Sanal Evren Simülasyonları: Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi Nedir?

 

Artırılmış gerçeklik (AR), gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür.


Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır. Teknoloji kişinin gerçekliğini zenginleştirme işlevini görür. Buna karşı sanal gerçeklikte ise gerçek dünya yerine tasarlanıp canlandırılmış bir dünya vardır.

Ses, video, grafik veya GPS verileri gibi bilgisayar tarafından üretilip duyusal girdi ile artırılıp canlandırılan elemanların fiziksel, gerçek dünya ortamıyla birleştirilmesiyle oluşturulan yeni bir algı ortamının canlı, doğrudan ya da dolaylı bir görünümüdür.

Zenginleştirme gerçek zamanlı gerçekleşir ve çevredeki ögeler ile etkileşim içindedir. Gelişen zenginleştirilmiş gerçeklik teknolojisinin de yardımıyla kullanıcı etrafındaki bilgi ile etkileşime girebilir. Bulunulan çevreyle ilgili yapay bilgi ve ögeler gerçek dünyayla bağdaşabilir. Zenginleştirilmiş gerçeklik teriminin literatüre 1990 yılında Boeing üzerinde çalışan Thomas Caudell tarafından kazandırıldığına inanılır.

Artırılmış gerçeklik uygulama örnekleri


Artırılmış Gerçeklik ve Yeni Kullanım Alanları - Vizyoner Genç

Artırılmış gerçeklik örneğinden biri olan; “Aurasma” bir görüntü tanıma teknolojisidir. İşletmeler ve bireyler Aurasma’yı hem kendi artırılmış gerçeklik deneyimlerini oluşturmak ve paylaşmak, hem de çevrelerindeki gizli dijital içeriği keşfetmek için kullanır. Öğretmenler, bu platformu kullanan en etkin grup arasında yer almaktadır.

Artırılmış gerçeklik ile ilgili uygulamalar henüz çok yeni olsa da, dünyada bilişim sektörünü domine eden Microsoft ve Google gibi firmalar bu yeni teknolojiye büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Google, 2012 yılında tanıttığı ve büyük ilgi çeken Glass projesini şimdilik rafa kaldırsa da, Mattel firmasıyla birlikte View Master gözlüğünün tanıtımını yaptı. Microsoft ise Windows 10 ve HoloLens  kullanıcılarına interaktif hologramlar sunmayı planlıyor.

Marshall, L’Oréal Paris, Ray-Ban, Adidas, BMW, Volkswagen, Ford, Durex ve IKEA gibi sayısız uluslararası marka, artırılmış gerçeklik uygulamaları ile ürünlerinin tanıtımını interaktif ve eğlenceli hale getirmeye çalışmaktadırlar.

Günümüzün en popüler konularından biri olan Artırılmış Gerçeklik, mevcut gerçekliği zenginleştiren bir deneyim türüdür. Bu teknoloji çevremizde algıladığımız fiziksel unsurların bilgisayar kaynaklı grafik, video, ses, GPS gibi verilerle birleştirilmesiyle oluşur. Oluşturulan duyusal unsurların gerçek zamanlı olarak zenginleştirmesini ve fiziksel dünya ile etkileşimini sağlar. Yani gerçek ve sanal dünyaların birbirinden tamamen ayrılmadığı, tersine daha da iç içe girdiği bir gerçekliktir.

Yükselen Teknoloji: Artırılmış Gerçeklik-Cemal Mete Hayırlı

Bir başka ifadeyle AR, cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi olayına denir. Bu teknolojiden faydalanabilmek için; bulunulan ortamda internet erişiminin ve artırılmış gerçekliği tanımlayacak cihazların (akıllı telefon, akıllı gözlük veya tablet) bulunması gerekir. Ayrıca Augmented Reality üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin kullanılacak cihazda yüklü olması da şart. Bu koşullar gerçekleştikten sonra; AR için tasarlanmış görseli cihazdaki uygulama ile tanımlanması gerekir. Sonuç olarak cihaz görseli algılar ve sabit mekanda yeni bir görüntüyle karşılaşılır.

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik Farkları


AR teknolojisi, Sanal Gerçeklik ile aynı değildir. Artırılmış gerçeklikle hayali bir dünyada gerçek varlıklarla bütünleşmiş sanal unsurlar görürsünüz. Sanal gerçeklikte ise bütün deneyim bir simülasyon olarak sunulur. Artırılmış Gerçeklikte bir kulaklık veya mobil cihaz kamerası algılayıcıları ile bu büyünün gerçek zamanlı olarak canlandırılmasını sağlayan özel hazırlanmış bir uygulama bir araya gelir. Geliştirilen uygulamayla olmayan nesneler gerçek dünyaya yerleştirilir. Yani artırılmış gerçeklik uygulamalarını bir mobil uygulama kullanır gibi kullanabilirsiniz. Fakat sanal gerçeklik uygulamaları, mutlaka tüm görüş alanınızı kaplayacak ve işittiklerinizi kontrol edecek bir ekipmana ihtiyaç duymaktadır.

AR (Artırılmış Gerçeklik) ile VR (Sanal Gerçeklik) Arasındaki farklar nelerdir?

Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları


Uygulamaların gelişmesiyle kullanım alanları artan Artırılmış Gerçeklik teknolojisine pek çok sektörde rastlamak mümkün. Markalar son yıllarda AR kullanarak müşterilerine daha gerçekçi bir deneyim sunmayı bir trend haline getirdi. Bu teknolojiyle tasarlanan afişler, bilboardlar, animasyonlar ve birden fazla özellikle zenginleştirilen ilgi çekici reklam materyalleri sayesinde firmalar ürünlerini daha kolay pazarlama imkanı buluyor. Sosyal medya uygulamalarındaki filtrelerden cerrahi işlemlere kadar pek çok alanda karşımıza çıkan bu teknoloji, sanal dünyayı gerçek hayatla birleştiriyor.

Bu teknolojinin yararlanıldığı diğer alanlar:

  • Pazarlama
  • Sinema
  • Turizm
  • Alışveriş
  • Sağlık
  • Emlak
  • Sanat ve Müzeler
  • Oyun ve Video
  • Cihaz Kurulumu

Arttırılmış gerçeklik temel olarak akıllı telefonlar, tabletler veya Microsofts HoloLens veya Google Glass gibi cihazlar kullanılarak 3 boyutlu nesnelerin gerçek hayat ortamımız üzerinde katmanlanabileceği anlamına geliyor. Günümüzde, ortalama bir akıllı telefon ağır AR uygulamalarını desteklemektedir.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*