçek zamanlı yedekleme” olarak da adlandırılır. Önceki tüm yedekleme türleri düzenli aralıklarla çalıştırılırken, sürekli yedekleme dosyayı gerçek zamanlı olarak izler ve değişiklik yapıldığı anda dosya yedeklenir.
İş sürekliliğini sağlamak için sürekli veri korumasına sahip olmak istiyorsanız, bu yedekleme türü seçilebilir.