Dijital Dünya Terimleri: Hosting, Domain, Bulut Teknolojisi Nedir?

 

İşletmesinin adını duyurmak, uzmanlık alanına dair bilgileri bir blogda paylaşmak veya en basit haliyle güncel haberleri takip etmek isteyenler bile, birazdan sizinle paylaşacağımız kavramlarla haşır neşir olmak zorunda.


Dijital dünya terimleri veya bilişim terimleri olarak nitelendirebileceğimiz bir çok kavram, teknolojinin insanı yönettiği bu çağda hayatımızın merkezinde yer almaya başladı. Bilgisayarlar, akıllı cihazlar, telefonlar, tabletler…

Sayısı ve çeşitliliği gün geçtikçe artan bu akıllı cihazlar, elbette akıllı sistemlerle yönetiliyor. Hadi gelin, kısa açıklamaları ve basit örnekleriyle bu sanal dünyaya bir yolculuk yapalım.

Veri Merkezi Nedir ?


Veri Merkezi / Data Center Nedir? - Kare Bilişim

Veri merkezi (data center), bir kuruluşun bilgi teknolojileri (BT) operasyonlarını ve ekipmanlarını merkezi hale getiren; büyük miktarlarda verinin toplanması, saklanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlamak amacıyla bilgisayar ve ağ donanımlarının yoğunlaştırıldığı bir merkezdir.

Bir veri merkezinin tasarımı, paylaşılan uygulamaların ve verilerin dağıtımını sağlayan bir bilgi işlem ve depolama kaynakları ağına dayanır.

Veri merkezleri bilgisayarların ortaya çıkışından bu yana bir şekilde var olmuşlardır. Modern veri merkezleri eskiden var olan veri merkezlerinden çok daha farklıdır. Altyapı, geleneksel şirket içi (on-premise) fiziksel sunuculardan, fiziksel altyapı havuzlarında ve çoklu bulut ortamında uygulamaları ve iş yüklerini destekleyen sanallaştırılmış altyapıya doğru kaymıştır. Aslında modern veri merkezi, veri ve uygulamalar neredeyse oradadır.

Veri merkezlerinde profesyonel olarak dizayn edilmiş sunucular ve internet altyapısı bulunmaktadır. Bu servisler bazen sadece kullanıcı bilgilerini saklamak bazen oyun bazen web sitesi için kullanılmaktadır. Kullanım alanlarından bir diğeri ise sanallaştırma teknolojisidir.

VPS/VDS Nedir ?


Sunucu Barındırma'nın Önemi Nedir? Niçin İhtiyaç Duyulur? - Teknotel Blog

Virtual Private server yani VPS: Sunucuda bulunan diğer müşterilerle beraber farklı Ip adreslerinde çalışma imkanı bulunan fakat diğer sunuculardan tam olarak bağlantısız çalışmayan bir servistir.

Örnek vermek gerekirse; sizin ve bir diğer müşterinin bulunduğu sunucuda sizin siteniz çok yük biniyorsa eğer, diğer siteye de yük binmesi anlamına gelmektedir. Yani VPS’nin shared paylaşımlı hosting ile arasında pek bir fark yoktur.

Virtual Dedicated server yani (VDS): Tamamen paylaşımsız ve farklı sistem özelliklerine sahip sunucular demektir. VPS sunucularda siz 1 gb ram 2 cpu kullanıyorsanız sunucunuzdaki diğer müşteri de 1 gb ram 2 cpu kullanacaktır. Sistem bu şekilde dizayn edilmiştir.

Ancak VDS de durum böyle değildir. Siz isterseniz 5 gb ram 4 core olarak sistem açabilir; sisteminizin içine isterseniz Linux, isterseniz Windows, isterseniz diğer sistemleri de kurabilirsiniz.

Sunucu Nedir ?


Datacenter Nedir? Veri Merkezi Özellikleri Nelerdir? - Vargonen Blog

Sunucular, belli programlar kurulu, sanal veya fiziksel olarak kullanılabilen cihazlardır. Bu cihazlara örnek vermek gerekirse sizin evde kullandığınız bir bilgisayar da temel sunucu görevleri görebilir. Profesyonel olarak kullanılan sunucular ise veri merkezlerinde bulunur.

Sunucuların içine kurulan sistemler sayesinde yukarıda da belirtildiği gibi birçok işlem yapmak ve birçok hizmet almak mümkündür. Listede verilen kullanım alanları “genellikle” kullanılan ve en bilindik kullanım amaçlarıdır. Örnek vermek gerekirse:

  • Veritabanları
  • Web Siteleri
  • Oyun Sunucuları
  • Kamera Sistemleri
  • Kamu Hizmetleri (E-Devlet, İşkur ve Sağlık Bakanlığı vb.)

Hosting Nedir ?


Veri merkezleri için 2020 trendleri açıklandı - Teknoloji Haberleri

Hosting sunucunda (server) birden fazla kullanıcı oluşturarak bir sunucuya birden fazla web sitesini kurmak amacı ile kullanılmaktadır. Kelime anlamı “barındırma” hizmetleri olan bu kavran, dijital dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sunucu satın almak veya kiralamak bazı durumlarda maliyetli gelebilmektedir. Bu tarz durumlarda ise Hosting hizmetleri kullanılmaktadır.

Domain nedir ?


Hosting (Barındırma) Nedir? - Web Tasarım Dünyası

Türkçe karşılığı “Alan adı” olan Domain, internetin doğuşundan sonra web sitelerine giriş yapmak için kullanılan Ip adreslerinin akılda tutulamaması sonucu yaratılmıştır.

Örnek vermek gerekirse: “cemalmetehayirli.com.tr” sitesine girmek için daha öncesinde 123.123.123.123 gibi rakamlar girerek sunucuya bağlanmanız gerekmekteydi. Şimdi ise 123.123.123 Ip adresine tanımlanmış olan cemalmetehayirli.com.tr sitesine girebiliyorsunuz.

Kullanım amacı, sınırsız veriyi içinde barındıran internette istenilen veriye veya bilgiye en hızlı, kolay ve tanımlı bir yoldan ulaşabilmektir.

Bulut Teknolojisi nedir ?


hosting de pago

Cloud yani bulut teknolojisi, sunucular üzerinde veri depolamada kullanılmaktadır. Bulut teknolojisi kullanan uygulamalara örnek vermek gerekirse; iCloud, Google Drive, Yandex Disk, Dropbox gibi güvenilir uygulamalar bu teknolojiyi kullanmaktadır.

Son olarak bulut teknolojisinin kullanımı, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artacak ve neredeyse fiziksel anlamda elle tutulur bir verimiz olmayacak bir hale bürünecektir.

Kişisel ya da kurumsal tüm işlemlerimizin, sanal verilere dönüştüğü bu dijital çağda esen kalın.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?