Türkiye’nin 2021 Yılı Siber Güvenlik Verileri Açıklandı

 

PRODAFT siber güvenlik firmasının yayınladığı verilere göre, Türkiye’de 2021 yılının eylül ayında kredi kartı bilgileri çalınanların sayısı 178 bin 797’ye ulaştı.


Yıl boyunca siber saldırganlar tarafından hedef alınan 436 bin kişinin parolaları ise kötü niyetli kişilerin eline geçti.

Özellikle cep telefonlarına gönderilen sahte kampanya içerikleriyle bulaşan zararlı yazılımlar, insanların başına dert olmaya devam ediyor. Yetkili kurumlar, düzenli olarak vatandaşları uyarsa da bu yöntemle bilgileri çalınan kişilerin sayısı her gün çoğalıyor. En hayati tehlike ise kredi kartı ve banka bilgileri olarak öne çıkıyor.

Siber güvenlik alanında uzman kadrosuyla Türkiye’deki pek çok banka, e-ticaret, finans, sigortacılık, havacılık, telekomünikasyon ve kamu kuruluşu ile çalışan PRODAFT, her yıl siber saldırılara dair geniş çaplı raporlar hazırlıyor. Son hazırlanan rapora göre, 2021 yılında siber saldırılarda büyük bir artış gözlendi.

EYLÜL AYINDA BANKACILIK SALDIRILARI ZİRVE YAPTI


2021’de toplam 436 bin 399 kişinin bankacılık bilgileri ele geçirilirken, 362 bin 866 kişinin ise kredi kartı bilgileri çalındı. Özellikle eylül ayında yapılan saldırılarda büyük bir artış yaşandı.

Sadece kredi kartı çalıntı vakası bu ayda 178 bin 797 olurken, 152 bin 132 kişinin de eylül ayında bankacılık bilgileri üçüncü kişilerin eline geçti. Sadece bir yıl içinde insanların kişisel verilerini ele geçirebilmek için 19 bin 946 yasa dışı internet sitesi kuruldu.

Kişilerin gözle bilgilerini ele geçirmenin en yaygın yöntemi cep telefonlarına gönderilen mesajlardan bulaşan zararlı yazılımlar.

Sahte bir banka, şirket ya da bir kamu kuruluşu adınaymış gibi gönderilen mesajlara tıklayan vatandaşlar, kötü niyetli kişilere tüm özel bilgilerini de açmış oluyor. Son dönemlerde en sık kullanılan yöntem ise bedava internet kampanyaları…

SİBER SALDIRGANLARIN HEDEFİNDE ANDROİD İŞLETİM SİSTEMLİ TELEFONLAR VARDI


Bankacılık bilgileri ele geçirilen zararlı yazılımların hedef olarak yüzde 99 oranında Android işletim sistemine sahip telefonlar tercih edildi. Bilgilerin bir kısmı deep webde satılırken, bazı kişiler dolandırıldı, kredi kartlarından paralar çekildi ve banka hesapları boşaltıldı.

Buna karşılık Apple’da, App Store’da olmayan bir uygulama cihaza kurulamıyor.. Android’de ise durum farklı. Google Play yayınlansa da  yayınlanmasa da bir yazılım cihaza kurulabiliyor. Bu nedenle Android telefonu olanlar ayarlarda ‘onaylanmayan kaynaklardan yükleme yapılmayacak’ seçeneğini mutlaka işaretlemesi gerekiyor.

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*