Bilişime Yön Verenler: Ada Lovelace Kimdir

Ünlü İngiliz şair Lord Byron’ın kızı olan Ada Gordon kocasının unvanı nedeniyle Lovelace Kontesi olarak tanınır ve Charles Babbage tarafından ”sayıların büyücü kadını” lakabıyla bilgisayar tarihinin ilk öncülerinden kabul edilir.Matematik ve bilgisayar tarihinde bu denli saygı görmesinin nedeni, Babbage’ın “Analitik Makine” adlı ilkel bilgisayarı için yazdığı bir algoritmadır. Bu Analitik Makine 1940’larda ilk modern bilgisayarın gelişmesine katkı sağlamıştır.

Ada Lovelace Day Honors "the First Computer Programmer" - Scientific  American Blog NetworkAsıl adı Augusta Ada Byron King olan Ada Lovelace 10 Aralık 1815’te Londra’da dünyaya gelir. Ada 8 yaşındayken babası ölür. Ada’nın annesi kocasında delilik olarak nitelendirdiği davranışları kızında görmek istemez ve onun geleceğin bilim kadınlarından olmasını sağlayacak bir adım atarak, kızını kendisinin en büyük tutkularından birisi olan matematik ve mantıkla tanıştırır.

Ada özel olarak 19. yüzyılın ünlü araştırmacıları ve bilim insanları olan William Frend, William King ve Mary Somerville tarafından matematik ve bilim alanlarında eğitilir. Son hocalarından birisi de matematikçi ve mantıkçı olan Augustus De Morgan olur. Lovelace’nın alanında öncü kişilerden aldığı eğitimlerin de etkisiyle 17 yaşından itibaren takdire şayan matematiksel yetenekleri ortaya çıkmaya başlar.
Ada Lovelace 1833 yılına gelindiğinde, Cambrige Üniversitesi’nde matematik profesörlüğü yapan Charles Babbage’la tanışır. Babbage Ada’nın çözümleme kabiliyetinden etkilenmiştir ve 1843’de “Eğer mümkünse bu dünyayı, dünyanın dertlerini ve birçok şarlatanını unutun. Sayıların büyücü kadını dışında her şey kısa bu dünyada.’’ diye yazar Ada hakkında.
Lovelace’ın en büyük destekçisi Babbage, 1834’te yeni bir tür hesaplama makinesinin planlarını yapmıştır. O sıralarda İtalyan matematikçi Louis Menabrea’nın Analitik Makine hakkında 1842’de Fransızca yayımladığı inceleme yazısını bir İngiliz bilimsel dergisi için çeviren Ada Lovelace, çeviriye eklediği notlarda Bernoulli sayılarının Babbage’ın makinasıyla nasıl kullanılabileceğini açıklayan bir algoritmayı anlatır.

14 Best Ada and The Engine images | Ada lovelace, Ada, Women in history

Bu metot, tarihçiler tarafından dünyanın ilk bilgisayar programı olarak kabul edilir ve Ada Lovelace “ilk programlamacı” unvanına sahip olur.
Babbage’ın tasarladığı bu makine, günümüz bilgisayarlarının temelini oluşturur. Ada Lovelace’ın notları aynı zamanda yazılım kavramının da bir tanımlamasını yapar.
Ada Lovelace 27 Kasım 1852’de kanserden ölür ve bilim tarihine katkılarıyla arkasında eserleri ve adı kalır.
Bugün bile, Ada Lovelace’ın çalışmalarının önemli katkılarını bilgisayar bilimi üzerinde bıraktığı etkilerden ve adına gerçekleştirilen eylemlerden görebiliriz.

 

 

ABD Savunma Bakanlığı yararına yaratılmış bilgisayar dili Ada, onun isminden gelmiştir.

1998 den beri, İngiliz Bilgisayar Topluluğu (British Computer Society) onun adında bir madalya ödülü vermektedir.

İngiltere’de kadın üniversite öğrencileri için verilen yıllık konferans BCS ”Women Lovelace Colloquium” adını Ada Lovelace’dan almıştır

Kendini bilime adayan ve günümüzün bilgisayar programcılığının temelini atan Ada Lovelace takdiri ve rol bilgisayar bilimindeki kadınlara rol-model olmayı sonuna kadar hak ediyor.

 

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?