Bilişime Yön Verenler: Steve Jobs Kimdir

Yaşamı boyunca bir çok zorluğa göğüs germesi gereken ancak asla yaşamının, başarısının önüne geçmesine izin vermeyen bir isim Steve Jobs. Disleksi ve parasızlıkla mücadele ederken zekası ve girişimciliğiyle istediklerini bir bir elde eden Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne ile beraber dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Apple Bilgisayar’ın kurucu ortağı, genel müdürü ve CEO’su oldu. Pixar ile Walt Disney firmalarının ise yönetim kurulunda yer aldı. 

Steve Jobs 64 yaşında (Steve Jobs kimdir?) | NTV

Steve Jobs, 24 Şubat 1955 tarihinde, Carole ve John çiftinin çocuğu olarak dünyaya gelmesine karşın, ailesinin kendisine bakacak maddi gücü olmaması nedeniyle doğumundan bir hafta sonra Kaliforniya’da yaşayan Paul ve Clara Jobs çiftine evlatlık verilmiş ve gençlik yıllarını Mountain View, Kaliforniya’da geçirmiştir. O zamanlar Steve Jobs’ı 12 yaşında ilk kez bir bilgisayarla tanıştıran kişi ise bugün HP olarak bildiğimiz Hewlett Packard şirketinden mühendis olarak çalışan Larry Lang dir.
Jobs Kaliforniya’da bulunan Cupertino ve Homestead liselerinden mezun olmasının ardından Portland’da bulunan Reed Koleji’ne girmiş; fakat daha ilk sömestir tamamlayamadan okuldan ayrılmıştır. Okul hayatına devam etmek istememesinin  sebeplerinden birisi ”disleksi” olarak adlandırılan hecelerin, harflerin ve kelimelerin yer değiştirdiği, zaman kavramının algılanamadığı, kısa süreli bellek ile uzun süreli bellek arasındaki iletişimsizlikten kaynaklı öğrenme güçlüğü yaşanan bir hastalığı olması da olabilir. Devam etmek istemeyip okulu bırakmasının ardından kampüsteki şişe ve kutuları toplayıp satarak para kazanmaya başlayan ve Hare Krishna Tapınağı’na dağıtılan bedava yemeklerle beslenen Jobs, bir yandan da kampüsteki kaligrafi başta olmak üzere verilen bazı derslere giriyordu. İleriki yıllarda bu derslerin Mac bilgisayarlarda kullanılan bütün yazı fontlarının temelini oluşturduğunu belirtecekti.
1974 yılında Kaliforniya’ya dönerek Homebrew Bilgisayar Kulübü’nde Steve Wozniak ile beraber çalışmaya başladı. Aynı zamanda dönemin en büyük video oyunları üreticisi Atari’de oyun geliştiricisi olarak çalışıyordu. Bu işte çalıştığı dönemde biriktirdiği paralarla kolej arkadaşı Daniel Kottke ile beraber Hindistan’a bir ziyaret düzenleyen Jobs, burada Budizm ile tanıştı. Yaşamına Zen Budizmini benimseyerek ve pesketaryen olarak devam etti.

Başarının Sırrı Başlangıçlarda Gizli - İyi Çalışanlar Ülkesi
Steve Jobs ve Steve Wozniak Apple’ın Kuruluş Aşamalarında

Steve Jobs, 1976 yılında, Steve Wozniak ve Ronald Wayne ile beraber Apple Firmasını kurdu. Apple’ın her zaman Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından kurulduğu bilinir fakat Apple’ın kuruluşunda Ronald Wayne de yer almış hatta Apple’ın ilk logosunu çizmiştir. Ancak belli bir müddet sonra devam etmek istememiş ve 800 dolara hissesini satmıştır. Ronald Wayne’in ardından iki kişiye düşen kadroyu Steve Jobs üç kişi yapma konusunda bir hedef belirlemiştir. Michael Scott !

Firmanın ilk büyük başarısı, 1978 yılında Michael Scott’u CEO olarak kadrosuna katmak oldu ve Michael Scott artık Apple’ın ilk CEO’su olmuştu. Genişleyen vizyonu ile beraber kısa sürede alanının en yenilikçi firmalarından birisi olan Apple, 1984 yılında, o döneme kadar yapılmış en gelişmiş kişisel bilgisayar olan Macintosh’u piyasaya sürerek bir anda değerini ona katladı. Fakat firma içerisinde yaşanan sorunların ardından Steve Jobs, 1985 yılının Mayıs ayında, kendi kurduğu firmasından, diğer çalışanlar ve yöneticiler tarafından verilen karar sonucuyla ayrıldı. Kurucusu olduğu Apple’dan kovulmasının sebebi ise Macintosh’un çok pahalı olduğunu düşünmesi ve fiyatının düşürülmesi gerektiğini söylemesi, diğeri ise reklam bütçesinin Apple 2’den Mac’e kaydırılması gerektiğini belirtmesiydi.

Next Bilgisayar 1985-1986 Yıllarında Yaşanan Teknolojik Yenilikler - Yavuz Mental

Apple’dan ayrılmasından kısa bir süre sonra Steve Jobs kurduğu NeXT adlı bilgisayar firmasına odaklandı. Mac’e benzeyen fakat çok daha güçlü kişisel bilgisayarlar üretiyordu. İşlevselliği kadar pahalı oluşuyla da dikkati çeken bu bilgisayarlar, kişisel kullanım açısından devrim yaratsa da, laboratuvarlar ve üniversitelerin dışında çok fazla ilgi çekmedi ve firma 1993 yılında, sadece 50.000 bilgisayar satışı gerçekleştirdikten sonra donanım üretmeyi bırakarak tamamen yazılım üreten bir hale geçmek zorunda kaldı.

Steve Jobs’un özellikle küp şeklinde dizayn ettiği kasası yüzünden maliyeti oldukça yüksek olan ve satışları istenilenin çok altında kaldığı için Jobs’a epey zarar ettiren Next, Jobs’ın Bill Gates’ten yazılım konusunda destek istemesi ancak reddedilmesiyle varlığını devam ettiremedi. Daha önce Macintosh’tan büyülendiğini gizleyemeyen Gates’i hiç etkileyemeyen bir icattı Next. Özellikle yüksek maliyeti yüzünden yeni sistemin pazarda tutunamayacağına inanan Gates’e ; ”Bunun için yazılım geliştirir misin?” dendiğinde Gates hiç çekinmeden: “Üzerine işerim daha iyi” demiştir.

Steve Jobs’un sahibi olduğu NeXT firması, 1996 yılında, 429 milyon dolarlık bir bedelle Apple’a satılmış, NeXT firmasının sahip olduğu teknoloji, Apple ile birleşince bu firmayı daha da üst düzeyde bir noktaya taşımıştır. Bu dönemde gelişmiş yeni Mac’ler, Mac OS X, iMac gibi pek çok yeni dizayn, yazılım ve donanım yaratmayı başaran firma, teknoloji dünyasında kaybettiği prestiji tekrar kazandı. 1998 yılına gelindiğinde o dönemde IBM’in kişisel bilgisayarlar bölümünde Kuzey Amerika Lojistiğinden sorumlu direktör olarak çalışmakta olan Apple’ın dikkatini Tim Cook çekti. Apple’ın dikkatini Tim Cook’a çeviren ise alanında üretim stratejisinde gerçekleştirdiği projelerdi. Bu başarılar Tim Cook’un Apple’dan terfi almasını sağladı. Apple’ın bünyesine bir kişi daha eklenmişti ve gelecekte bir çok başarıya daha adım atılacaktı.

Aynı dönemlerde Lucas Film’in sahibi olduğu The Graphics Group adlı firma, 1986 yılında, 10 milyon dolarlık bir bedel ile Steve Jobs tarafından satın alındı. Adı değişen ve Pixar olan bu firma, hayatının ilk yıllarında özel efektler üreten bir yazılım şirketiyken, yeterince başarılı olamayınca gidiş hattını değiştirerek bilgisayar destekli animasyonlar üreten bir şirket haline gelmişti. İlk olarak 1995 yılında Toy Story (oyuncak hikayesi) adlı animasyon filmi ile büyük bir ticari başarı yakalayan Pixar, Monsters, Finding Nemo, Cars, Ratatouille gibi pek çok başyapıt ile alanının en büyük firması olmayı kısa bir sürede başardı. 1986 yılında, sadece 10 milyon dolarlık bir piyasa bedeli olan Pixar, 2006 yılında Disney bünyesine geçtiğinde, toplam değeri 7.4 milyar dolar olan dev bir firma halini almıştı. Bu devleşme her açıdan Steve Jobs’ın başarısıydı.

Uzun bir süre boyunca yardımcı CEO olarak Apple’da çalışan Jobs, 2000 yılında CEO ünvanını bir kenara bırakarak firmanın kalıcı olarak yönetim kurulu üyesi haline geldi.
Apple firması 2000’li yıllarda iPod, iTunes, Apple Store ve iPhone gibi pek çok yeni ürünü piyasaya sürerek, mobil telekomünikasyon ve müzik oynatıcıları piyasasına ağırlık verdi; bu dönemde bilgisayar üretimi şirketin ilk yılları kadar önemli rol oynamasa da, Apple bilgisayarlar halen prestij ve lüksün simgesi olma görevini devam ettiriyordu.

Steve Jobs, 2009 yılında açıklanan resmi verilere göre, 5.4 milyar dolarlık serveti ile Amerika’daki en zengin 43. insandı. 230 adet patentli ürünün mucidi ya da patent sahiplerinden birisi olan Jobs, bilgisayarlardan kullanıcı arayüzlerine, klavyelerden adaptörlere kadar icat ettiği pek çok ürünle, mobil teknolojinin gelişimindeki en önemli insanlardan birisi olarak anıldı.

Steve Jobs - Movie, Quotes & Daughter - Biography

2004 yılında pankreas kanseri olan fakat bu hastalığı başarılı bir ameliyatla atlatan Jobs, daha sonra bu hastalıktan kalan yan etkilerden dolayı bir süre tedavi gördü. 2009 yılında karaciğer nakli olan ve bir süre için şirketin işlerinden uzaklaşarak tedavisini sürdüren Jobs, bu ameliyattan 18 ay sonra, 17 Şubat 2011 tarihinde yaptığı bir basın açıklamasında sağlığının kötüye gittiğini ve stratejik kararların hayata geçirilmesi dışındaki günlük şirket yönetimini Tim Cook’a bıraktığını açıkladı. Steve Jobs, 5 Ekim 2011 tarihinde Kaliforniya, ABD’de başarılı ve özverili yaşamına istediklerini alarak mutlu bir şekilde veda etti. Günümüz bilişim ve teknoloji sektörüyse onun başarılarını örnek almaya devam ediyor.

Teknolojide çığır açan bir marka sahibi olmaya sokaklarda şişe satarak başlayan Jobs, vizyonu, zekası ve disipliniyle bir çok  kişiye ve kuruma bakış açısı kazandırdı. Başarılı adımlar ve kendine güveniyle geriye sahibi ve geliştiricisi olduğu bir çok hatırlatıcı bıraktı.

Yazımızı Nasıl Buldunuz?