Deepfake Nedir?
Deepfake, derin anlamına gelen “Deep” ve sahte anlamına gelen “Fake” kelimelerinin bir araya gelmesi ile oluşur ve derin sahtecilik anlamına gelir. Normal bir insan ya da sanat, spor, siyaset vb. herhangi bir alanda tanınmış bir insan için yapay zekadan faydalanılarak o kişiyi hiç bulunmadığı bir video ya da fotoğrafa ekleme işlemine denir.
Deepfake’ nin oluşturulmasını sağlayan bir çok yöntem vardır. Bunlardan en çok tercih edilenler arasında yüz değiştirme vardır. Bu yüz değiştirme yöntemi içinde derin sinir ağlarını ve otomatik kodlayıcıları içermektedir. Deepfake uygulanması için bir video belirlenmesi, bu videoda yer alması istenilen kişinin görüntü ve videolarından oluşan dosyalara ihtiyaç vardır. Deepfake uygulanacak video ile kişinin kendi görüntü ve videolarından oluşan dosyalara ihtiyaç vardır. Deepfake uygulanacak video ile kişinin kendi videoları birbirinden tamamen alakasız olsa da bu Deepfake yapmaya engel bir durum olmaz. Bunun nedeni ise otomatik kodlayıcı, Deepfake uygulanacak kişinin farklı açıdan görüntülerini tespit eder ve Deepfake uygulanacak videoda benzerlikler gösteren kişi ile eşleştirmek üzerine çalışır.
Deepfake teknoloisi ne zaman ortaya çıkmıştır?
2017 yılında ilk defa, bir reddit kullanıcısı tarafından yapay zeka destekli yazılımları kullanarak aktörlerin yüzünü değiştirmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Deepfake teknolojisi nasıl bir tehtit oluşturur?
Yapay zeka destekli olduğu için gelişmiş bir teknolojidir. Hedef alınan kişinin tüm jest ve mimiklerini, yüz hatlarını tüm ayrıntısına kadar inceler ve konuşma şekillerini öğrenir. Bu oluşturulan kopyanın da benzer özellikler taşıyan kişiye yerleştirilmesini kolay kılar. Bunun sonucunda ise hedef alınan kişinin hiç bulunmadığı ortamlardaymış gibi gözükmesine, uygunsuz davranışlar ya da söylemler gösterdiği gerekçesi ile kötü zan altında kalmasına sebebiyet verebilir. Büyük ihtimalle bu da yanlış anlaşılmalardan toplum tarafından dışlanmaya ve yasal olarak ceza almaya kadar götürebilir.
Deepfake nasıl tespit edilir?
Deepfake, yapay zeka ile oluşturulduğu için profesyonel bir sahtecilik yöntemi olmasına rağmen bazı belirlenmiş yöntemlerle tespit edilebilir.
Bu yöntemler;
- Deepfake kullanıldığından şüphe ettiğiniz birinin göz hareketlerine dikkat etmelisiniz. Kişi gözlerini hiç kırpmıyorsa ya da bulunulan video ortamından gözler bağımsız bir şekilde hareket ediyorsa bunlar önemli bulgulardır.
- Mimikler video teması ile örtüşmüyorsa.
- Deepfake her ne kadar gelişmiş teknoloinin bir ürünü olsa da, hedef alınan kişinin yüz hatları her zaman başarılı bir şekilde videoya oturtulmayı başarılamayabilir. Üstelik yüz şeklinin vücut şekli ile örtüşememesi, yüzde ki orantısızlıklar ve cilt tonunda eşitsizlikler oluşması da görülebilir.
- Deepfake tespit edilmesinde bir diğer etken saçlardır. Saçlar normalde kişinin hareketlerine uygun olarak dalgalanır ve yön değiştirir. Bu nedenle Deepfake uygulanan bir videoda saçların hareket yönü ciddi bir şekilde değişiklik gösterebilir.
İlk yorum yapan olun