Şu an dünyanın neredeyse yarısı internet ağlarını kullanıyor ve gündelik hayattaki birçok işlem için bu ağdan yararlanıyor. Avustralya’da %85 olan internet kullanım oranı, İngiltere’de nüfusun %92’sine ve ABD’de %88.5 gibi bir orana tekabül ediyor . İnternetin henüz gelişmiş bir ağ ile tanışmadığı dönemlerde ise sadece e-posta ile ya da haber grupları ve çevrimiçi kütüphane kaynakları üzerinden bilgi alışverişi sağlanıyordu.
İnternet kullanımına henüz sınırlı sayıda kişinin ihtiyacı varken bir sıkıntı yoktu belki; taa ki 80’lerin sonuna doğru hızlı iletişim ve bilgi ihtiyaçları artana, kullanıcı sayısı beklentiyi aşana kadar. ABD’li bazı girişimciler internette bilgi paylaşımını hızlandırmak için büyük çaba harcadı ancak sorunu çözen kişi Tim Berners Lee oldu.
Sör Timothy John Berners-Lee 8 Haziran 1955’te Londra’da iki matematikçinin çocuğu olarak doğmuştur. İngiliz bir mühendis ve bilgisayar bilimi profesörüdür. Mary ve Conway çiftinin dört çocuğundan biridir. Ebeveynleri üretilmiş ilk ticari bilgisayar Ferranti Mark 1 üzerinde çalışmış olup Berners Lee’nin başarılarını örnek olarak aldığı ilk insanlar olmuşlardır. 1973 yılında Oxford The Queen’s College’inde Fizik okumaya başlayan Berners Lee’nin, bu yıllarda “hackerlık” yaptığı için okuldaki bilgisayarları kullanması yasaklandı. O da eski bir televizyonun parçalarını kullanarak kendisine yeni bir bilgisayar yaptı. 1976 yılında ise fizikte birinci sınıf lisans diploması alarak mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Cenevre’de bulunan Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi CERN’de yazılım mühendisi danışmanı sıfatıyla geçici olarak çalışmaya başlasa da 1980 yılında yazılım mühendisliği danışmanı makamına yükselmeyi başarmıştı. Tim bu yükselişten sonra bazı eksiklikler fark etmeye başladı. Oldukça fazla sayıda toplantı ve veri giriş çıkışı gerçekleştiriyorlardı ancak bunları akıllarında tutmak zorundaydılar. CERN’deyken birlikte çalıştığı, dünyanın dört bir tarafından gelen çok sayıda araştırmacının birbirleriyle olan bağlantılarını ve proje bilgilerini hatırlamakta zorlanıyordu. Tüm bu bilgileri içeren ‘Enquire’ adında bir program yazdı. Her biri birbirine bağlı kişi ve proje bilgileri artık akıllarda değil, bu programın sağladığı yedek hafızada tutulmaya başlandı. Ancak Berners Lee’nin asıl başarmak istediği, dünya genelinde herkesin erişebileceği bir bilgi paylaşım alanı oluşturmaktı. Tim bu amacına da 5 yıl içerisinde ulaşmayı başardı.
Tim Berners-Lee bu fikrin aslında bütün dünyayı etkileyecek devrimsel bir yenilik olduğunu o gün tahmin etmese de elde edilen sonuçlar çok çarpıcı olmuştu. 1992 yılında internette yalnızca 50 web sayfası varken, dört yıl sonra bu sayı 40 milyonu aşmıştı. Bu da internetteki trafiğin 341.634 kez büyümesi anlamına geliyordu.
Buluşunu para kazanmak için kullanmak yerine, 1994 yılında WWW’nun ücretsiz ve herkes tarafından kullanılabilmesini garantilemek amacıyla, internet ağı ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan World Wide Web Consortium’u (W3C) kurdu ve halen başkanlığını yürütüyor. 1999 yılında TIME dergisinin yayınladığı 20. yüzyılın en etkili 100 insanı listesine giren Tim, birçok ödül ve unvan sahibi oldu.
Tim Berners Lee’nin Başarıları
- Mezun olduktan sonra Tim Berners-Lee, Dorset’taki telekomünikasyon şirketi Plessey’de mühendis olarak çalıştı. 1978’de Dorset’ta başka bir şirkette yazıcılar için bir tür yazılımın geliştirilmesine yardımcı oldu.
- Haziran 1980’den Aralık 1980’e kadar CERN’de bir şirkette bağımsız yüklenici olarak çalıştı. Cenevre’de iken araştırmacıların aralarında bilgi paylaşımı ve güncellemelerini kolaylaştırma amacıyla hiper metin kavramına dayalı bir proje önerdi. Bunu sunmak için ENQUIRE adında WWW’nun da temellerini oluşturan bir prototip sistem yaptı.
- 1980’nin sonlarında Cenevre’den ayrıldıktan sonra Dorset’ta John Poole’s Image Computer Systems şirketinde çalışmaya başladı. Şirketin teknik bölümünü üç yıl boyunca yönetti. “Gerçek zamanlı uzaktan yordam çağrısı” projesi üzerinde çalışması kendisine bilgisayar ağı hakkında tecrübeler kazandırdı. 1984’te CERN’e geri döndü.
- 1989’da CERN, Avrupa’nın en büyük internet düğümüne sahip olduğundan Tim Berners-Lee, hiper metine internet ile katılma fırsatı buldu. Tim Berners-Lee burada hiper metin fikrini TCP protokolü ve alan adı sistemi ile birleştirerek World Wide Web’in doğmasını sağladı.
- 1994’te Berners-Lee, MIT’te Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu’nu kurmuştur. Burası web’in kalitesini iyileştirmek için standartlar ve öneriler sunan çeşitli şirketlerden oluşuyordu. Berners-Lee fikirlerini, hiçbir patent ve telif hakkı ödenmeden serbestçe kullanılabilir hale getirdi. Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu, standartlarının telifsiz teknolojiye dayanması gerektiğine karar verdi. Böylece herkes tarafından kolayca benimsenebilirdi.
- Aralık 2004’te, anlamsal ağ üzerinde çalışmak üzere Southampton Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında başkanlık yaptı.
Tim Burners Lee’nin Aldığı Ödüller
- 1996– W. Wallace McDowell Ödülü
- 1996– IET Mountbatten Madalyası
- 1998– MacArthur Bilgisayar Bilimleri Bursu
- 2000– Kraliyet Madalyası
- 2001– Sir Frank Whittle Madalyası
- 2002– Japon Bilim Ödülü
- 2002– Marconi Ödülü
- 2004– Milenyum Teknoloji Ödülü
- 2006– Başkanlar Madalyası
- 2007– Charles Stark Draper Ödülü
- 2008– IEEE James Clerk Maxwell Madalyası
- 2012– Internet Hall of Fame for Innovators
- 2013– Kraliçe Elizabeth Mühendislik Ödülü
- 2017– Turing Ödülü
İnsanlık kültürüne katkılarından ötürü 2004 yılında kendisine kraliçe II. Elizabeth tarafından ”Sör” unvanı verilmiştir. Berners-Lee, şu anda Dünya Çapında Ağ Konsorsiyumu’nun başkanı, MIT ve Oxford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi profesörüdür.
İlk yorum yapan olun