Siber Güvenliğe Giriş: Terimler ve Tanımlamalar

 

Siber güvenlik, teknolojinin ve bilimsel gelişmelerin büyük bir hızla aşama kaydettiği 21. yüzyılda, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için çevrimiçi ve sanal tehditlerden korunmak için başvurulacak bir ilk adım prosedürü haline gelmiştir.


Global Knowledge’a göre, son yedi yıl süresince veri güvenliği, Bilgi Teknolojileri (BT) departmanları için en önemli sorunlardan biri olmuştur. Bununla birlikte, siber güvenlik dünyasını takip etmiyorsanız bazı terimler kafa karıştırıcı olabilmektedirler.

Bug Bounty Nedir-Nereden Başlayabilirim?

Bu yazımızda, geleceğin teknolojilerine şimdiden adapte olabilmeniz için sizlere temel terimler ve tanımları içeren bir liste sunduk. Bu listede bilişim dünyasına dair durum ve olayları daha iyi anlamanızı sağlayacak tanımlamalara yer verdik.

Terimler

Tanımlar

Kimlik doğrulaması Bir bilgisayara veya dosyalara erişim elde etme girişimi sırasında kişinin kimliğini doğrulama süreci.
APT, gelişmiş kalıcı tehdit Uzun bir süre zarfında hassas verileri ele geçirmeyi hedefleyen karmaşık bir üst seviye saldırı. APT’nin ve APT Uyarı İşaretlerinin ne olduğu konusunda daha fazla bilgi edinin.
Yedekleme Dosyalarınızın kaybedilmesi durumunda erişebilmeniz için dosyalarınızın kopyalarını sunucu, sabit sürücü, bilgisayar veya çıkarılabilir sürücü üzerinde saklama.
Bulut bilgi işlem Uzak sunuculardan sağlanan bilgi işlem hizmetleri.
Siber Güvenlik Çeşitli gelişmiş araçlar, ilkeler ve süreçler yoluyla bilgilerin ve iletişimin stratejik şekilde korunması.
Veri ihlali Verilere yetkisiz erişim.
Şifreleme Örtmek veya gizlemek amacıyla verileri dönüştürme.
Uç nokta güvenliği Bir ağın uç noktasında cihazların güvenliğini sağlama; bu cihazlara, çalışanların kullandığı mobil cihazlar (tabletler, dizüstü bilgisayarlar) dahildir.
Kurumsal risk yönetimi Riskleri tanımlama, karşı önlemler uygulama ve tehditlere gerçek zamanlı olarak yanıt verme yoluyla bir şirketin varlıklarını korumaya yönelik kapsamlı bir yaklaşım.
Güvenlik Duvarı İstenmeyen kullanıcıları ağınızın dışında tutmak için tasarlanmış donanım veya yazılımlar.
Korsan Kötü amaçla verilere yönelik erişim güvenliğini ihlal eden bir kişi.
ISP, internet servis sağlayıcısı İnternet bağlantısı sağlayan bir şirket.
IPS, izinsiz giriş engelleme sistemi Korsanların bilgisayarınıza veya verilerinize erişmesini algılayan ve engelleyen bir program.
Tuş vuruşu kaydedici Parolalar gibi bilgileri gizlice yakalamak için tuş vuruşlarını kaydeden yazılım veya donanım cihazı.
Kötü Amaçlı Yazılım Bir bilgisayar üzerinde yetkisiz ve zararlı işlemler gerçekleştirmek için tasarlanmış yazılım.
Kimlik avı Korsanlar tarafından banka bilgileri veya parolalar gibi hassas bilgileri elde etmek amacıyla gönderilen e-posta dolandırıcılıkları.
Risk değerlendirmesi Şirketinizin ve ağınızın özel olarak karşı karşıya olduğu olası riskleri belirleme süreci.
Casus yazılımlar Bilgisayarınızdaki etkinlikleri veya bilgileri izinsiz olarak izleyen ve başka bir kişiye gönderen kötü amaçlı yazılım.
VPN, sanal özel ağ Bağlantınızı konumunuzu gizleyen bir sunucu üzerinden yönlendirmeye dayanan, web’e erişmenin daha güvenli bir yolu. VPN’in ne olduğu konusunda daha fazla bilgi edinin
Virüs Kendi kendini çoğaltması için tasarlanmış bir kötü amaçlı yazılım.
Solucan Kendini bir kez bilgisayara yükleyen ve diğer bilgisayarlara kopyalayan bir kötü amaçlı yazılım.

Birçok kişi için siber güvenlik yönetimi görevini uzmanlara teslim etmek en iyi seçenektir. Etkili bir siber güvenlik şirketi, risklerinizi değerlendirmenize, proaktif çözümler uygulamanıza ve ortaya çıkan tehditleri ele almanıza yardımcı olabilir.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*