Isırılmış bir elma ve Milyar Dolarlık bir şirket: Apple
Cennetten kovulan Ademin ısırdığı elmadan, Isaac Newton’ın başına düşen elmaya; Fibonacci Sayı dizisinden, Dahi matematikçi Alan Turing’e kadar bir çok farklı konuyu içinde barındıran bir amblemin yaratılışından bahsedeceğiz: APPLE LOGOSU’ndan.
Bu logo nasıl ve kim tarafından yaratıldı ?
Yaratılması ve bu kadar popüler olması bir tesadüf eseri miydi ?
Yoksa işin içinde bilmediğimiz bazı konular mı var ?
İşte 1977 yılından günümüze APPLE’ın logosu ve bilinmeyenleri…
Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın 1976’da kurduğu ve bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple; ilk kurulduğu zamanlar bir elma çeşidinin adı olan “Macintosh” ismiyle anılıyordu. Steve o dönemde kullandıkları, Isaac Newton’ın yer çekimini bulduğu anı betimleyen ağaca yaslanır halde resmedildiği logodan pek memnun değildi ve aklındaki logoyu bir tasarımcıya anlatıp logoyu değiştirmek istedi.
Her şey Steve Jobs’ın o dönemde bir arkadaşının şirketinde grafik tasarımcı olarak çalışan Rob Janoff‘a aklındaki logoyu anlatması ve Rob’ın bir düzine elma almak için Markete gitmesiyle başladı.Rob markette bir düzine elma almış ve eve geldiğinde bu elmalara farklı şekiller vererek ortaya işlevsel bir logo çıkarabilmek için saatlerini harcamıştı.
Sonrasında aklına bir fikir geldi:İngilizce “byte” kelimesinin bir diğer İngilizce kelime olan “bite(ısırık)” ile tesadüfen benzeştiğini fark etti ve böylece ortaya basit, 2 boyutlu ve tek renkli bir elma çizdi.Logo tasarımını Steve’e gösterdiğinde, Steve Jobs da bu fikri beğenmişti ancak elmanın daha renkli olmasını,renklerin firmayı insanlaştırdığını belirtmişti.Daha sonra Rob renkleri gelişi güzel bir şekilde elmanın üstüne şerit şerit yerleştirmiş ve böylece de 1977 yılında kullanılmaya başlayan renkli şeritlerden oluşan ilk Apple logosunu ortaya çıkarmıştı.
Peki bu buz dağının görünen yüzü olabilir mi?
Logo tasarımında Apple’ın ambleminde yer alan ısırılmış elmanın,siyanüre bulanmış bir elmayı ısırarak intihar eden Alan Turing’e; rengarenk renklerinin de Alan Turing’in eşcinsel bir yönelimi olmasına gönderme yapıyor olma ihtimali olabilir mi ?
Bildiğiniz üzere Alan Turing: İngiliz kökenli bir matematikçi, bilgisayar bilimcisi ve kriptologtur. Turing, modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin hem kuramsal hem de pratik düzeyde en büyük öncülerinden birisidir.
İngiltere’nin II. Dünya Savaşı’na girmesi üzerine ise Turing, askeri hizmet için vazifelendirilmiştir. 2.Dünya Savaşı sırasında Alman ordusunun şifrelerinin kırılmasında çok önemli bir rol oynayan ”Enigma” cihazının şifrelerini hızlı kırmaya yardımcı olacak elektromanyetik bir makine tasarlamıştır.
Bu olaydan 10 yıl sonra Alan Turing’in, 1952 yılında zamanın İngiltere’sinde suç olarak addedilen homoseksüellik ithamıyla tutuklanılmasına karar verilmiş, suçu karşılığında önüne iki tercih sunulmuştur: Hapis veya Ölüm
O hapis yerine hormon tedavisi seçeneğini tercih ederek bir süre tedavi görmüştür.
7 Haziran 1954’de ise siyanürlü elma yiyerek hayata veda etmiştir. Ölümü şüpheli bulunan Turing’in,onu ölüme götüren sebeplerinin arasında yaptığı gizli işler ve hükümetin üzerinde oluşturduğu baskının da büyük etkisi olduğu söyleniyor.
Turing’in siyanürlü elma yiyerek ölmesinin Apple’ın simgesini oluşturan bir diğer etken olduğu da ifade ediliyor.
Tüm bu bilgilerden ve hesaplamalardan sonra ise Apple’ın logosu şu anda tamamen Rob Janoff’ın tasarladığı şekilde değil. Şekli korunuyor fakat renkler tamamen değişti. Mac’lerin tasarım çizgisi değiştikçe Apple, logosunu bugünkü şekline soktu.
Son olarak Apple amblemi oluşturulurken matematiksel bolca hesaplamadan yararlanıldığını söylemekte de fayda var. Apple’ın logosunu incelendiğimizde Altın Spiral, Altın Dikdörtgen ve Fibonacci Sayı Dizisi ile karşılaşıyoruz. Apple’ın amblemi Altın Orana göre çizilmiş olup kusursuz bir geometriyi de içerisinde barındırmaktadır.