Amerikalı bir elektrik mühendisi olan Seymour Roger Cray, “Süper bilgisayarların babası” olarak da bilinir ve süper bilgisayar endüstrisini yaratma konusunda önemli bir isimdir. Süper bilgisayarların babası olarak anılan Cray, 45 yıllık kariyer hayatı boyunca önemli işlere imza atmıştır ve patentli birçok teknolojinin mucididir. Cray-1 ile vektör kayıt teknolojisi, Cray-2 ile bilgisayar soğutma teknolojileri Cray’in buluşlarındandır. Uygulamalı matematikçi, bilgisayar mühendisi ve elektrik-elektronik mühendisi olarak birçok alanda çalışmalar yapmıştır. Seymour Cray’ın yaptıklarından ötürü IEEE Computer Society tarafından 1997 yılından itibaren yüksek performanslı bilgi işlem alanında yenilikçi gelişmeler yapanlara Seymour Cray Bilgisayar Mühendisliği Ödülü verilmektedir. Ödül ilk olarak 1999 yılında John Cocke’a verilmiştir.
Seymour Cray 1989 yılında bilgisayar mimarisi topluluğunun en prestijli ödülü sayılan Eckert-Mauchly Ödülü’nü almıştır.
Seymour Cray, 28 Eylül 1925 yılında Amerika’da doğmuştur. Babasının inşaat mühendisi olması Cray’ın bilim ve mühendisliğe olan ilgisini artırmış ve küçük yaşlarından itibaren çalışmalar yapmaya başlamıştır. Destekleyici ve eğitimli ebeveynleri olan Cray’in belki de kendini geliştirmesindeki en büyük katkıyı da belki onlar yapmıştı. Cray’in yaratıcı ve özgür bir ortamda çalışabilmesi için, evlerinin bodrum katını bir “laboratuvara” çevirmişlerdi. 1943 yılında Chippewa Falls Lisesi’nden mezun olan Cray, 1950 yılında Minnesota Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Elektrik mühendisliği alanından mezun olduktan sonra ise iş hayatına başlamıştır. Seymour Cray, yüksek performanslı bilgi işlem endüstrisini tek başına yaratmış ve yıllarca tek başına yönetmiştir. Cray için kendini işine adamış bir bilgisayar mühendisi dense de o kendisini; “yüksek maaşlı bir tesisatçı” olarak tanımlar.
Birçok şirket kurmuş olan Cray, ilk olarak iş hayatına ERA’da (Engineering Research Associate) başlar. ERA bir dijital bilgisayar şirketidir ve Cray burada ticari açıdan başarılı olan ilk bilimsel bilgisayar olan ERA 1103 üzerine çalışır. Daha sonra Cray, ERA 1103’de yaptığı çalışmalardan ötürü dijital bilgisayar teknolojisi uzmanı olarak kabul edilir. 1957 yılında ERA başka şirketler tarafından devralındığında ise Cray şirketten ayrılır ve 1957’de William Norris ile Control Data Corporation ‘ı kurarlar.
Control Data Corporation
Cray ve Norris tarafından kurulan CDC, ilerleyen zamanda büyük bir bilgisayar üreticisi haline gelecektir ancak onların daha bundan haberi yoktur ve çalışmalara başlarlar. 1960’da düşük maliyetli, ERA 1103’de olan vakum tüplerini daha küçük transistörlerle değiştirerek CDC 1604’ü üretirler. CDC 1604 bu alandaki ilk bilgisayarlardan bir tanesi olmakla kalmaz, ayrıca , daha sonra çıkacak olan CDC 6600’ün oluşturulmasına da yardım eder.
CDC 1604 daha yeni yeni kullanıcılara gönderilmeye başlamışken Cray, diğer bilgisayarı tasarlamaya başlamıştır. CDC 1604’ün geliştirilmiş bir sürümü üzerinde çalışıyorken Cray sıradan makinelerle çalışmaktan hoşlanmadığını fark eder. İstediği şey dünyanın en hızlı bilgisayarını üretmektir. Bu nedenle CDC 1604’ün geliştirilmiş sürümünün çalışmalarını başkalarına devrederek kendisi CDC 6600 için çalışmalara başlar.
1964 yılında CDC 6600 piyasaya sürülür ve Cray’in tasarımı süper bilgisayar teriminin doğmasına sebep olur. CDC 6600, saniyede üç milyon kayan nokta işlemi (FLOPS) gerçekleştirebiliyordur bundan sonra ise CDC 7600 piyasaya sürülür ancak 1972 yılında Cray, Control Data Corparationdan ayrılmaya karar verir ve kendi firması olan ve dünyanın en hızlı bilgisayarlarını üretmeyi amaçlayan Cray Research Inc.’i kurar.
Cray Research
1976’da şirket kurulduktan sadece 4 yıl sonra Cray Research’ün ilk ürünü olan Cray-1 piyasaya sürülür. Cray-1 yalnızca işlemcinin değil tüm bilgisayarın hızlı olmasını sağlıyordur ve saniyede 240 milyon hesap yapabilen Cray-1 karmaşık fizik işlemleri ve bilimsel uygulamalar için kullanılmaya başlar. Hükumetin ve üniversitelerin laboratuvarlarına Cray-1 alınır ve toplamda 80 adetten fazla satılır.
Cray-1 büyük bir başarı elde etmiştir ve bu başarısıyla Seymour Cray da “Chippewa Falls Sihirbazı” lakabını edinir. 1981’de Cray, Cray Research yönetim kurulu başkanlığı görevinden istifa etti. Chippewa Falls’da bulunan laboratuvarında çalışmalarına devam etti. Cray Research , Cray-1’den sonra Cray X-MP, Cray-2 ve Cray-3 üzerinde çalıştı. Fakat Cray-3 piyasaya sürülmedi. Onun yerine Cray Y-MP piyasaya sürüldü. Cray X-MP çoklu işlemciyi kullanan ilk makinelerdendi. Cray-2 saniyede 1,2 milyar hesaplama, Cray Y-MP ise saniyede 2,67 milyar hesaplama yapabiliyordu.
Cray Computer Corporation
Cray daha sonra Cray Computer Corporation’u kurdu. Cray yanına Cray-3’ü de almıştı. Cray-3 piyasaya sürüldükten sonra pek satışı olmamıştı. Cray ise Cray-4’ün tasarımını başlatmaya çalışıyordu. Soğuk Savaştan sonraki dönemde süper bilgisayarlara olan talep düşmüştü ve mikroişlemci teknolojisi de ilerlemişti. Şirket Cray-3’ten de pek gelir elde edememişti ve parası bitmişti. Böylece 1995 yılında Cray Computer Corporation iflas başvurusunda bulundu.
SRC Computers
Cray, Cray Computer Corporation şirketinin iflasından sonra pek beklemeyerek SRC Computers’ı kurdu. Cray burada iletişim ve bellek performansına odaklanmıştı. Başladığı tasarımın henüz başlarında iken bir trafik kazası sonucunda Cray vefat edince, tasarım tamamlanamadı ve 1966 yılında iki hafta önce geçirdiği araba kazasındaki yaralanmalar sonucu 5 Ekim 1966 yılında 71 yaşında iken Colorado’da vefat etti.
Yaşamını tek gayesi olan bilgisayarlara ve özellikle süper bilgisayarlara adayan Seymour Cray, günümüz bilişim teknolojisinin ilerlemesine şüphesiz ki bir çok katkıda bulunmuştur. Adına verilen ödüllerle yaşatılmaya devam edilen Cray, kendinden sonraki nesile olan katkılarıyla unutulmayacak bilişim tarihi öncülerindendir..
İlk yorum yapan olun