Günümüzde teknolojik anlamda korunmak, telefon ve tabletlerin de bilgisayarlar kadar hedef alınmasıyla birlikte iyice zorlaştı. Ücretsiz programlar da virüslere, malware’lere ve ransomware’lere karşı koruma işini bir yere kadar götürebiliyorlar. Birçok program kusursuz koruma vaat etse de, yalnızca birkaç tanesi minimum zararla ayrılmanıza olanak sağlayacak kapsamlı bir koruma sağlıyor.
Biz de 10 büyük firmanın programlarını inceledik. Bu programların çoğunda, sosyal medya koruması da bulunuyor. Spam benzeri linklere tıklamadan önce onları tarıyorlar. Hatta Trend Micro, Facebook, Google+ ve Twitter hesaplarınıza erişimi kısıtlıyor. Yeni mobil güvenlik ürünleri de indirdiğiniz uygulamaları tarıyor, kayıp telefonların yerini buluyor, uzaktan kilitlemeye, silmeye veya çaldırmaya olanak sağlıyor.
Veri korumada bir diğer trend de, güvenli bulut depolama. Bir yere kadar çoğu ücretsiz olan bulut servisleri, verilerinizi de belli bir oranda riske atıyor. Bazı güvenlik firmaları, hassas dosyalarınız için programların yanında kasa benzeri bulut depolama alanları ve yedekleme servisleri de sunuyorlar.
Derlememizden elde ettiğimiz veriler, AV-Test güvenlik araştırması performans testi sonucu elde edildi. Malware saldırı testinde, AV-Test, programın daha önce karşılaşmadığı malware’ler ile programı yoklayarak, bilinmeyen yazılımlara karşı ne denli koruma sağladığını ölçüyor. Malware zoo testinde de, AV-Test, programa bilinen binlere malware göndererek, programın ne ölçüde bloklama gerçekleştirdiğini ve güncel virüslere karşı ne ölçüde güncellendiğini ölçüyor. Yanlış pozitif ismi verilen testte de, AV-Test, programın güvenli yazılımları ne sıklıkla “tehlikeli” olarak gördüğünü ölçüyor. Bu sayede programın malware engellemekte mi, yoksa her şeyi engellemekte mi iyi olduğu görülüyor.
AV-Test ayrıca güvenlik yazılımının, sistem performansını nasıl etkilediğini görmek için bilgisayarı kapatıp açmak, dosya ve program açmak, yazılım yüklemek, web sayfası açmak gibi performans testleri de uyguluyor. Biz de AV-Test’in sonuçlarıyla karşılaştırmak için ek olarak bir dizi test daha yaptık. Tüm programları yükleyerek genel arayüz, kullanıcı dostu olma özelliklerini değerlendirdik.
Test ettiğimiz güvenlik programlarının çoğu; koruma, hız ve kullanım kolaylığı gibi ana maddelerde gayet iyi sonuçlar verdiler. Notlarımızı verirken ise, küçük farklılıkları ele aldık: dokunmatik özellik, yanlış pozitif sonuç miktarı gibi ayırıcı özellikler, notlarımızda etkili oldu. Kaspersky Internet Security , tüm testlerimiz sonrasında birinci tercihimiz olarak öne çıktı. Tüm değerlendirmelerimiz şu şekilde:
Kaspersky Internet Security 9/10 Tam kapsamlı koruma, oldukça kullanıcı dostu bir arayüz ve çok az etki bırakması sebebiyle, Kaspersky her türden kullanıcı için kusursuz seçim oldu.
Symantec Norton Internet Security 2014 – 8.5/10 Kusursuz tespit yeteneği ve iyileştirilmiş, dokunmatik dostu arayüzü de, ünlü firma Norton’u öne çıkararak 2. sıraya yerleştirdi.
McAfee Internet Security 2014 – 8/10 McAfee’nin dokunmatik için özelleştirilmiş arayüzü, Windows 8 kullanıcıları için oldukça ideal ancak program, bilinmedik yazılımlara karşı nispeten zayıf kalıyor.
F-Secure Internet Security 2014 – 8/10 F-Secure, malware tespiti ve koruması açısından çok başarılı sonuçlar verse de, arayüzünün geliştirilmesi gerekiyor.
Trend Micro Titanium Maximum Security 2014 – 7.5/10 Trend Micro’nun programı, oldukça sağlam bir koruma ve para karşılığı çok sayıda ekstra özellik sunuyor.
Eset Smart Security 7 – 7/10 Eset Smart Security 7’nin sağladığı koruma oldukça başarılı ancak program, sistem performansını ciddi ölçüde etkiliyor.
AVG Internet Security 2014 – 6.5/10 AVG’nin güvenlik programı da gayet iyi bir koruma sağlıyor ancak gelişmiş özelliklerinin birçoğu, usta kullanıcılar düşünülerek tasarlanmış.
Webroot SecureAnywhere Internet Security Complete – 6/10 Webroot’un güvenlik yazılımı gayet şık bir arayüze sahip. Ancak bilinmeyen malware’lere karşı tepkileri ve doğru tehditlerle yanlış tehditleri ayırma açısından sunduğu performans yeterli değil.
Avast Internet Security 2014 – 5.5/10 Avast Internet Security 2014’ün güzel premium özellikleri ve kolay bir kullanımı var ancak koruma kısmında programın kritik eksikleri bulunuyor.
Vipre Internet Security 2014 – 5/10 Vipre’nin programı, bilinen tehditlere karşı gayet iyi bir savunma sağlasa da, bilinmeyen yazılımlara karşı ortalamanın altında bir performans sergiledi ve arayüz konusunda da geliştirilmesi gereken birçok özelliği bulunuyor.
İlk yorum yapan olun