![NSO Group ve Gözetleme Endüstrisi-Cemal Mete Hayırlı](https://cemalmetehayirli.com/wp-content/uploads/2020/12/2000X1200_world_glow-e1590027523581-678x381.jpg)
WhatsApp server’larına geçtiğimiz yıl zararlı yazılım yerleştirdiği iddiasıyla hakkında dava açılan İsrailli gözetleme ve takip şirketi NSO Group ile ilgili yayımlanan rapor birçok konu hakkında soru işaretlerine neden oldu
Geçen hafta salı günü yayımlanan bir rapor, telefon görüşmeleri, metinler ve konum verilerini takip etmek için mobil ağ güvenlik açıklarını kullanan özel bir takip-gözetleme şirketi olan NSO Group’un, dünya genelinde aralarında insan hakları ihlallerinin yaşandığı ülkelerin de olduğu en az 25 hükümetle iş birliği yaptığını ortaya koydu.
Toronto Üniversitesine bağlı Citizen Lab’dan elde edilen bulgular, NSO Group’un kardeş firması Circles şirketine işaret ediyor. İnsan hakları grupları, NSO Group’u baskıcı rejimlere ekipman tedarik ettiği gerekçesiyle eleştiriyor. Şirkete geçen yıl Facebook tarafından, teknolojilerinin binlerce WhatsApp kullanıcısını gözetlemek için kullanıldığı gerekçesiyle dava açılmıştı. NSO Group ise hala haklarındaki iddiaları reddetmekte.
Küresel gözetim endüstrisindeki patlama, casus teknolojisinin problemli rejimlere devasa bir şekilde transferini tetikledi
Citizen Lab yayımladığı raporda, Circles’ın “muhtemel” müşterileri olarak şu ülkelere yer verdi: Avustralya, Belçika, Botsvana, Şili, Danimarka, Ekvador, El Salvador, Estonya, Ekvator Ginesi, Guatemala, Honduras, Endonezya, İsrail, Kenya, Malezya, Meksika, Fas, Nijerya , Peru, Sırbistan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Zambiya ve Zimbabve.
Citizen Lab ekibi, “Adı geçen ülkelerin bazılarının otoriter yapısı rahatsız edici, ancak şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz on yılda, küresel gözetim endüstrisindeki patlama, casus teknolojisinin problemli rejimlere ve güvenlik hizmetlerine devasa bir şekilde transferini tetikledi.” diye yazdı.
SS7 Açığı Sayesinde Konum Takibi Yapabiliyorlar
Citizen Lab’a göre, yalnızca ulus devletlere satış yaptığını söyleyen Circles, telekomünikasyon altyapısı olan ve telekomünikasyon taşıyıcıları tarafından çağrıları yönlendirmek için kullanılan protokol dizisi Signaling System No. 7’deki açıklardan faydalanıyor. Citizen Lab, SS7’nin bugün sadece 2G ve 3G’de kullanılmasına rağmen bir SS7 networküne bağlı hackerların, bir telefona, konum takip etmelerine, telefon çağrılarına ve iki faktörlü kimlik doğrulama metinlerine müdahale etmelerine olanak tanıyan komutlar gönderebildiğini duyurdu.
Öte yandan Circles’in herhangi bir ekipmanının bir kurbanın telefonunda olduğuna dair henüz net bir bilgi bulunmuyor. Ancak Citizen Lab, internet taraması yaparak Circles dağıtımlarında kullanılan Check Point güvenlik duvarlarının sunucu adlarıyla ilişkili benzersiz bir imza bulduklarını açıkladı. Bu tarama da, Citizen Lab’i Circles’ın dağıtım yaptığı 25 ülke adına ulaştırdı.
NSO Group Sözcüsü: ”Her İki Şirkette Yüksek Etik Standartlara Sahip”
NSO Group, Citizen Lab raporuna ilişkin yorum yapmayı reddediyor. Grup adına konuşan bir sözcü Forbes’a, raporu henüz görmediğini belirtirken her iki şirketin de yüksek etik standartlara sahip olduğunu , Circles’ın arama kurtarma ve “taktiksel jeolojik teknoloji”lere odaklı bir şirket olduğunu ifade ediyor. NSO Group, Citizen Lab raporlarında sıklıkla adı geçen bir topluluk.
Sözcü, “Citizen Lab’ın geçmiş performansı göz önüne alındığında, bunun bir kez daha yanlış varsayımlara dayandığını ve gerçeklerle ilgisi olmadığını düşünüyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.
İlk yorum yapan olun