Dijital Şiddete Maruz Kalan Kadınlar Ne Yapmalı?

Kadınlara yönelik dijital şiddet günden güne artıyor. Yapılan son araştırmalara göre kadınlar, interneti daha çok mevcut sosyal ilişkilerini güçlendirmek için kullandıklarını belirtirken, erkeklere kıyasla ortalama olarak 2 kat daha fazla çevrimiçi tacize maruz kalıyor.


Özellikle 18-24 yaş aralığındaki genç kadınların %26’sı siber zorbaların hedefinde yer alıyor. Bu yazımızda, dijital şiddet mağduru kadınların uygulayabileceği  7 önemli tavsiyeye yer verdik.

Oldukça fazla sayıda kadın siber suçların kurbanı oluyor. Yapılan son araştırmalara göre kadınlar, erkeklere kıyasla interneti daha çok mevcut ilişkilerini güçlendirmek için kullanıyor. Bununla birlikte kadınlar dijital dünyada erkeklere kıyasla 2 kat daha fazla dijital tacize maruz kalıyor. Özellikle 18-24 yaş aralığındaki genç kadınların %26’sının siber zorbalar tarafından çevrimiçi olarak takip edildiğine, %25’inin ise çevrimiçi cinsel tacize uğradığına dikkat çekilmesi gerekiyor.

Sosyal Medya Suçları Ve Cezaları

Dijital Şiddete Maruz Kalan Bireyler Ne Yapmalı?


Dijital tacize karşı alınabilecek tedbirler - Pembe Teknoloji

Günümüz dijital dünyasında sadece kadınların değil, gencinden yaşlısına her bireyin dijital ortamda dikkatli olması gerekiyor. İnternet yoluyla işlenen bir şiddet veya suç ile karşı karşıya kalınan durumlarda atılması gereken adımlar şu şekilde.

1) Sakin olun ve durumu değerlendirin.

Dijital bir mecrada tacize uğradığınızda sakin kalmak zor gelebilir ancak sinir ve öfkeyle atılacak yanlış bir adım durumu aleyhinize çevirebilir. Sakin kaldıktan sonra sonra yapmanız gereken ilk şey kullandığınız sosyal medya hesabının gizlilik ayarlarını değiştirmek.

2) Kanıtları toplayın.

Çoğu zaman tacizciler, mesajları veya gönderileri siler ve olayı reddeder. Bu yüzden kanıt toplamak çok önemlidir. Tacizin ekran görüntüsünü almayı unutmayın. Kanıtları topladıktan sonra size zorbalık yapan kişiyi engelleyin. Kullandığınız sosyal medya platformuna durumu bildirin.

3) Tacizi bildirmekten kaçınmayın.

Çevrimiçi taciz, iş yerindeki bir arkadaşınız tarafından yapılıyorsa insan kaynakları birimini mutlaka bilgilendirin. Böylelikle neler yapabileceğiniz konusunda yardım alabilir, sürecin doğru yönetilmesini sağlayabilirsiniz.

4) Dijital taciz fiziksel bir tacize dönüşüyorsa kolluk kuvvetlerine şikâyette bulunun.

Bazı durumlarda dijital dünyada yaşanan tacizin, sosyal hayatınıza da yansıyabilme ihtimali oluşabilir. Tacizci, tacizi sosyal hayatınızda da devam ettirmekle ve konumunuza gelmekle tehdit ediyorsa durumu en kısa sürede polisle paylaşmayı ihmal etmeyin.

İnternet Yoluyla Hakaret Savcılık Dilekçe Örneği

Kadınlara Yönelik Dijital Şiddete Karşı 7 Önemli Tavsiye


Siber Şiddet" Araştırması: 10 Kadından 7'si Güvende Hissetmiyor - SES  Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu

1) Şifrelerinizi kimse ile paylaşmayın.

Şifrenizi güvendiğiniz bir arkadaşınız veya partnerinizle paylaşmış olabilirsiniz. Ancak, arkadaşlarınız veya partneriniz kasıtlı olarak size zarar vermezken, yanlışlıkla şifrenizi birine ifşa edebilirler. Bu nedenle şifrelerinizi kolay tahmin edilemeyecek karmaşık şifreler haline getirin ve kendinize saklayın.

2) Web kameranızı uygulamalara bağlı bırakmayın.

Kameranızı açabilen ve hareketlerinizi bilginiz olmadan sinsice kaydedebilen çok sayıda uygulama bulunuyor. Önlem almak için kamera iznini devre dışı bırakın ve kullanmadığınız zaman kameranızın lensini kapalı tutun. Web kamerası koruma özelliğine sahip bir güvenlik yazılımı kullanın.

3) Gizlilik ayarlarınızı gözden geçirin ve kimseyle gerekenden fazlasını paylaşmayın. 

Yakın çevrenizle işler her zaman iyi gitmeyebilir. En iyi insanlar bile yolun bir ucundan diğer ucuna geçebilir. Bu nedenle, samimi mesajlar, resimler, bilgiler ve sizi utandırma potansiyeli olan herhangi bir şeyi paylaşırken dikkatli olun.

4) İnternette tanıştığınız kişilerle yalnız görüşmeyin. 

İnternette tanıştığınız kişiler ile kalabalık bir kafede veya alışveriş merkezinde tanıştığınıza emin olun ve daima yakınlarınıza nereye gittiğinizi ve kiminle buluştuğunuzu bildirin.

5) Cihazlarınızdaki tüm işletim sistemlerini güncelleyin.

Güncellemelerin sıklığı rahatsız edici olabilir ancak en kötü tehditleri engelleyerek sizi güvende tutar. Ne kadar meşgul olursanız olun gerekli güncellemeleri yapmaya özen gösterin.

6) Cihazlarınızı Antivirüs yazılımıyla koruyun.

Güvenlik sistemi olmayan bir cep telefonuna veya tablete sahip olmak, kapıları kilitlenmemiş bir evde oturmak gibidir. Hem Android hem de Mac cihazlar, kötü amaçlı yazılımların istila etmesiyle risk altında kalabilir. Bu nedenle, tüm cihazlarınızda güvenilir bir güvenlik sistemi kurmayı unutmayın.

7) Uygulamalara izin verirken dikkatli olun.

Kullandığınız herhangi bir hizmetin gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını iyi okumaya özen gösterin. Bazı web siteleri bilgilerinizi sizin izninizle istedikleri gibi kullanabilir veya satabilirken hüküm ve koşulları kabul ettiğiniz için kanunlar sizi koruyamayabilir.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*