Korsan Yazılım Kullanımı Artış Yaşıyor

 

Korsan yazılım kullanımını engellemek için dünya çapında alınan önlemler yeterli gelmiyor. Lisanssız ve yasal olmayan yazılım kullanımına ilişkin küresel boyutta yapılan araştırmalar ise, bizlere çarpıcı sonuçlar sunuyor.


 Yapılan araştırmalara göre, dünya çapında bilgisayarlarda kurulu uygulamaların yüzde 43’ünün lisanssız olduğu ortaya çıktı.  Türkiye’de korsan yazılım oranı ise, dünya genelinden daha yüksek. Araştırmaya göre, Türkiye’de her 100 bilgisayardan 60’ında, korsan yazılım bulunuyor. 

Türkiye’de fikri mülkiyet hakları açısından sorun, mevzuatta değil uygulamada yaşanıyor. Korsan yazılım kullanımı da buna en iyi örneklerden biri.

İnternette Yapılan Tehlikeli 10 Davranış

 

Söz konusu araştırmadan ortaya çıkan sonuç, kısaca şöyle:


– Dünya çapında bilgisayarlar üzerinde yüklü uygulamaların yüzde 43’ü lisanssız. Bu durumun yarattığı finansal kayıp yaklaşık 62,7 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

– Kurumların sadece yüzde 35’inde lisans yönetimine ilişkin politikalar var.

– Lisanssız yazılım kullanımıyla bilgi güvenliği risklerinin artmasına rağmen kullanıcıların yüzde 64’ünü en çok endişelendiren konu, hacklenmek.

– Yöneticilerin güvenlik tehditleri listelerinin başında; veri kaybı riski, firma bilgilerine yetkisiz erişimin takip edilememesi, zaman ve maliyet artışı ve fikri mülkiyet ya da özel mülkiyet bilgilerinin kaybı konuları yer alıyor.

– Türkiye’de kullanılan her 100 yazılımdan 60’ı korsan. Kullanımda olan lisanssız yazılımların toplam ticari değeri yaklaşık 1,08 milyon TL.

– Lisanssız yazılım kullanım oranı AB’de yüzde 36, Japonya’da yüzde 21, ABD’de yüzde 20 seviyesinde.

Korsan yazılım kullanımıyla ilgili riskler ve kullanımı engellemek için öneriler:


– Yazılım varlıklarını satın alma, kurulum, taşıma, yenileme ve imha etme süreçlerine birçok fonksiyon dahil oluyor. Maliyetler yükseliyor, gereksiz yatırımlar ve fazla finanslama gibi tablolar ortaya çıkabiliyor.

– Birçok firma için finansal, yasal ve düzenleyici konular ya da fazla lisanslama açısından önemli riskler bulunuyor. İyi kontrol edilen bilgi teknolojileri departmanlarında bile lisanssız yazılımlar, onaylanmamış satın almalar ya da dağıtıma ilişkin yanlış anlaşılmalar, denetime kadar uzun süre fark edilemiyor.

– ‘Yazılım varlık yönetimi’ adlı süreç korsanda mücadelede etkili sonuç veriyor.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*