İnternet için fiber hız artık olmazsa olmaz şartlar arasındayken Google, tüm dünyayı internet üzerinden bağlamak için kolları sıvadı. Google bu hızlara ulaşmak için fiberden çok daha düşük yatırımlar ile aynı hızlara ulaşan bir internet projesi üzerinde çalışıyor. Buna göre Taara adlı bu Google projesi ilk olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti‘nde hayata geçiyor.
Google, özellikle Afrika’da internet altyapısının gelişmesi için uzun süredir yatırımlar yapmanın peşinde. Daha önce Project Loon ile başlayan bu süreç şimdi lazer internet teknolojisi ile yeni bir seviyeye geldi.
Lazer internet yani Taara projesi ile, Google Kongo‘da ilk denemeleri başarıyla tamamladı. Birbirini gören lazer temelli çalışan üniteler, internet bağlantısının dağıtılmasını sağlıyor. Bu lazer internet altyapısı için kablolar yerine, özel bir optik temelli çalışan ünitelere yer verdi. Taara Projesi’nde önemli görevlerden birinde ise bir Türk yer aldı.
Buna göre projeyi yöneten kişi Taara Mühendislik Direktörü Barış Erkmen. Konu hakkında bir makale kaleme alan Erkmen, Taara projesi ile ilgili önemli bilgilere yer verdi. Buna göre Taara için ilk bağlantı Kongo nehri üzerinde yer alan iki şehir üzerinde gerçekleşti. Lazer bağlantısı kurulduktan Taara‘nın bağlantısı, 20 gün içinde yüzde 99,9 kullanılabilirlik ile yaklaşık 700 TB veri sağladı .
Kablosuz optik veri aktarımı ile kağıt üstünde maliyetleri 5 kat azaltmış olsa da, fiberden daha ucuz lazer internet teknolojisi hava koşullarından fazlasıyla etkilenen yapıda. Google ise Taara ile bu sorunu belli oranda aştığı iddiasında. Buna göre Google, optik üniteler arasında veri kaybını engellemek için üç farklı çözüme sahip. İlk çözümde, Taara optik üniteleri otomatik olarak hava koşullarına uyum sağlamak için işaretleme izleme yetenekleri duruma göre iyileştiriyor.
Diğer bir çözüm ise Taara optik birimlerinin çevredeki kötü şartlarını aşması için ünitelerin aktarım güç ve hızlarının otomatik artırılması. Erkmen, bu iki iyileştirme teknolojisi ile Taara birimlerinin neredeyse kayıpsız internet aktarımı yaptığını açıkladı.
Üçüncü bir çözüm ise Taara gibi lazer temelli kablosuz internet aktarımı için sadece uygun coğrafyaların seçilmesi. Erkmen burada havası sisli San Francisco örneği vererek, bu internet altyapısının sis şartlarına uyumsuz olduğunu da açıklamış oldu. Kısaca Google, hava şartlarının genel anlamda daha olumlu olduğu coğrafyalarda ucuz lazer internet teknolojisini kullanacak.
Taara lazer internet teknolojisi nasıl çalışıyor?
Google’ın kullandığı lazer internet, geleneksel fiberin verileri yerdeki kablolar aracılığıyla taşımak için ışığı kullanması gibi ışık ile veri aktarıyor. Taara fiber benzeri hızlar sağlamak için çok dar, görünmez ışık huzmeleri kullanıyor.
Öncelikle bir bağlantı oluşturmak için Taara’nın terminalleri birbirini arıyor ve diğer ünitenin ışık huzmesini algılıyor. Yüksek bant genişliğine sahip bir bağlantı oluşturmak için ise bu iki ünite el sıkışmaya benzer şekilde kilitleniyor.
Project Loon projesi ise özellikle Afrika gibi geri kalmış bölgelerde balonlar aracılığıyla ucuz internet hizmeti sunmayı planlıyordu. Ancak projenin riskleri dolayısıyla Google bu projeyi rafa kaldırdı.
Kaynak: ShiftDelete
İlk yorum yapan olun