Türkiye: Fidye Yazılımı Saldırılarında İlk Beşte Yer Aldı

 

Pandemi döneminde artış gösteren fidye yazılım saldırılarında Türkiye, öncelikli hedefler arasında yer alıyor.


Trend Micro’nun incelediği Coveware siber güvenlik firmasının raporuna göre Türkiye; Hindistan, Çin, ABD ve Brezilya ile tüm dünyada fidye yazılımı saldırılarının en fazla yaşandığı ülkeler sıralamasında 5. sırada bulunuyor.

Son dönemde yapılan araştırmalar, fidye yazılımı saldırılarının gelecekte daha da şiddetleneceğini ortaya koyuyor.

Raporda öne çıkan detaylar arasında, her 2 saniyede bir yeni bir siber saldırının meydana geldiği görülüyor. Ayrıca, fidye yazılımı alanındaki saldırıların kurbanlarına, 2031 yılına kadar yılda yaklaşık 265 milyar dolarlık bir zarar vereceği öngörülüyor.

Diğer yandan nesnelerin interneti alanındaki gelişmeler ve birbirine bağlı cihazların sayısındaki artış da fidye yazılımı saldırıları için fırsat olarak görülebilir.

IDC’ye göre 2025 yılına kadar sayıları 55,7 milyara ulaşacak birbirine bağlı nesnelerin % 75’i, IoT cihazlarının olacak ve 2031 yılına kadar bu sayı büyük olasılıkla 200 milyar cihaza kadar ulaşacak. IoT cihazlarının yaygınlaşması, kötü amaçlı yazılımlarını belirli endüstriyel sensörlere, sağlık monitörlerine veya veya sürücüsüz arabalara kolayca uyarlayabilen fidye yazılımı saldırıları içi yeni alanlar anlamına geliyor.

Son Yılların En Tehlikeli Siber Saldırıları Deşifre Edildi

Fidye Yazılımı Saldırılarının En Büyük Hedefi Bankacılık Sektörü


Dünya genelinde sağlıktan perakendeye birçok sektörü hedefleyen fidye yazılımı saldırıları, son yıllarda Türkiye’de özellikle online bankacılık sistemleri hedefliyor. Türkiye’de bu bağlamda en fazla online bankacılık saldırısına uğrayan ülkeler arasında yer alıyor.

Birçok işletmenin tökezlemesine neden olan Ransomware(fidye yazılımları), bulaştığı bilişim sistemleri üzerinde dosyalara erişimi engelleyerek kullanıcılardan fidye talep eden zararlı yazılımlar anlamına geliyor.

Saldırı stratejileri üzerinde siber suçlular tarafından yapılan geliştirmeler nedeniyle, sürekli değişen fidye yazılımlarının yeni sürümlerine karşı ise kurumların her zaman tetikte olmaları gerekiyor.

Kaynak: Siber Bülten
Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*