Bu yazımızda, çoğu alanında dünya devi olan teknoloji şirketlerinin ikonik logolarını ve oluşturulmalarının ardındaki zekice göndermeleri inceledik. Google ve Facebook gibi tanınmış platformların yanı sıra Xiaomi ve Dell gibi alanında uzman üretici şirketlerin logoları da bu yazımızın içerisinde. İşte Google’dan başlayan Logolar ve Anlamları listemiz…
GOOGLE LOGOSU
Google, bundan 4 yıl önce ikonik logosunu değiştirdiğinden beri yeni logonun tasarımsal hatalara sahip olduğu defalarca dile getirilmişti. Ancak bu tasarım o kadar basit bir hataya ev sahipliği yapamayacak bir detaya ev sahipliği yapıyor.
Teknoloji devi Google’ın yeni logosunun ardında altın oran var. Apple’ın logosunda da başvurduğu altın oranı matematik ve sanatta, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran olarak tarif etmek mümkün.
XİAOMİ LOGOSU
Akıllı telefon üreticisi Xiaomi’nin CEO’su Lei Jun, “Xiaomi” isminin nereden geldiğini açıkladı. Gizchina’da yer alan habere göre, Şirket için isim araştırılması yapılırken Türkçe karşılığı “Kızılyıldız”, “Kırmızı Biber” ve “Siyah Pirinç” olan isimler üzerinde duruldu. Ancak bu isimler yönetim kurulu tarafından kabul görmedi.
LG LOGOSU
LG Markasının logosu ise tam 3 farklı anlama ev sahipliği yapıyor. LG harfleri, gülen yüz ve açma/kapama tuşu gibi görünen bir sembol ve bu elementler bir Pac Man logosu olarak da tekrar düzenlenebiliyor.
EİGHTY 20 LOGOSU
Data analiz şirketi olan Eighty 20’nin logosu, “1” ve “0”lardan oluşan binary sayı sistemini temsil ediyor.
Mavi kareler sistemdeki “1”leri temsil ederken, gri kareler ise “0”ları temsil ediyor.
Üst satırdaki “1010000” Eighty’yi oluştururken, alt satır da “0010100” 20’yi ifade ediyor. Böylece şirketin ismi Eighty20 binary sistemi ile ifade edilmiş oluyor.
DELL LOGOSU
Bilişim sistemleri ekipmanları üreticisi DELL’in logosunu incelediğimizde ise logodaki yan yatmış E, logoyu oluşturan Michael Dell’in hayalinde dönüştürmek istediği dünyayı temsil ediyor. Bazıları da logonun bir floppy diski taklit ettiğini söylemekten geri durmuyor.
AMAZON LOGOSU
Amazon logosunda sarı okunun bir gülümsemeyi içerdiği fark ediliyor olsa da aynı zamanda ok işareti A’dan Z’ye bir alanı kapsıyor. Yani Amazon’da A’dan Z’ye istediğiniz her ürünü bulabilirsiniz.
FACEBOOK PLACES
Facebook Places uygulaması, Facebook’un şu an adı unutulan ancak zamanında oldukça fazla kullanılan yer bildirimi uygulaması, Foursquare’e olan yanıtıydı. Kırmızı okun 4 numarasının üzerinde durduğuna dikkat edin. Bu tasarım, uygulamanın planlanmış bir hedefte bulunulduğuna gönderme yapıyor.
CISCO LOGOSU
Cisco’nun logosu, Golden Gate köprüsünün form olarak alındığı dijital bir sinyali simgeliyor. Renk uyumu açısından, görsel çekiciliği artırmak adına birbirine zıt iki renk olan kırmızı ve mavi tercih edilmiş.
AMERICAN SİBER KUVVETLER LOGOSU
Amerikan Siber Kuvvetleri’nin logo tasarımına baktığımızda ise: Altın bir iç jantın içindeki mühründe 32 karakter kodun birleştiği görülüyor.
SUN MİCROSYSTEMS LOGOSU
Sun Microsystems, 2010’da Oracle tarafından alındı ve basit logosu aldatıcı bir şekilde zekiceydi. Bu logo, sadece U şeklinde olan bir öbek S’nin Sun olarak yazılmasıyla oluşturulmuştur.
BLUETOOTH LOGOSU
Cep telefonlarında sıklıkla kullanılan Bluetooth özelliği, kablosuz bağlantıda standart uygulama haline gelmiş durumda. Sembolün kökleri ise Vikinglere dayanıyor.
Bağlantı teknolojileri arasında halen daha hatrı sayılır bir öneme sahip olan Bluetooth teknolojisi, teknolojinin geliştiricilerinin hayalgücü sayesinde hayli ilgi çekici bir logoya sahip. Logonun sembolize ettiği olgu ise tarihin ta kendisi. Nordik (Kuzey Avrupa) Rünikleri’nden, yani yüzyıllar öncesinin Kuzey Avrupası’nın sembollerinden H ve B harflerini sembolize eden iki Rünik’I birleştirince, Bluetooth’un sembolü ortaya çıkıyor.
Bu Rune’lar, Danimarka’nın efsanevi kralı Kral I. Harald tarafından kullanılmıştı. Sembolün önemi burada bitmiyor. Bluetooth teknolojisi şu an bilgisayarları, mobil telefonları ve otomotiv sektörünü birbirine bağlıyor. Tıpkı bu Nordik Rünikleri’nin zamanında birçok Krallığı (Norveç, İsveç, Danimarka) birbirine bağladığı gibi.
FACEBOOK’UN YENİ LOGOSU
Son dönemde veri skandalları ile gündemde olan Facebook logosunu değiştirdi. Facebook’tan yapılan açıklamada, 15 yıl önce tek bir uygulama olarak yayın hayatına başlayan platformun, bugün insanlar arasında iletişim sağlamak, iş geliştirmek gibi çeşitli amaçlar için ürün paketi sunduğu bildirildi.
Yeni logonun, şirketin platformlarına özel olarak farklı renklerde kullanılması bekleniyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Facebook Üst Düzey Pazarlama Yöneticisi Antonio Lucio, Facebook tarafından sunulan ürünler konusunda daha net olma amacıyla şirketin logosunu güncellediklerini belirterek, tanıtılan yeni logonun Facebook şirketinin kendi markasını ve kurumsal kimliğini koruyarak şirket ve uygulamaları arasında ayrım oluşturacağını kaydetti.
Lucio, yeni logonun anlaşılırlık amacıyla tasarlandığını, şirket ve uygulama arasında görsel ayrım oluşturma amacıyla özel tipografi ve büyük harf kullanımının tercih edildiğini aktardı.
İlk yorum yapan olun