Medikal Görüntüleme İçin Tehdit Unsurları

 

Medikal taramaların görüntülenmesi, depolanması ve işlenmesi için en sık kullanılan DICOM standardı üzerinde Cylera Labz tarafından yapılan araştırmalar, saldırganların zararlı yazılımları bu görüntüler yoluyla yaymasını kolaylaştıracak bir kusuru ortaya çıkarttı.


DICOM Nedir ?

Açılımı: Digital Imaging and Communications in Medicine – Tıpta Dijital Görüntüleme ve İletişim olan DICOM, medikal görüntüleme cihazlarından alınan 2 ve 3 boyutlu bilimsel verilerin depolanması, görüntülenmesi ve analizinde kullanılmak maksadıyla geliştirilmiş olan bir dijital veri formatı standardıdır.

Medikal Görüntüleme İçin Tehdit Unsurları-Cemal Mete Hayırlı

DICOM’daki Tasarım Kusuru


DICOM dosyalarının başında, görüntünün DICOM görüntüleyicileri haricindeki görüntüleyiciler tarafından da açılabilmesi için 128-byte değerinde bir alana tanımlanan özel bir başlık vardır. Araştırmacılara göre zararlı kodlar bu alana gömülebilir. Çalıştırılabilir kodların bir DICOM dosyasına gömülmesi halinde farklı dosya biçimlerinden bir karışım ortaya çıkar. Ancak böyle olmasına rağmen dosya DICOM standardına bağlı kalırken çalıştırılabilir olma kabiliyetini sürdürür. Yani dosya DICOM dosyası olarak gözükürken aynı zamanda da çalıştırılabilir.

Medikal cihazlarda işlenen verilerin son derece hassas olması nedeniyle hastaneler saldırganlar için cazip hedefler haline gelmektedir. DICOM formatının uluslararası bir standart olması, bu saldırı vektörünün saldırganlar tarafından kullanılması halinde saldırının etkilerini arttıracaktır.

Sağlık endüstrisine yapılan saldırılar artmaya ve gelişmeye devam etmektedir. Kuruluşların hem mevcut hem de gelecekteki tehditlerden korunmak için sistemlerini sıkılaştırmaları, tespit ve izleme mekanizmalarını kullanmaları en iyi seçeneklerden bazılarıdır.

Medikal Görüntüleme İçin Tehdit Unsurları-Cemal Mete Hayırlı

Sağlık Endüstrisine Güvenlik Önerileri


  • Tehditleri tanımlamak ve derecelendirmek için bir risk modeli kullanın. Risk modellemesi güvenlik için daha proaktif yaklaşım uygulamanızı sağlar ve kuruluşunuz için en yüksek riske sahip olan tehditleri tanımlamanıza yardımcı olur.
  • Tedarik zinciri yönetiminizi iyileştirmek için sağlık endüstrisinde genellikle göz ardı edilen üçüncü taraf sağlayıcılardan aldığınız hizmetlerin güvenliğini sağlama konusunda strateji oluşturun.
  • Siber tehditleri hızlı bir şekilde tanımlayabilmek ve hemen müdahale edebilmek için siber müdahale birimleri kurun.
  • Envanterinize yeni dahil edilen medikal cihazlar üzerinde zafiyet analizleri gerçekleştirin.
  • Tasarımı ve üretimi sırasında güvenlik denetimleri titizlikle gerçekleştirilen medikal ürünleri satın almayı tercih edin.
  • Hastane ağına veya kullanılan yazımlara sızma testi, güvenlik ve zafiyet analizi çalışmaları gerçekleştirin.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*