Çin kullanıcı verilerini koruma altına alacak yasa tasarısını onayladı. Hayata geçirilen bu yasa ile tekelci yönetimin de önüne geçilecek.
Xinhua eyaleti medya kuruluşuna göre, Çin yeni bir veri koruma yasasını onayladı. Yeni yürürlüğe giren Kişisel Bilgilerin Korunması Yasası (PIPL), şirketlerin kullanıcı verilerini nasıl topladığı, işlediği ve koruduğu konusunda kapsamlı bir kurallar dizisi ortaya koyuyor.
Ayrıca, şirketlerin kullanıcılara kişisel bilgilerinin nasıl kullanıldığı konusunda kontrol vermesini zorunlu kılınıyor. Reuters’e göre, PIPL tarafından öne sürülen bir diğer gereklilik, şirketlerin kullanıcı verilerinin korunmasından kişisel olarak sorumlu birini belirlemesi üzerine kuruluyor. Platformların da uyumluluğu sağlamak için kendilerini periyodik denetimlere tabi tutmaları gerekiyor. Çin vatandaşlarının verilerini işleyen ülkede faaliyet gösteren herhangi bir yabancı şirket, aynı kurallara uymalı ve yasayı GDPR ile aynı şekilde ülke dışı hale getirmelidir.
Ülke son zamanlarda Alibaba, Didi ve Tencent gibi şirketlere yönelik yeni tekel karşıtı önlemleri uygulamaya koydu. PIPL’nin 1 Kasım’da yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Kaynak: Techinside
İlk yorum yapan olun