Çin’den Kuantum Şifreli Telefon Görüşmeleri

 

Çin’in devlete bağlı üç telekomünikasyon şirketinden biri olan China Telecom, üçüncü tarafların dinlemesine izin vermeyen kuantum şifrelemeli telefon görüşmesi hizmetini başlattı.


China Telecom, kablosuz iletişim güvenliğinde devrim olarak nitelendirilebilecek bir hizmeti hayata geçirecek. Henüz pilot uygulama çerçevesinde belli bir bölgede kullanıma sunulan hizmet kapsamında operatör kullanıcıları, kuantum şifrelemeli telefon görüşmeleri yapabilecekler.

Ülkenin Anhui eyaletini pilot bölge olarak seçen şirket, özel bir SIM kart ve mobil uygulama ile kuantum şifreleme kalkanında korunan telefon görüşmeleri gerçekleştirilmesini imkan veriyor.

Kullanıcıların kuantum şifrelemeli telefon görüşmesi hizmetinden faydalanabilmesi için öncelikle bir China Telecom mağazasına gidip hizmeti destekleyen bir SIM kartı satın almaları gerekiyor. Sonrasında ise SIM kartın takılı olduğu telefona “Kuantum Güvenli Arama” uygulamasının indirilmesi gerekiyor.

China Telecom, şu an için hizmetin fiyatı hakkında bir bilgi paylaşmadı. Algoritma tabanlı geleneksel şifreleme yöntemleri, yeterince güçlü bir bilgisayar ile yeterli zaman verildiğinde kırılabiliyor. Kuantum şifreleme ise verileri ele geçirmeye yönelik herhangi bir girişim olduğu takdirde mesajda fiziksel bir değişiklik gerçekleşeceğinden tespit edilip göndereni ve alıcıyı uyarabiliyor.

Çin'den Kuantum Şifreli Telefon Görüşmeleri-Cemal Mete Hayırlı

Kuantum Şifreleme ile Güvenlik Nasıl Sağlanıyor?


China Telecom’un kuantum şifrelemeli telefon görüşmesi hizmeti, telefon görüşmelerinin uçtan uca şifrelenmesini sağlıyor ve gönderen tarafından oluşturulan her veri, kuantum şifreleme ile korunduktan sonra alıcıya iletiliyor. Söz konusu kuantum şifreyi yalnızca alıcı çözebildiğinden görüşme tam anlamıyla korunmuş oluyor.

Bir kriptografi uzmanı olan Shanghai Hashvalue Information Technology’nin kurucu ortağı Gao Chengshi, alıcı ve gönderenin kimliğini doğrulamak için kullanılan mevcut asimetrik kriptografinin mevcut pazar talebini karşılamak için yeteri kadar güvenli olduğunu belirtirken, süper hızlı kuantum bilgisayarların gelişmesiyle birlikte mevcut kriptografi teknolojilerini kırmanın kolaylaşacağını bu nedenle de kuantum şifrelemenin gelecek için önemli olduğunu belirtiyor.

China Telecom tarafından yapılan açıklamaya göre yeni hizmet ilk olarak hükümet, askeri ve finans kurumları gibi “mutlak güvenliğe” ihtiyaç duyan alanlardaki kullanıcılara sunulacak ancak ilerleyen dönemde hizmet, sivil kullanıma da açık hale gelecek. China Telecom’un direktörü Liu Guiqing, önümüzdeki 5 yıl içinde hizmeti 10 milyon kullanıcıya ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*