Bilişim Dünyasını Yöneten Zenginler

Bilişim dünyasının öncüleri olarak yakın tarihe adını altın harflerle kazıyan, çoğu insanın zekalarını, disiplinlerini ve başarılarını örnek aldığı girişimcileri inceleyeceğiz bu yazımızda. Kimileri bilişim dünyasına kazandırılan ürün ve fikirlerin geliştiricisi, kimileri de bu düşünce ve fikirleri bugünkü konumlarına getiren strateji öncüleri.


Hepimizin hemfikir olduğu bir konu daha var ki o da birçoğunun dünyanın en zengin kişileri arasında yer aldığı. Aralarında Microsoft’tan Apple’a; PayPal’dan Amazon’a bir çok ünlü marka ve fikir sahibi var. Teknolojiyi bugüne taşıyanlar, teknolojinin geleceğini şekillendirenler.

Bilişim dünyasının öncüleri, bu yazımızda sizlerle.

Alibaba Group’un Kurucusu Jack Ma


Jack Ma 2008.jpg

E-ticaret devi Alibaba’nın sahibi ve sanal ödeme portalı olan Alipay’in hissedarı olan Jack Ma şu an Çin’in resmi olarak en zengin kişisi. Alibaba’da %7.8 ve Alipay’da ise %50 hisseye sahip olan Jack Ma, şu an  Facebook’tan dahi daha değerli bir şirkete sahip. Bununla da sınırlı değil Jack Ma’nın başarısı, Jack Ma  şu an Türkiye menşeili  Trendyol sitesinin %75’ini 728 milyon dolar ödeyerek de satın almış durumda. Alibaba ve Aliexpress, yıllık satış bakımınından Walmart market zincirinden hemen sonra geliyor.

Facebook’un Kurucusu Mark Zuckerberg


Mark Zuckerberg F8 2019 Keynote (32830578717) (cropped).jpg

Tüm dünyanın kullandığı sosyal paylaşım ağı Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, dünyanın en genç zenginleri arasında yer alıyor. İlk başlarda Harvard Üniversitesi öğrencilerinin buluşma noktası olmak amacıyla kurulan Facebook,  kurulduktan sonra 18 ay içinde  Amerika’nın ve sonra da dünyanın en büyük arkadaşlık sitesi haline gelmiştir. Ünlü bilgisayar programcısının Facebook dışında da girişimler yapmaya devam ediyor. 2020 Ağustos ayı verilerine göre Mark Zuckerberg’in şahsi serveti 98, 6 milyar dolar.

SpaceX Şirketinin Kurucusu Elon Musk


Elon Musk Royal Society.jpg

SpaceX şirketinin kurucusu ve baş tasarımcısı olan Elon Musk, aynı zamanda Tesla Motors’un kurucu ortağı ve ürün mimarı olarak görev yapıyor. Bunların yanı sıra PayPal’in de kurucu ortakları arasında bulunuyor. Teknoloji dünyasında adının ağırlığını hissettiren ünlü isim, uzay ve alternatif enerji teknolojileri konusunda da çalışmalar sürdürüyor. Son dönemin en büyük Uzay ve Havacılık yatırımlarını yapan SpaceX şirketi, günümüzün teknoloji devi haline gelmiş durumda. 2020 yılı verilerine göre net serveti: 93,3 milyar dolar

Microsoft’un Kurucusu Bill Gates


Bill Gates June 2015.png

Microsoft’un kurucusu ve yazılım mimarı olan Bill Gates, aynı zamanda 75 milyar doların üzerindeki serveti ile dünyanın en zengin insanlarından biri. İlk şirketini 1972’de kuran Bill Gates, bundan 3 yıl sonra henüz 30 yaşındayken Microsoft’u kurdu. Bu sayede kişisel bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına büyük katkı sağladı. Hali hazırdaki serveti 115 milyar doları bulan Gates’in servetinin büyük çoğunluğunu vakıflara, eğitime ve gelişime yatırdığı biliniyor.

Oracle’ın Kurucusu Larry Ellison


Larry Ellison - Wikipedia

Veritabanı yazılım firması Oracle’ın kurucusu olan Larry Ellison, 1997 yılında Apple markasının yönetim kuruluna katıldı. OracleMicrosoft’un ardından dünyanın en büyük ikinci yazılım şirketi olmakla birlikte 120.000’i aşkın çalışanı, 380.000’den fazla müşterisi ile 145 ülkede faaliyet göstermekte. 2014 yılında Oracle’daki CEO’luk görevinden ayrılan Ellison, veritabanı yazılımları konusundaki başarılarından sonra şimdilerde moleküler biyoloji ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Ellison son açıklanan verilere göre 55 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanlarından biri.

Google Yöneticisi Eric Schmidt


Eric E Schmidt, 2005 (looking left).jpg

2006 – 2009 yılları arasında Apple’ın yönetim kurulu üyesi olan Eric Schmidt, aynı zamanda en popüler arama motoru olan Google’ın yöneticisi konumunda bulunuyor. Google’ın önemli teknolojik atılımlarında Schmidt’in imzası bulunduğunu söylemek mümkün. Şimdilerde en başarılı şirketler arasında üst sıralarda yer alan Google’ın bu duruma gelmesinde Schmidt’in inkar edilemeyecek kadar büyük bir payı bulunuyor. Bunlara ek olarak Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’nde akademisyen olarak yer alan Schmidt, çalışmalarına devam ediyor. Son açıklanan verilere göre Eric Schmidt’in net serveti 10.4 milyar dolar

Twitter’ın Kurucusu Jack Dorsey


Jack Dorsey 2012 Shankbone.JPG

Sosyal paylaşım ağı Twitter’ın kurucuları arasında yer alan Dorsey, 2008 yılına kadar da şirketin yöneticisi konumundaydı. Küresel iletişim anlamında oldukça önemli bir adım olan Twitter’ın yanı sıra mobil ödeme sistemi olan Square’in de kurucusu olan Dorsey, Amerika’nın 40 yaş altındaki en güçlü CEO’ları arasında bulunuyor. 2008’de MIT Technology Review tarafından “35 yaşın altındaki en yenilikçi 35 kişi”den biri seçilen Jack Dorsey’in son açıklanan verilere göre özvarlığı 2.3 milyar dolar

Apple Kurucu Ortağı Steve Jobs


Steve Jobs.jpg

Bilgisayar endüstrisinin en başarılı isimleri arasında yer alan Steve Jobs, Apple markasının kurucu ortaklarından. Birçok kişinin kemdine rol model olarak seçtiği Steve Jobs, Next Computer ve Pixar Animasyon Stüdyoları’nın da kuruculuğunu üstlenmiş ve Apple şirketini de zirveye çıkarmıştır. Ayrıca Walt Disney şirketinin de en büyük hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olan iş insanı, 2011 yılında pankreas kanserinden dolayı hayatını kaybetti. Steve Jobs’ın bilinen serveti 10.2 milyar doları buluyordu.

Apple Kurucu Ortağı Steve Wozniak


Steve Wozniak, November 2018.jpg

Steve Jobs ile birlikte Apple markasının kuruculuğunu üstlenen Wozniak, kişisel bilgisayar alanındaki önemli buluşlarıyla tanınıyor. Apple donanımlarını tasarlamasının yanı sıra çoğu yazılımın da mühendisi olan Wozniak, 2006 yılında da teknoloji şirketlerini geliştirme hedefi bulunan Acquiqor Teknoloji şirketini kurdu. Wozniak’ın şu an tahmin edilen serveti 100 milyon doların üzerinde.

Amazonun Kurucusu Jeff Bezos


Jeff Bezos at Amazon Spheres Grand Opening in Seattle - 2018 (39074799225) (cropped).jpg

E-ticaretin bugünkü boyutlarına gelmesinde büyük bir etkisi olan Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos, 2013 yılında The Washington Post gazetesini satın aldı. Havacılık ve uzay araştırma şirketi olan Blue Origin’in de kurucusu olan Bezos, tüm dünyada örnek alınan bir fikir adamı. Forbes servet endeksindeki listesindeki ilk yüz milyarderden olan Bezos, 2017 sonrası ise dünyanın en zengin kişisi oldu ve Temmuz 2018’de net serveti 150 milyar Amerikan dolarını geçti. Son açıklanan verilere göre Jeff Bezos’ın tahmnini kişisel serveti 205,6 milyar dolar civarında.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?