İnternet ve veri güvenliğinde küresel çözüm sağlayıcı Trend Micro’nun yayınladığı güvenlik raporlarına göre; Türkiye, son yıllarda en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında ilk beş arasında yer alıyor. Peki, Türkiye en çok hangi siber saldırı çeşitlerine maruz kalıyor ?
Siber suçluların durmaksızın sürdürdüğü saldırılar, kimi zaman kullanıcıları kimi zaman da şirketleri ve devlet kurumlarını hedef alıyor. Türkiye de oldukça uzun süredir, en çok siber saldırıya maruz kalan ülkelerin arasında yer almakta. Bu yazımızda Türkiye’ye yönelik en çok hangi siber saldırıların gerçekleştirildiğini ele aldık.
Fidye Yazılımı Saldırıları
Fidye yazılımları, kullanıcıların dosyalarını ve cihazlarını şifreleyip, tekrar ulaşılabilmesi için kişileri ücret ödemeye zorlayan bir zararlı yazılım çeşididir. Cryptolocker ise Türkiye’de en çok görülen fidye yazılımı çeşitlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle, kullanıcılara gönderilen sahte e-postalarla yollanan sahte faturalara saklanıyorlar. Cryptolocker kişilerin ya da kurumların verilerini ve cihazlarını şifreleyerek erişilemez hale getiriyor. Kullanıcılar ise karşılaştıkları kilit ekranında yönlendirildikleri noktalara ödeme yapmak zorunda bırakılıyor. Trend Micro’nun araştırma birimi TrendLabs’ın verilerine göre yalnızca 6 aylık bir süre içerisinde 4 milyondan fazla fidye yazılımı çeşidine maruz kalınıyor. Bu sayıların pandemiden kaynaklı, dijital ortamda geçirilen sürenin artmasıyla arttığı ve artacağı da verilen bilgiler arasında.
Oltalama Saldırıları
Phishing, yani oltalama saldırısı olarak da adlandıran siber saldırılar, tamamen karşıdaki kişiyi aldatma esasına dayanan bir yöntem. Bu saldırının amacı ise hedefteki kişinin şifrelerini ve kullanıcı hesaplarını ele geçirmek. Siber saldırganlar bir kurumdan yollanmış gibi hazırladıkları e-postalarla, kullanıcıları bu kurumların adını kullanarak hazırladıkları sahte sitelere yönlendiriyorlar. Bu siteler de genellikle orijinal site ile çok benzer bir kullanıcı ara yüzü kullanılıyor. Bundan dolayı kullanıcılar aradaki farkı anlayamıyorlar ve kendi hesaplarına eriştiklerini zannediyorlar. Kullanıcı adı ve şifresi kısmına bilgilerini girdiklerinde ise bu bilgiler bilgisayar korsanları tarafından çalınıyor. Bu yöntem Türkiye’de özellikle kullanıcıların banka hesapları ya da sosyal medya profillerini ele geçirmek için kullanılan bir siber saldırı türü.
Kredi Kartı Dolandırıcılıkları
Siber suçlular kullanıcılara özellikle herkesin ilgi gösterdiği ürünler için çeşitli kampanya, fırsat ve indirimler içeren sahte sipariş sayfalarını içeren e-postalar yolluyorlar. Bu e-postalar özellikle Sevgililer Günü, Anneler Günü, Babalar Günü ve Yıl Başı gibi birçok kişinin birbirine özellikle online alışveriş yaparak hediye aldığı dönemlerde yoğunlaşıyor. Bu e-postalardaki bağlantılara tıklayıp sahte sipariş sayfalarından alışverişini yapan kişilerin kredi kartı bilgileri bilgisayar korsanları tarafından çalınıyor.
DDOS Saldırıları
Özellikle son dönemde Türkiye’nin gündemini meşgul eden DDoS saldırıları, en çok karşılaşılan siber saldırı türlerinden bir tanesi. DDoS (Distributed Denial of Service Attack) saldırıları genellikle bant genişliğini istilaya uğratarak sistemleri ve sunucuları hizmet veremez hale getiren bir saldırı çeşidi. Yani ağ üzerinde çok yoğun bir trafik yaratarak sistemler kilitleniyor. DDOS saldırılarında çoğunlukla hedef alınan kitleler, üs düzey kurumların sistemleri veya DNS sağlayıcıları oluyor. Hedef alınan sistem, trafik yoğunluğuyla kilitlenerek işlevsiz hale getiriliyor ve sistemin çalışması sekteye uğratılıyor.
Mobil Cihaz Saldırıları
Mobil cihazların gelişen teknoloji ile birlikte kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla, ele geçirilebilecek ve kullanılabilecek veri miktarı sürekli artıyor. Bundan dolayı, online eğitim platformlarından, online bankacılık uygulamalarına; sosyal medya hesaplarından, yönetici hesaplarına kadar ele geçirilecek verinin değeri de katlanıyor. Bu bağlamda mobil tehditler giderek daha tehlikeli hale geliyor. Özellikle Android platformundaki güvenlik problemlerinden dolayı birçok zararlı yazılım mobil cihazlara indiriliyor. Akıllı telefon kullanımının oldukça yaygın olduğu ülkemizde kullanıcılar, zararlı ve yüksek tehlike içeren mobil uygulamaları milyonlarca kez telefonlarına indirdi. TrendLabs tarafından kullanıcıların indirdikleri bu uygulamaların içerisinde 2 bin 681 adet virüs keşfedildi. Telefona indirilen virüslerin çeşitleri değişkenlik göstermekle birlikte, verdikleri maddi ve manevi zararın boyutları azımsanamayacak düzeyde.
İlk yorum yapan olun