Çocuklar ve Güvenli İnternet Kullanımı

 

Teknoloji artık yaşamımızın bir gerçeği olmaktan öte bir parçası. Çocuklar da bizimle birlikte, baktıkları her yerde internete bağlanabilen teknolojik ürünleri görüyorlar. Evde ebeveynlerinde görmeye başlıyorlar, okula gittiklerinde öğretmenlerinde, sokağa çıktıklarında arkadaşlarında. Peki neler yapabiliriz ?


Dijital çağın içerisinde yaşayıp büyürlerken gördükleri oyunları, filmleri, telefonları, tabletleri merak etmeleri ve kullanmak istemeleri oldukça normal. Öte yandan internetteki zararlı içeriklerin farkında olan sizlerin endişeleri de oldukça normal. Peki bizler, bu konuyla ilgili ne yapacağız ?

Çözüm Teknolojiyi Yasaklamak mı ?


Çocuk için internet, sınırları olmayan bir içerik sağlayıcısıdır. Bu tanımda “sınırların olmayışı” büyük bir tehlike sinyali. Bizler dahi, gezindiğimiz sitelerde karşımıza çıkan tuzaklara kanabiliyor, bir anda kendimizi tuzağa düşürülmüş bulabiliyoruz. Bu durumda yapılması gereken şey: Sınırları birlikte çizmek.

Unutmamak gerekir ki yasaklar, çocuklar için genellikle anlamsızdır. Bununla birlikte yasaklar, hem merak konusu hem de bir tür cazibe unsurudur. Dolayısıyla çocuk gelişim uzmanları da yasakların çözüm olmadığını her defasında hatırlatıyorlar.

Teknolojik ürünleri çocuklara yasaklamak yerine, çağın gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak, kontrollü bir dijital ortam kullanımı oldukça önemli.

Neticede, teknolojiyi faydalı kullanmak mümkündür ve çağımızın gereklilikleri göz önünde bulundurulduğunda artık bu bir ihtiyaç veya zorundalık meselesi. Pandemi dönemindeki tüm eğitim materyalleri, online eğitim çatısı altında toplanmış durumda. Bu süreçte yapabileceğimiz tek şey, çocuklar için mümkün olduğu kadar güvenli bir ortam oluşturabilmek.

Çocuklar İçin Güvenli İnternet | Cemal Mete Hayırlı

Çocukları İnternetin Zararlı İçeriklerinden Koruma Yolları


Çocukları internetin zararlı içeriklerinden korumanın ilk adımı, ne tür içeriklere maruz kaldıklarını bilmekten geçiyor. Bu konuda ne kadar bilinçli olursak riskli durumları önceden tahmin edip engellememiz de o kadar kolay oluyor.

Çocukların en sevdiği içeriklerin başında oyunlar geliyor. Oyunlara web sitelerinde ve uygulama mağazalarında ulaşmak mümkün. Çocukları kendi haline bıraktığımızda, tüketmek istedikleri içeriği hiçbir filtreden geçirmeden kullanabiliyorlar. Doğal olarak, gözlerine hoş gelen, isimleri hoşuna giden veya resimlerini beğendikleri ücretsiz servislere başvuruyorlar. Ücretsiz uygulamalardaki riskler de hepimizin bildiği üzere; kullanıcı verilerinden, tuzak içerikli yazılımlara; dolandırıcılığa veya izinsiz erişilen bilgilerle şantaja kadar varabiliyor. İnternetin bu karanlık tarafıyla, çocukların hiç tanışmamasını sağlamak da en büyük önceliklerimizden birisi.

Ücretsiz içerik sağlayıcılardaki riskleri kısaca özetlememiz gerekirse:

Ücretsiz servislerin (oyun, uygulama vs) gelir kaynağı genellikle reklamlardır. Çocuklar, masum bir araba yarışı oyunundan bir reklam tıklaması ile zombi oyunlarına geçebiliyorlar. Şiddet ve korku içeren reklam videolarıyla karşılaşabiliyorlar. Bahis sitelerine veya müstehcen sitelere tek tıkla geçiş yapabiliyorlar. Ucu oldukça açık ve kontrolü güç bir durum.

Ücretsiz ve reklam içeren bir uygulamadan veya web sitesinden, çocuklar için zararlı olabilecek başka bir mecraya geçiş yapmak yalnızca bir “tık”a bakıyor!

Az önce, “yasaklamak çözüm değil.” demiştik. O halde çözüm yolumuz, güvenilir oyunlar ve web sitelerinden geçiyor. Çocuklar için risk teşkil etmeyen oyunlar ve sitelerle ilgili aşağıdaki ipuçlarına bakabilirsiniz.

Birleşik Krallık: Çocuk Koduna Geçiyor

İnternette Güvenilir Oyunlar


  • Reklam içermeyen
  • Şiddet ve korku öğeleri barındırmayan
  • Olumsuz davranışlara örnek teşkil etmeyen
  • Diğer oyuncularla online iletişim özelliği olmayan
  • Mümkünse lisanslı kullanılan
  • Kamusal alanda güven kazanmış
  • Bilinen (güvenilir) bir yayıncı tarafından sunulan

Oyunlar için gerekli kriterlerden bahsettik ama çocuklarımızın tükettiği içerikler oyunlarla sınırlı değil. İncelemeye devam edelim:

Video İçeriklerine Dikkat !


YouTube’da çocuklar için oldukça faydalı içerikler elbetteki var. Ancak çocukların asla izlememesi gereken içerikler de Youtube’nin bünyesinde mevcut. Önerilen videoların yapay zeka algoritması tarafından  belirlendiği çoklu öneri özelliği, çocuklar için riskleri de beraberinde getiriyor. Şiddet ögelerini yoğun bir şekilde içinde barındıran çizgi film karakterlerinden tutun da MOMO ve Mavi Balina gibi zararlı içeriklere kadar, bin bir çeşit olumsuzlukla karşılaşmaları an meselesi.

Diyelim ki; çocuğunuzu Mavi Balina gibi tehlikeli oyunlardan korudunuz. Aynı şekilde, YouTube’da bu tür popüler konular üzerinden izlenme almak isteyen fırsatçılardan da koruyor musunuz?

Örneğin: Çocuklar için internette zararlı olabilecek içerikleri araştırırken, genç bir YouTuber’ın videosunu inceledim. Videoda, korkunç MOMO kurgusunun yaşayan ve insanları tehdit eden gerçek bir karakter olduğu iddia ediliyordu. Biz bu içeriği şikayet ettik ama bunun gibi binlerce içerik var ve her gün bir yenisi eklenmeye devam ediyor. Korkunç MOMO efsanesi gerçek değil ama tehlike oldukça gerçek.

MOMO’nun yaşayan bir karakter olduğuna dair iddia, biz yetişkinler için gayet mantık dışı olsa da çocuklar buna inanabiliyor. Akabinde karanlık korkusu, tek başına tuvalet ihtiyacını giderememe gibi korkunun baskın olduğu ruhsal problemler gelişebiliyor.

“Çocuğunuzun internette video izlemesini engelleyin!” demenin kolay olduğunu fakat bunu uygulamanın zor olduğunu biliyoruz. Aynı şekilde, yasaklamak istemeyenleri de düşünüyoruz. Bu konuda biz ne yapabiliriz peki ?

Çocuklar İçin Mavi Baline ve Momo Tehlikesi- Cemal Mete Hayırlı

Güvenilir Video Kanalları


Konuyla ilgili önerebileceğimiz birkaç şey mevcut. Gelin bu önerilere birlikte bakalım: “YouTube” yerine “YouTube Kids”i deneyebilirsiniz.

YouTube Kids’de yayınlanan içeriklerin, yayın öncesinde çocuklar için uygunluğu kontrol ediliyor. Yine de çocuğunuzun neleri izlediğini kontrol etmeyi unutmayın. Aynı zamanda, hayali karakterler konusunda onları bilgilendirmeyi, bu karakterlerin gerçek olmadığını anlatmayı unutmayın.

“Jellies” isimli çocuk videoları uygulamasını da inceleyebilirsiniz. Araştırmalarımıza göre bu uygulamada reklam yok ve çocuklar için yalnızca faydalı olabilecek içerikleri barındırıyor.

Özetle, çocuğunuza video izlemeyi yasaklamak yerine ona güvenilir video kanalları önerebilirsiniz.

Online İletişim İmkanı Olan Uygulamalara Dikkat !


Bazı online oyunlarda, diğer oyuncularla yazışma/konuşma imkanı var. Çocuğunuzun dışarıda tanımadığı biriyle konuşması ne kadar tehlikeliyse online ortamda konuşması da aynı oranda tehlikelidir.

Buradaki asıl tehlike, bir çocuğun başka bir çocukla iletişimde olması değil! Göz ardı edebileceğimiz gizli tehlike, karşı tarafta kötü niyetli bir yetişkinin olabileceği ihtimalidir.

Çocukların duyguları ve düşünceleri kolaylıkla manipüle edilebilir. Kötü niyetli bir yetişkin çocuğunuza çeşitli direktifler vererek onu yanlış yönlendirebilir.

Kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesinden -çok daha kötüsü- çocuk istismarına kadar birçok tehlike, online yazışma imkanı olan uygulamalarda var!

Sadece online yazışma özelliği olan oyunlar değil, sosyal medya hesapları da aynı tehlikeleri barındırmıyor mu?

Aynı riskler ve hatta daha fazlası sosyal ağlarda da mevcut. Bu nedenle BTK’nın açıkladığı sosyal medya kullanmaya başlangıç yaşına dikkat etmek gerekir. BTK’ya göre çocukların yanlış etkilenmelerini önlemek adına 13 yaşından önce sosyal medya profili oluşturmamaları öneriliyor.

Çocukları internetin zararlarından koruyun - Cemal Mete Hayırlı

Çocuklara Güvenli İnternet Ortamı Sunmak İçin Pratik Öneriler


1. Çocuğunuzla daima iletişimde olun. Çocuğunuz, şüphelendiği bir durum karşısında size danışabilecek rahatlıkta olursa siz de olası tehlikelerden önceden haberdar olmuş olursunuz.

2. Çocuğunuza hayal ile gerçek arasındaki farkı anlatın. İnternet ortamında karşısına çıkabilecek korkunç/çirkin karakterlerden korkmaması gerektiğini, beğenmediği içeriği kapatması gerektiğini anlatın.

3. Başkalarıyla sesli veya yazılı iletişime geçebileceği uygulamaların kendisi için uygun olmadığını anlatın. Normal hayatta, sokakta nasıl ki tanımadığı insanlarla konuşmaması gerektiğini biliyorsa internetin de farklı olmadığını anlatın. İnternet ortamında, bir şekilde kendisiyle iletişime geçmeyi başaran birisi olursa hiç yanıt vermeden durumu sizle paylaşması gerektiğini hatırlatın.

4. Aile filtreleri ve güvenlik yazılımları kullanın. Tarayıcınızın hassas güvenlik ayarlarını yapılandırın. Korku, şiddet, müstehcen içerikleri filtreleyin. Bunu yaptıktan sonra da kontrolü elden bırakmayın. Çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olun. Size de öğretmesini istediğinizde bunu severek yapabilir. Çünkü çocuklar, yetişkinlere bir şeyler öğretmekten genellikle keyif alırlar.

5. Çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarını görmemezlikten gelmeyin. Yasaklamak yerine günlük kullanım süresi belirleyin ve ona güvenilir içerikler sunun. İndirmek istediği her yeni oyunu birlikte değerlendirin. Video izlemek istediğinde hangi uygulamadan izleyeceğini belirleyin. Gerekli araştırmalarınızı yapıp güvenilir içerikler sunun.

Çocuklar İçin Güvenli İnternet Kapsamında Dünyada Neler Yapılıyor ?


Birleşik Krallık, geride bıraktığımız eylül ayında çocukların verilerini korumak amacıyla yapılan Yaşa Uygun Tasarım Kodu için bir yıllık geçiş sürecini başlatmıştı. Yaşa Uygun Tasarım Kodu veya Çocuk Kodu olarak adlandırılan düzenlemenin, 18 yaşına kadar olan çocuklar tarafından erişilebilecek çevrim içi hizmet ve uygulama üreten tüm kuruluşları kapsayacağı belirtilmişti.

Birleşik Krallık tarafından hayata geçirilen bu düzenleme, birçok ülke tarafından örnek alınacağa benziyor. Özellikle pandemi döneminde insanların ve özel olarak çocukların internette geçirdikleri sürenin uzamasının bu tarz düzenlemeleri hızlandıracağı oldukça aşikar olmakla birlikte, çocuklar özelinde hazırlanmış veri koruma düzenlemeleri çok alışık olduğumuz bir durum değil.

COPPA ile ABD’de geçerli çocuklara yönelik bir veri koruma düzenlemesi var.

Avrupa’da ise GDPR’ın çocuklara ilişkin genel bir düzenlemesini görüyoruz. Bu nedenle Britanya’da başlatılan Yaşa Uygun Tasarım Kodu’nun önümüzdeki günlerde diğer Avrupa ülkeleri ve Türkiye için de bir örnek oluşturabileceğini söyleyebiliriz.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*