Kripto Para: 5 Maddede Ethereum Nedir?

 

Ethereum ilk olarak 2013 yılında programcı ve kripto para araştırmacısı olan Vitalik Buterin tarafından ortaya çıkarılmıştır.


Ethereum, Vitalik Buterin tarafından geliştirilmiş, blokzincir teknolojisi üzerine inşa edilmiş açık kaynaklı, merkezi olmayan bir bilgi işlem platformudur. Sadece bir yazılım platformu değil, aynı zamanda akıllı sözleşme işlevselliği sunan bir programlama dilidir.

Başka bir deyişle, Ethereum, geliştiricilerin dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilen merkezi olmayan uygulamalar (DApp’ler – Decentralized Applications) oluşturmasına ve yüklemesine izin veren merkezi olmayan bir sistem dağıtımlı yazılım platformudur.

Bitcoin’e benzer şekilde, Ethereum merkezi olmayan genel bir blokzincir ağıdır; ancak aralarında bazı teknik farklılıklar vardır. Bitcoin’in aksine, Ethereum akıllı sözleşmelere izin verir ve yüksek oranda programlanabilir bir dijital para birimi olarak bilinir.

Ethereum, merkezi olmayan bir uygulama mağazası ve merkezi olmayan Internet olarak hizmet veren bir yazılım platformudur. Bu sistemin uygulamaları ve programları çalıştırabilmesi için bir para birimine ihtiyacı vardır. Buna “Ether” (ETH) denmektedir. ETH, dünyanın herhangi bir yerinde bir kişiden diğerine anında gönderilebilen dijital paradır.

1. Ethereum’un Kaynağı Nedir?


Nvidia CEO'su: Ethereum (ETH) Değerli Olacak • Coinkolik

Ether, Ethereum platformu tarafından üretilen kısaltması ETH olan kripto para birimidir. Ether, banka hesapları arası transfer edilebilir ve madencilik hesaplamalarını karşılamak için kullanılabilir. Ethereum, merkezi olmayan Turing sanal makinesinin (Ethereum Virtual Machine (EVM)) kullanımına olanak verir. Bu sanal makine komutları uluslararası internet ağını kullanarak çalıştırabilir.

Ethereum, para kaynağını 2014 temmuz ve ağustos aylarında online bir fon bulma sitesinden almıştır. Ocak 2016 itibarıyla, Ethereum protokolü saniyede 25 işlem yapabilir hale gelmiş ve 19 Aralık 2016’da, Ethereum ilk defa bir gün içinde bir milyon işlemi aşmıştır.

2. Ethereum’un Avantajları Nelerdir?


Ethereum fiyatının 5.000 dolara ulaşmasını bu 3 faktör engelliyor

Ethereum platformu çalıştığı blockchain teknolojisinin tüm özelliklerinden faydalanır. Tüm üçüncü şahıs müdahalelerine karşı duyarsızdır, yani ağda bulunan tüm ademi merkezi uygulamalar ve DAO’lar kimse tarafından kontrol edilemez.

Tüm blockchain ağları mutabakat prensibi üzerine kuruludur, yani içerden yapılacak tüm değişikliklerde her bir düğüm hemfikir olmalıdır. Bu da sahtekarlık, yozlaşma ihtimalini ortadan kaldırarak ağı kurcalamaya dayanıklı yapar.

Tüm platform ademi merkeziyetçidir, yani olası bir tek başarısızlık noktası yoktur. Dolayısıyla, tüm uygulamalar hep çevrimiçidir ve asla kapanmaz. Ek olarak, ademi merkeziyetçi doğası ve kriptografik güvenliği Ethereum’u olası saldırılara ve dolandırıcı eylemlere karşı korur.

3. Ethereum’un Dezavantajları Nelerdir?


Ethereum'a nasıl yatırım yapıldığını öğrenmek istiyor musunuz? Başlamak  için bilmeniz gereken her şey. StormGain

Akıllı sözleşmeler ağı hatasız yapmayı hedeflese de dijital ortamlarda yazılan herhangi bir koddaki herhangi bir hata kötüye kullanılabilir. Eğer böyle bir şey yaşanırsa, bir saldırıyı ya da söz konusu hatanın kötüye kullanımını durdurmak için direkt olarak yapılacak hiçbir şey bulunmamaktadır. Bunu yapmanın tek yolu ortak bir karara ulaşarak kodu yeniden yazmaktır. Ancak bu da, değiştirilemez olan blockchain’in özüyle tamamen ters düşmektedir. Ethereum’un dezavantajları arasında şunlar sayılabilir;

  • İzinin sürülememesi bazı durumlarda avantaj sağlasa da dezavantaj oluşturduğu durumlarda mevcuttur.
  • Ticaretinin illegal olduğu ürünlerin ödemelerinde kullanılmasına ve kara para aklama maksadıyla kullanılmasına neden olmaktadır.
  • Bu teknoloji üzerinde uzmanlaşmış kişi sayısının az olması; kaybetme riski, harcama yapılabilecek platformların darlığı sistemin diğer dezavantajlarındandır.

4. Ethereum ve Bitcoin’in Farkı Nedir ?


Bitcoin ve Ethereum yükselişte

Ethereum ve Bitcoin kripto para yönünden benzer olabilir, ancak tamamen farklı hedeflere sahip iki farklı projedir. Bitcoin istikrarlı sayılabilecek ve şimdiye kadarki en başarılı kripto para olarak kendini kanıtlamışken, Ethereum çok amaçlı bir platform ve dijital para birimi Ether sadece akıllı sözleşme uygulamalarının bir parçasıdır.

Kripto para yönünden kıyaslandığında dahi bile, bu iki kripto para projesi birbirinden oldukça farklı görünmektedir. Mesela, Bitcoin’in limiti oluşturulabilecek maksimum 21 milyon Bitcoin iken, Ether sınırsız bir kaynağa sahip denebilir. Ek olarak, Bitcoin’in ortalama blok işlem hızı 10 dakika, Ethereum ise 12 saniyeden kısa olmayı hedefliyor, bu da daha hızlı doğrulama demek.

Bir diğer büyük fark ise, günümüzde Bitcoin madenciliği için ciddi miktarda bilgisayar ve elektrik gücü gerekiyor ve sadece endüstriyel boyutta maden çiftlikleriyle mümkün. Öte yandan, Ethereum’un ‘çalışma ispatı’ algoritması kişiler tarafından ademi merkeziyetçi madenciliği destekliyor.

İki proje arasındaki belki de en önemli fark ise, Ethereum’un iç kodu Turing tamamlanmış durumda, yani yeterince zaman ve işlem gücü olduğu sürece her şey hesaplanabilir. Bitcoin böyle bir kapasiteye sahip değil. Tamamlanmış Turing kodu Ethereum kullanıcılarına sınırsız imkan sunarken, karmaşıklığı da beraberinde olası güvenlik sorunlarını getiriyor.

5. Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?


Ethereum İçin Kritik Tarih Açıklandı: Ağı Hangi Gelişmeler Bekliyor?

Etheryum madenciliği yapabilmek için öncelikle bilgisayarınızı tam zamanlı madenciliğe hazırlayacak özel donanımlar seçmeniz gerekir. Ethereum madenciliği sonucunda elde edilen Ether, Bitcoin’den farklı bir blok zinciri yani blockchain üzerinden işlem görmektedir ve bu blok zincirinin Ethash olarak adlandırılan farklı bir algoritması bulunmaktadır.

Ethereum madenciliği yapmak isteyen kişilerin bilmesi gereken çok önemli bazı noktalar ve sahip olması gereken farklı donanımlar bulunur. Ether, yani ETH dijital para birimi elde etmek için kullanılan yöntem Ethereum madenciliği olarak adlandırılır. Ethereum blockchain üzerinden Ether elde etmek için Ethash olarak adlandırılan kendine özgü bir algoritmaya uygun işlemler yapmanız gerekmektedir.

Ethereum madenciliği yapmak için Bitcoin’de de olduğu gibi ASIC, yani özel devreler kullanmanız gerekmez. Standart bir Windows kullanıcısı bile kolay bir şekilde Ethereum madenciliği yapabilmektedir. Ama dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, Ethereum madenciliği yaparken çok yüksek GPU gücüne ihtiyacınız olmasıdır. Ethereum madenciliği yapmak için;

  • MyEther Wallet internet sitesini açmanız gerekir.
  • Ana sayfada bulunan “New Wallet” butonuna tıklamanız gerekir.
  • Size uygun olan yöntemi tercih ederek bir Ether cüzdanı oluşturmanız gerekir.
  • Cüzdan bilgilerinizi güvenli bir şekilde yedeklemeniz gerekir.
  • Claymore Dual Miner programını indirmeniz gerekir.
  • Sizden istenilen bilgileri buraya eksiksiz bir şekilde girmeniz gerekir.
  • Bilgisayarınıza yeni bir dosya iner.
  • Bu dosyayı ilk defa indirdiğiniz program dosyasının içine eklemeniz gerekir.
  • Klasörde bulunan start.bat dosyasında kendi cüzdan numaranızın yazdığından emin olmanız gerekir.

Ethereum blockchain üzerinden 15 saniyede bir, bir blok üretir ve madenciye de blok başı ortalama olarak 2 ETH ödül veriliyor. Aynı anda iki blok üretilmesi durumunda ise, biri blok zincirine eklenir, eklenmeyen bloğa ise, Uncle Block ismi verilir ve madenci bu blok için de ayrıca bir ödül alır.

Donanımlarınız ne kadar güçlü olursa o kadar daha çok kazanç sağlayabilir ve verimli bir şekilde Ethereum madenciliği yapabilirsiniz. Her yatırımda olduğu gibi dijital para madenciliğinde de kar – zarar oranlarını çok iyi hesaplamalı ve olası riskleri göz önünde bulundurmalısınız.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*