Google Tekelleşme Suçlamasıyla Başbaşa

 

ABD Adalet Bakanlığı ve 11 eyalet, ortak bir karar ile teknoloji şirketi Google’a “yasa dışı tekel oluşturarak rekabeti engellemek” suçlamasıyla dava açtı


ABD merkezli teknoloji şirketi Google hakkında tarihin en büyük tekelleşme davası açıldı.

Axios haber sitesinin, dava dosyasında yer alan bilgilerden derlediği habere göre, dava dosyasındaki dikkat çekici bir diğer unsur ise, tekelleşmenin yanı sıra Google ve Apple arasındaki ortaklık. Google Apple’a her yıl milyarlarca dolar ödüyor.

İki teknoloji devinin arasındaki söz konusu anlaşmaya göre, Google, Apple’ın akıllı telefon modeli  iPhone’ların internet tarayıcısı Safari’nin varsayılan arama motoru olmak için Apple’a yılda yaklaşık 11 milyar dolar ödüyor.

Bu rakam Google’ı bünyesinde bulunduran Alphabet’in kârının üçte biri olarak dikkat çekerken, iPhone kullanıcılarının ise Google’ın arama hacminin yüzde 50’sini oluşturması ve Google’ın bu kadar büyük bir yüzdeyi riske atmak istemeyeceği belirtiliyor.

ABD tarihinin en büyük anlaşmalarından birisi olarak öne çıkan Apple ve Google işbirliği açılan dava ile tehlikeye girerken, dava nedeniyle bu anlaşmanın son bulma ihtimali ortaya çıktı.

İki şirketin yaklaşık 15 yıldır sürdürdüğü bu anlaşmanın sona ermesi, şu anda iki şirket için de en kötü durum senaryosu olarak değerlendiriliyor.  Zira yargının vereceği karar göre, bu anlaşmanın sona ermesi durumunda Google’ın kaybedeceği çok büyük bir kullanıcı yüzdesi söz konusu olacak. Şu an içinde Google’nin mevcut sonucu telafi edecek bir aksiyon planı bulunmuyor.

Şirketin anlaşma olmadan iPhone kullanıcılarının tamamını Google aramalarına yönlendirmesinin imkansız olduğu belirtiliyor.

Apple tarafından yaşanılacak en büyük kayıp ise oldukça önemli gelir kalemlerinden birisini kaybetmek olacak. Zira Apple’ın yıllık kârının yüzde 15-20’si arasında bir oran Google’dan geliyor.

Görülecek dava kararı dört gözle beklenirken, tekelleşme ile mücadele kapsamında işlerliği olan bir kararın verilip verilmeyeceği ise merak konusu.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*