Çevrimiçi Dolandırıcılık ve Yapılması Gerekenler

 

Pek çok farklı siber suçtan bir tanesi olan kimlik ve kredi kartı hırsızlıkları, çevrimiçi dolandırıcılık vakaları ve haksız kazanca sebebiyet veren çeşitli siber saldırılar, kişilere büyük maddi kayıplar yaşatmaya devam ediyor.


Özellikle çalınan kartın fiziksel olarak bulunmadığı yani çevrimiçi olarak kullanıldığı durumlardaki hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarında %40 oranında bir artış söz konusu. Her ne kadar verilerin çalınmaması çoğu zaman bizim elimizde olmasa da (çünkü siber suçlular tek tek kart bilgisi çalmaktansa genellikle “En Büyük 10 Kredi Kartı Dolandırıcılığı” yazısında görebileceğiniz türde binlerce hatta milyonlarca veriyi tek seferde çalabilecekleri operasyonları tercih ediyor ve bu durumda hedef de kartlarımızı emanet ettiğimiz kuruluşlar oluyor) bireysel olarak yapabileceklerimize bir göz atmakta fayda var.

Her şeyin başında elbette “uyanık olmak” geliyor. Şüphe ile yaklaşmak standart bir internet yaklaşımı olmak zorunda. İnsanlara, web sayfalarına, ilanlara, alışveriş sayfalarına, sosyal medyada gördüklerimize, aslında tüm internete her daim şüphe ile yaklaşmayı başarabilirsek birçok tatsız olayın da önüne geçebileceğiz. Şüpheli link ve e-postalar, SSL sertifikası bulunmayan web sayfaları, SSL sertifikası bulunmasına rağmen ters bir şeyler olduğunu düşündüren web sayfaları ve “gerçek olamayacak kadar iyi” gibi duran her şeyden uzak durmamız bizi ilk adımda koruyacaktır.

  390TL yerine 129TL’ye düşen kahve makinasından sipariş verenlerin ellerine geçen kahve makinası ve  bir küçük soğuk su 2. resimde görülebiliyor.

Çevrimiçi Dolandırıcılık Vakalarından Nasıl Korunabilirsiniz?


  • Ücretsiz Wi-Fi Sandığınız Kadar Ucuz Değil!
    Bu konuda sıklıkla uyarı yapmaya çalışıyoruz, ücretsiz Wi-Fi’ın bir bedeli var ve farkında olmadan bunu ödemek zorunda kalabilirsiniz. Kredi kartı bilgilerinizin istemediğiniz birilerinin eline geçmesi de bu bedeller içerisinde olabilir. Kafe veya otel lobisi gibi açık ağlardan internete bağlandığınızda bir hırsızın hedefi olma ihtimaliniz hem yüksek hem de çok kolay. Eğer bağlanacaksanız da müzik dinlemek veya bir şeyler izlemek için kullanmanızı ancak sosyal medya hesaplarınıza girmek, e-posta parolanızı yazmak, uzak bir bilgisayara (iş yerinize mesela) veya banka hesaplarınıza erişmek için ASLA kullanmamanızı öneriyoruz. Yani; o anda karşınıza çıkan hayatınızın en avantajlı kampanyası olsa bile onu almak için güvenli bir ağa bağlanmayı bekleyin.
  • Kredi Kartı Ekstrenizi Düzenli Olarak İnceleyin.
    Son yaptığınız harcamaları ve aylık harcamalarınızı denetlemek bilginiz dışında kartınızın kullanılmış olabileceği durumları erken tespit etmek için oldukça gerekli bir yöntem. Siber suçlular genellikle ufak tutarlarda ve dikkat çekmeyecek alışverişlerde kullandıkları kart bilgileri ile bu hırsızlıkları uzun süre devam ettirebiliyor.
  • Parolanızın Kolay Hatırlanması Değil Zor Ele Geçirilmesi Önemli!
    Evet çok fazla parola kullanmamız ve hepsini hatırlamamız, her birinin birbirinden farklı olması ve zor olması gerekiyor ve bu can sıkıcı. Ancak siber suçlular bir tane internet sayfasındaki verileri ele geçirirse ondan sonra diğerlerini aynı kullanıcı adı ve parolalar ile deneyerek tüm hesaplarınızı ele geçirebiliyor. Bu sayfalardan birtanesinde kart bilgileriniz kayıtlı duruyorsa o da artık hırsızların eline geçiyor ve sıkıntı başlıyor.

İnternet Yoluyla Dolandırıcılık Savcılık Dilekçe Örneği

  • Bazı Bilgileriniz Size Özel Kalsın!
    Sosyal medya hesaplarınızda kendiniz hakkında verdiğiniz bilgilerin direkt olarak kredi kartı verilerinizin çalınması ile alakası yok gibi görünebilir ancak aslında bu bilgiler siber suçluların işlerini çok kolaylaştırıyor. Doğum tarihiniz, yaşadığınız şehir, doğum yeriniz, okuduğunuz okullar, tuttuğunuz takım ve buna benzer birçok bilgi parola tahminleri için kullanılabiliyor. Javelin Strategy’nin araştırmasına göre sosyal medyada aktif olan kişilerin hesaplarını çaldırma ihtimali diğerlerinden %46 oranında daha fazla. Gizlilik ayarlarınızı mutlaka gözden geçirin ve sizinle ilgili bilgileri sadece ve yalnızca sizin istediğiniz kişilerin görebildiğinden emin olun.
  • Kademeli Kimlik Doğrulaması Kullanın.
    Bir süre önce “iki kademeli kimlik doğrulaması” diyorduk ama bu da yetmedi çünkü SMS mesajlarını da ele geçirmeye ve bunun da sahteciliğini yapmaya başladılar. Size gelen mesajları okuyabiliyor veya siz görmeden kendilerine alıp sizin fark etmemenizi sağlayabiliyorlar. Bu nedenle artık “çok faktörlü kimlik doğrulaması” öneriyoruz. Ancak en azından iki kademeli kimlik doğrulamasının tüm hesaplarımız için mutlaka kullanılması şart. Bir hesabınıza daha önce kayıtlı olmayan bir cihazdan erişim sağlandığında e-posta ile uyarı gönderilmesini de isteyebilirsiniz.
  • 3D Güvenlik Doğrulamalarını kullanın.
    Böylece her online alışverişinizde cep telefonunuza gelecek ekstra bir PIN girmeniz gerekecektir. MasterCard’ın SecureCode’u ve VISA’nın benzer bir uygulaması bulunuyor.

%100 güvenlik diye bir şey maalesef yok ancak en azından elimizden geleni yaptığımız takdirde kredi kartı borcumuzun bize ait olmayan satın almalar ile dolmadığını görme ihtimalimiz yükseliyor.

Wi-Fi ve Lokasyon Bazlı Pazarlama Nedir ?

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*