Bilişime Yön Verenler: Steve Wozniak Kimdir

 

Kırk yılı aşkın bir süredir Silikon Vadisinin simgesi, teknoloji girişimcisi, Apple Computer Inc. ‘ in kurucu ortağı, Woz U’nun kurucu ortağı, enerji tasarrufu şirketi Efforce’un kurucu ortağı ve hayırsever olan Steve Wozniak, bir çok şekilde tanımlanabilir. Hatta birden çok takma adı da vardır Steve Wozniak’ın. “The Woz”, “Wonderful Wizard of Woz” (Woz’un Harika Büyücüsü) ve “iWoz” (birçok Apple ürününün ismine nazire). “WoZ” (“Wheel of Zeus” (Zeus’un Tekerleği)’nin kısaltması) bu takma adlardan bir kaçıdır.

What Apple's Colorful Logos Might Hint About Its October Product Launch Event - DesignTAXI.com

Tam adı Stephen Gary Wozniaktır. 1950 yılı Kalifornia, ABD doğumlu olan Wozniak, Polonya kökenli bir ailedendir.  Gelişen bir teknoloji merkezinde doğması, Wozniak’ın elektroniğe olan ilgisini ve yatkınlığını da olumlu yönde etkilemiş ve Wozniak henüz çocukluk çağındayken el yapımı voltmetre, amatör radyo, hesap makinesi ve oyun yapmaya başlamıştır. Üstün zekası ve becerisine rağmen rutin bir okul eğitimi ve ezbercilik onu sıkmış, Colorado Üniversitesinde başarısız olunca, Kaliforniya Üniversitesinde eğitimine devam etmiştir. Kaliforniya Üniversitesi ‘nden 1987 yılında Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Lisansını almıştır.  Başarılı bir elektronik mühendisi, girişimci ve bilgisayar programcısıdır.


Apple'ın kurucusu Steve Wozniak koronavirüsüne mi yakalandı? - Haberler - Teknokulis

Wozniak ve Jobs’ın hayatının kesişmesi ise 1971 yılında ortak arkadaşları aracılığıyla olmuş, tıpkı kendisi gibi okuldan nefret eden ve elektroniğe özel bir ilgi duyan Steve Jobs ile tanışmıştır. Aynı tutkuya sahip olan bu ikili aralarında güçlü bir arkadaşlık ilişkisi kurmuşlardır. Wozniak ve Jobs, Hewlett-Packard’da büyük boy bilgisayar üzerinde çalışırken arkadaş olmuşlar, bu süreçte de Wozniak üniversiteden ayrılmıştır. O sıralar, kişisel bilgisayarlara olan talebin artmasıyla elektronik dünyası da hızlı bir yükselişe geçmiş ve kişisel bilgisayar alabilecek bütçesi olmadığı için de Wozniak kendisi bir kişisel bilgisayar yapmaya karar vermiştir. Bu çalışmanın sonunda ise, inanması güç bir şey olmuş ve Apple I olarak isimlendirilen birinci nesil Apple bilgisayar ortaya çıkmıştır.

İnanması zor olsa da, bilgisayarın donanımını, devre kartını ve işletim sistemini Wozniak tek başına, hiçbir yardım almadan tasarlamıştır. O dönemki ürünlere performans açısından bakıldığında, Wozniak’ın yaptığı bilgisayar piyasadaki mevcut Altair bilgisayarlarından daha büyük işlemler gerçekleştirebiliyordu ve bu sebeple ön plana çıkmıştı. Wozniak ve Jobs, Apple I bilgisayarı elektroniğe ilgi duyan insanların oluşturduğu Palo Alto merkezli Ev Yapımı Bilgisayar Kulübü’nde insanlara sundular. Daha sonrasında, Wozniak bu bilgisayarı geliştirmeye ve sayıca çoğaltmaya odaklanırken, Jobs da ürünü pazarlama işini üstlendi. Apple I bilgisayarı piyasadaki benzerlerinden üstün kılan şey, diğer bilgisayarlarda olmayan kolay video hazırlama olanağıydı ve bu özelliği oldukça ilgi çekmişti.

Steve Wozniak | Teknoloji

Steve Jobs’ın  minibüsünü satarak, Wozniak’ın ise Hewlett Packard hesap makinesini satarak elde ettiği 1300$ onların tek sermayesi olmuştu. Bu sermaye ile tamamen montajlanmış baskılı devre kartı satmaya başladılar. Aynı zamanda monitör, elektronik alet ve bilgisayar oyunlarını pazarlayarak satışa çıkaran ikili, 1 Nisan 1976’da, Wozniak ve Jobs Apple Bilgisayar’ını kurdular. Apple’ın ilk ürün serisi olan Apple I ve II’nin tasarımıyla bilgisayar endüstrisi şekillenmeye başlamıştı. Ertesi yıl, bir merkezi işlem birimi, bir klavye, renkli grafikler ve bir disket sürücüsü içeren Apple II kişisel bilgisayarını tanıttılar. Apple II, kişisel bilgisayar endüstrisinin lansmanının ayrılmaz bir parçasıydı. Steve Wozniak, dört Apple bilgisayarında patentli tek mucidiydi. Bu sırada Wozniak, Hewlett Packard’daki işinden ayrılarak Apple’ın genel başkan yardımcısı oldu ve şirketin araştırma & geliştirme kanalıyla ilgilendi. Piyasada var olan Altair 8800 bilgisayar modellerinin aksine, Apple I bilgisayarlar eğlence amaçlı tasarlanmıştı: genişletme kartı seçenekleri yoktu, herhangi bir bilgisayar terminaline bağlanamazdı ve BASIC de programlanamazdı ancak onu ayıran önemli bir özelliği vardı.

Steve Wozniak of Apple Computer, Inc. in the late 1970s with an Apple II model personal computer. It unveiled in April 19… | Apple computer, Steve wozniak, Apple ii

1981 yılında UC Berkeley’e geri döndü ve elektrik mühendisliği/bilgisayar bilimleri derecesini tamamladı. Bugüne kadar, Wozniak on Fahri Mühendislik doktora derecesi aldı. Wozniak, 1982 ve 1983’te ABD festivallerine sponsor olan “bizi şarkıda Birleştir” in kısaltması olan Unuson şirketini kurdu. Başlangıçta gelişen teknolojileri kutlamak için tasarlanan festivaller, bir teknoloji sergisi ve müzik, bilgisayar, televizyon ve insanların bir kombinasyonu olarak Festival biçiminde sona erdi.

Apple’daki başarıları için Wozniak, Amerika’nın önde gelen yenilikçilerine verilen en yüksek onur olan 1985’te Başkan Ronald Reagan tarafından Ulusal teknoloji Madalyası ile ödüllendirildi. Teknoloji için prestijli bir ödül olan Heinz Ödülünü de almaya layık görüldü.

Yıllar boyunca, Wozniak çeşitli iş ve hayırsever girişimlere katıldı, öncelikle okullardaki bilgisayar yeteneklerine odaklandı ve öğrenciler tarafından yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eden uygulamalı, deneyimsel öğrenmeyi vurguladı. Eğitimdeki hem zamanının hem de kaynaklarının önemli yatırımlarını yaparak, Los Gatos okul bölgesini benimsedi ve öğrencilere ve öğretmenlere uygulamalı öğretim ve en son teknoloji ekipmanlarının bağışlarını sağladı.


Stewe Wozniak’ın Aldığı Ödüller

  • Ayrıca Electronic Frontier Foundation‘ı kurdu
  • Teknoloji Müzesi, Silikon Vadisi Balesi ve San Jose Çocuk Keşif Müzesi‘nin kurucu sponsoru oldu.
  • 2014 yılında, “Mühendisler tarafından İnsanlığa Olağanüstü Kariyer Dışı Hizmetler ” için verilen, prestijli bir ödül olan Hoover Madalyası ile ödüllendirildi
  • Industry Week Manufacturing Hall of Fame‘e dahil edildi.
  • 2015 yılında Wozniak, San Jose çocuk keşif Müzesi’nden Legacy for Children Ödülü‘nü aldı. Legacy for Children Ödülü, mirası çocukların öğrenme ve yaşamlarından önemli ölçüde yararlanan bireyleri onurlandırmaktaydı.
  • UC Berkeley’s mezunlar Derneği, Wozniak’a 2015 yılın Alumnus Ödülü‘nü verdi.
  • Wozniak, New York Times’ın en çok satan otobiyografisi olan Iwoz: from Computer Geek to Cult Icon (Norton Publishing) kitabının da yazarıdır.

Wozniak, girişimci ve hayırsever olarak bu gün bile varlığını sürdürmeye devam ediyor. Ekim 2017’de Steve, yazılım mühendisliği ve teknoloji geliştirme odaklı bir eğitim ve öğretim platformu olan WozU‘yu kurdu. Ayrıca kısa bir süre önce Malta da Blockchain teknolojisinin farklı uygulamalarından yararlanan enerji tasarrufu şirketi Efforce‘u kurdu. Hayatının her alanında üretkenliği, zekası ve mütevaziliği ile anılan Steve Wozniak, günümüz teknoloji tarihinde her yönüyle tanınmayı hak edenlerden.

 

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?