Siber Diplomasi: ABD ve Çin’in Siber Gerilimli Faaliyetleri

 

ABD’li kurum ve kuruluşlara sayısız saldırı düzenleyen Çinli hacker grupları; fikri mülkiyet hırsızlığı, veri hırsızlığı, fidye kazanımları gibi bilişim suçları kapsamında değerlendirilen operasyonlarla ABD için büyük bir tehlike arz ediyor.


Amerikalı birçok istihbarat ve güvenlik kurumu, günümüzde Çin’i başlıca siber tehdit aktörü olarak görmekte. Özellikle Donald Trump’ın başkanlığı döneminde gerilen ABD ve Çin ilişkileri, Çinli firmaların kısıtlamalara ve yasaklamalara tabi tutulması ve birçok ülkeye Çin’le olan ilişkilere mesafe konulması için baskı yapılması bunun en büyük göstergesi olarak kabul ediliyor.

Çin,ABD ve Almanya Casusluk Üçgeni

Çin’in ABD’ye yaptığı saldırılar sektörel olarak incelendiğinde, sadece fikri mülkiyet alanında yapılan saldırılarla ABD’ye 500 milyon dolarlık zarar oluştuğu belirtiliyor. Ekonomik casuslukla da hedef alınan şirketlerin değerinin düşürüldüğü aktarılıyor. Ayrıca Çin’in savunma sanayii odaklı saldırılar da yaptığı ve geliştirme projelerini çaldığı belirtiliyor. Bunun en büyük örneği olarak da F-35 Projesi’ne çok benzer olan Çin J-20 Projesi gösteriliyor.

F-35’i kopyalayıp J-20 yaptılar


Bu alanda saldırılar öylesine ciddi boyuttaydı ki J-20’nin geliştirilmesi için F-35 Projesi’ne ait sistemlerin hacklendiğine dair haberler 2017’de medyaya yansımıştı. Sonrasında Çin’in geliştirdiği savaş uçağı, kopya edildiği uçaktan önce bazı uçuş testlerine girmişti.

Bununla birlikte Çin kaynaklı olduğu belirtilen bazı siber saldırıların, Çin’in Houston Başkonsolosluğu merkezli yapıldığı iddia edilmişti. Bu durumun haberlere yansımasından sonra da ABD yönetimi, Çin’in söz konusu başkonsolosluğun faaliyetlerini sonlandırmasını ve binayı boşaltmasını istemişti. Çin de bu isteği yerine getirerek Houston’daki temsilciliğini kapatmıştı.

Özellikle dünya gündemini meşgul eden Huawei, ZTE ve diğer firmalara yapılan yaptırımlar da dikkat çekmişti. Ancak Google ve Apple gibi firmaların Huawei ile çalışmaya devam etmek istediği haberlere yansımış, bazı firmalara imtiyazlar tanınmıştı. Bu imtiyazlar sayesinde de ABD’li şirketler Huawei ile ticari ilişkilere kısıtlı da olsa tekrar başlatmıştı.

ABD’de başkanlığın el değiştirmesinden sonra Çin’le nasıl bir ilişki içinde olunacağı merak ediliyor. Özellikle kısıtlamalar ve siber güvenliği etkileyen ekonomik savaşın geleceği sorgulanıyor.

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*