Microsoft, 2019 yılına ait Siber Saldırı Raporunu açıkladı. 2019 yılına ait siber saldırı istatistiklerine yer verdiği, en son yayınlanan güvenlik raporunda 2019 yılında 13 milyardan fazla şüpheli oltalama (phishing) e-postasının gönderildiğini ve engellendiğini belirterek, Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılı rakamlarının önemli ölçüde artabileceğini de bildirdi.
Microsoft, yıllık dijital savunma raporunda ise, saldırganların son aylarda kötü niyetli e-postaları tespit etmeyi zorlaştıran teknikler kullandığını belirtti. Raporda aynı zamanda, birçok kötü amaçlı yazılım saldırısının kimlik avı kampanyalarıyla değiştirildiğini ve birçok siber saldırgan grubunun bu saldırı tekniğine geçiş yaptığını da vurgularken, bu durumun oltalama saldırılarına da katkıda bulunduğunu belirtiyor. Yayımlanan raporda, bu kötü amaçlı e-postaların bir milyardan fazlasının, belirli gruplar tarafından gönderildiğinin de altı çiziliyor.
Raporda ilgi çeken bir diğer nokta ise, bir önceki yıla göre neredeyse %35 artan IoT (Nesnelerin İnterneti) saldırılarında görülen artış. IoT nedir peki ve neden bu kadar önemli ?
IoT Nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT), internete bağlı cihazlar topluluğudur. Aklınıza dizüstü bilgisayar ya da akıllı TV gibi cihazlar gelmiş olabilir ancak IoT bunlardan daha fazlasını kapsıyor. Fotokopi makinesi, evdeki buzdolabı veya mola odasındaki kahve makinesi gibi geçmişte çevrimiçi olmayan elektronik cihazları düşünün. Nesnelerin İnterneti, bu olağan dışı cihazlar da dahil olmak üzere internete bağlanabilen tüm cihazları kapsıyor. Günümüzde bir açma/kapatma düğmesi olan cihazların neredeyse tümü internete bağlanma potansiyeli taşıyabiliyor ve bu nedenle IoT kapsamında sayılıyor.
Iot saldırılarındaki artışı etkileyen en önemli faktör ise 2020 yılının başlangıcında, küresel çapta bir krize neden olan Covid-19 salgını. Saldırganlar için, insanların küresel çapta bir kriz yaşaması, bilgi edinme ihtiyaçlarını arttırıyor. Bu sebeple, siber saldırganlar oluşan bu bilgi ihtiyacını büyük miktarda hassas bilgiyi elde etmek için sözde aşılar, ilaçlar, yardım kampanyaları veya güncel bilgiler sunduklarına inandırmak suretiyle, toplu e-postalar göndererek insanların bilgi zafiyetlerinden yararlanıyorlar.
Son yayınlanan verilere göre; oltalama (phishing) saldırısının yoğunluklu görüldüğü yerler Çin, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri olsa da, Phishing’in dünyanın hemen hemen her yerine yayılmış bir tür siber saldırı olduğunu söylemekte de fayda var.
Saldırganların, sosyal mesafe kuralları ve evden çalışma gerekliliğinin arttığı şu günlerde, kişisel bilgilerinizi ele geçirmek için birçok farklı yönteme başvurduklarını unutmamakta ve kendimizi korumaya çalışmakta fayda olduğunu da belirtelim.
İlk yorum yapan olun