Uygulama mağazalarında, cihaza istenen uygulamayı indirebilmek için istenen izinler ile hangi verilerin kaydedilip işlendiğini görebiliyoruz. Peki uygulamalar topladıkları veri konusunda şeffaf davranıyorlar mı?
Kullanıcı verilerinin öneminin artması ile gündeme gelen veri mahremiyeti ilkesinin sayısız ihlalleri, bu konuda yapılan araştırmaların da artmasını sağladı. The Washington Post gazetesi de, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili yürütülen araştırmalardan derledikleri bilgiler ile uygulamaların topladıkları veriler konusunda yeni bir haber paylaştı.
Uygulama mağazalarından rastgele seçilen uygulamalara, topladıkları veriler ile ilgili şeffaflık analiz testleri yapıldığını belirten The Washington Post, bu testler sırasında bazı uygulamaların mağazada belirtmediği verileri topladığını paylaştı. Uygulama Gizliliği bölümünde birçok uygulamanın şeffaf davranmadığı ve kullanıcılara belirttiğinden farklı biçimlerde veriler topladığı da tespit edildi.
Kullanıcı verileri konusunda şeffaf davranmadığı tespit edilen Satisfying Slime Simulator isimli bir uygulamada, açıklama kısmında herhangi bir veri toplanmadığı belirtilmesine rağmen, yapılan araştırmada uygulamanın cihaz tanıma verilerini Facebook ve Google gibi şirketlerle paylaştığı tespit edildi.
The Washington Post bu bilgilerde bilerek saptırma yapılabileceğini veya uygulama yayıncısının yanlışlıkla hata yapılabileceğini belirtiliyor. Dolayısıyla uygulama mağazalarının, bünyelerinde barındırdıkları uygulamalar üzerinde detaylı araştırma yapmaları ve yayımlanan bilgilerin kontrol edilmesinde ekstra hassasiyet gösterilmeleri büyük önem arz ediyor.
İlk yorum yapan olun