Dogecoin (DOGE) internet üzerinde popüler olmuş ve kalıplaşmış köpek (doge) temalı içeriklerden doğan bir kriptoparadır.
Dogecoin, dünya çapında işlem gören ve her geçen gün popülerleşen bir kripto para birimidir. Yazılımcı Billy Markus tarafından geliştirilen bu dijital para, son dönemlerde kripto para borsalarının en çok ilgi gören coinlerinden biri konumunda bulunuyor.
1. Dogecoin Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Kısaltması DOGE olan Dogecoin, ABD’nin Portland şehrinde 2013 yılında ortaya çıktı. Özellikle Shiba Inu cinsi köpekten esinlenilerek tasarlanan logosuyla tanınan Dogecoin’in sloganı da “To the Moon!” yani “Aya doğru!”dur.
İngilizcede köpek anlamına gelen “Dog” kelimesinden türetilen Dogecoin, Litecoin tabanlı bir yapıya sahiptir. Bundan ötürü Dogecoin; açık kaynak kodludur ve merkezi olmayan bir dijital para birimidir.
2. Dogecoin (DOGE) Nasıl Çalışır?
Dogecoin (DOGE), Litecoin blokzincirinin çatallanması (fork) ile oluşturulmuştur. Litecoin gibi Scrypt şifreleme algoritmasını kullanır. Bu sayede Bitcoin’e kıyasla zorluk seviyesi daha düşüktür ve bloklar 1 dakika içerisinde doğrulanabilir. Dogecoin, Litecoin blokzincirinden üretilmiş olsa da arzı sınırlandırılmamıştır.
3. Dogecoin’in Özellikleri Nelerdir?
Dogecoin, Litecoin tabanlı bir para birimi olmasına rağmen blok süresi Litecoin‘e göre daha hızlıdır. Kullanıcılar tarafından hızlı olması dolayısıyla ilgi gören bu dijital para birimi, kripto para borsasındaki en büyük topluluklardan birine sahip olmasıyla da bilinir.
Kullanıcı dostu olarak da tanımlanan Dogecoin, dünya çapında en çok rağbet gören kripto para birimlerinden biridir ayrıca Dogecoin’in en yaygın kullanımlarından biri de sunduğu bahşiş hizmetidir.
Kullanıcılar Dogecoin sistemi üzerinden tanınmayı hak ettiğine inandıkları gönderiler veya katkılar için diğer kullanıcılara bahşiş verebiliyor. Bu da Dogecoin kullanıcıları arasında bir etkileşim kurulmasına yol açıyor.
Ayrıca Dogecoin’i diğer dijital para birimlerinden ayıran bir başka özelliği de enflasyonist olmasıdır. Diğer kripto para birimlerinin madenciliği ile ilgili bir sınırlama varken, Dogecoin için böyle bir sınırlama söz konusu değildir.
4. Dogecoin (DOGE) Madenciliği Nasıl Yapılır?
Dogecoin, bilgisayarların işlemcileri (CPU), grafik kartlarının işlemcileri (GPU) ve yüksek işlemci gücü kapasiteli ASIC madencilik cihazları ile üretilebilir. Ancak zorluk seviyesindeki artışlar nedeniyle, bilgisayar işlemcileri veya grafik kartları ile Dogecoin madenciliği yapmak karlılık açısından verimli değildir. Yeterli altyapı ve donanıma sahipseniz madenciliği tek başına yapabileceğiniz gibi, madencilik havuzlarına işlemci gücü atayarak da Dogecoin (DOGE) madenciliği yapabilirsiniz.
Blok doğrulama süresinin 1 dakika olduğu Dogecoin blokzincirinde her blokta 10.000 DOGE blok ödülü dağıtılmaktadır.
5. Dogecoin (DOGE) Nasıl Saklanır?
Dogecoin (DOGE) bakiyenizi yönetmek için masaüstü Multidoge cüzdanını kullanabilirsiniz. Multidoge yazılım cüzdanı, hızlı senkronizasyon seçeneği ile Dogecoin blokzincirinin tamamını bilgisayarınızda saklamadan, Dogecoin transfer işlemleri yapabilmenizi sağlar. Dogecoin Core cüzdanı ise Dogecoin blokzincirinin tamamını senkronize etmenizi sağlayan yazılım cüzdanıdır.
Akıllı telefonunuzda Dogecoin bakiyenizi yönetmek için Trustwallet veya Exodus mobil cüzdanlarını kullanabilirsiniz. Ledger donanım cüzdanı da Dogecoin’i desteklemektedir.
İlk yorum yapan olun