Siber savaş, kurumlar veya devletlerin birbirlerinin bilgisayar ağlarına veya bilgisayar ağıyla çalışan servislerine hasar vermek, bilgi ele geçirmek vb. durumlar için gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerin tümüdür.
Siber savaş, günümüz siber saldırı rejim ve stratejilerine bakılarak, birçok tarihçi ve profesörün görüşüne göre ilerleyen dönemlerde gerçek savaşlardan çok daha etkili bir savaş haline dönüşme potansiyeli taşıyor. Hatta beşeri olarak gerçekleştirilen karşılaşmaları tümüyle ortadan kaldırarak, devletleri bir felakete sürükleme konusunda yeterli olabilecek. Siber savaşların zararsız olduğunu düşünmek ve insanların yaptığı savaşlardan daha kansız geçeceğini ummak ise büyük bir yanılgının başlangıcı olacaktır.
Siber Savaş Nasıl Yapılır?
Standart ve tarih sahnesinden alıştığımızın aksine siber savaşların meydana getirilmesi aşamasında farklı yollar izlenebilir. Doğrudan bir ülkenin kaderini değiştirecek hamleler yapılabilecekken yalnızca fiziksel savaşta üstünlük kazanmak için gerekli hamleler de yapılabilir. Kısaca örnek verilmek gerekirse bir siber savaşta aşağıdaki örnekleri görmemiz mümkündür;
- Devlet veya askeri web sitelerine bilgi elde etmek, önemli istihbaratları ele geçirmek veya askeri servisleri devre dışı bırakmak için gerçekleştirilen saldırılar.
- Sivil halkın erişimini kesmek amacıyla özel olarak kullanılan web sitelerine yapılan saldırılar.
- Sivil halk üzerinde etki ve korku yaratmak için haber sitelerine yapılan saldırılar ve akabinde haber sitelerinin kontrolünün ele geçirilerek sahte haberlerin yayınlanması.
- Önemli güç olarak kabul edilen; enerji, su, gaz ve benzeri sistemlere saldırarak bu sistemleri çalışmaz hale getirmek veya etkili patlamalar yaratmak.
- Finansal durumları etkileyecek banka, stok ve ticaret rakamlarını değiştirmeye yönelik gerçekleştirilen saldırılar ve stokların tükenmesiyle kaos oluşturulma çabaları.
- Askerler ve siviller arasında iletişimi gerçekleştirmede önemli kabul edilen iletişim kanallarını hizmetten düşürmek yada tamamen kullanılmaz hale getirmek için düzenlenen saldırılar.
Tarihteki İlk Siber Savaş Rusya ve ABD Arasında
Tarih sahnesinde görülen ilk siber savaşın tarihi 1982 yılına dayanıyor. Bu yıllarda Rusya ve ABD arasında gerçekleşen siber savaşta Moskova, Kanadalı bir şirketten doğal gaz boru hatlarını kontrol etmeye yardımcı olacak bir yazılım çaldı. Ne var ki, Amerikalılar kısa süre içerisinde bu durumu fark etti ve operasyonu durdurmak yerine yazılımın içerisine kendi lehlerine kullanabilecekleri bir virüs yerleştirdi. Böylece Rusya’nın çaldığı yazılım bir süre sonra ellerinde patladı. Sözün gelişi değil, bu operasyon gerçekten patlama yarattı. Ne var ki, Rusların fark edemediği böcekli yazılım boru hatlarındaki akışı normalin dışında seviyelere çıkarttı. Bu normal olmayan seviyeler sonucunda borular infilak etti ve uzaydan dahi görülebilecek bir patlamaya neden olundu.
Bir diğer siber savaş örneğiyse bu tarihten 10 sene kadar sonra yine başrol koltuğunda ABD’nin oturmasıyla gerçekleşmiştir. 1992 Yılında ABD, Irak’a savaş açmadan önce Irak için bir siber savaş tertip etmiş ve savaşın başlaması halinde tüm iletişimi tek bir kod satırıyla sonlandırmıştır. Irakta meydana gelen bu iletişim çöküşü askerlerin arasındaki irtibatı en aza indirgemiş ve savaşın doğrudan ABD’nin lehine işlemesine yardımcı olmuştur.
Yukarıda görüldüğü iki siber savaş örneği gibi daha birçok siber savaş örneği bulunmakta ve siber savaşların arasına eklenebilecek örneklerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu durum siber savaşın fiziksel savaşa ne denli yardımcı olduğunu yada siber savaşın ne kadar ciddi olduğunu anlamamız için fazlasıyla yeterlidir.