APT: Gelişmiş Sürekli Tehdit Nedir ?

 

Şirketin değerli bilgilerini çalmak için tasarlanan çeşitli gelişmiş tekniklerin kullanıldığı saldırılar, kurumsal siber güvenlik çalışanlarının korkulu rüyasıdır.


“Gelişmiş” ifadesinden de anlaşılacağı gibi, gelişmiş kalıcı tehdit (APT); sürekli, gizli ve gelişmiş korsanlık tekniklerini kullanarak bir sisteme erişir ve burada, yıkıcı sonuçlar yaratmaya yetecek kadar uzun bir süre boyunca kalır.

Cep Telefonları ve Casus Yazılımlar

Birincil Hedefler


Böyle bir saldırı gerçekleştirmek için çok büyük bir çaba gerektiğinden APT genellikle, birçok kötü niyetli korsanın alt kademe siber saldırılar sırasında yaptığı gibi “sadece girip çıkmak” yerine uzun vadede bilgi çalmak amacıyla ulus devletler ve büyük şirketler gibi önemli hedeflere yöneltilir.

APT, dünyanın her yerindeki işletmelerin dikkat etmesi gereken bir saldırı yöntemidir. Ancak bu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu tür saldırıları göz ardı edebileceği anlamına gelmez.

APT saldırganları, büyük kuruluşlara erişim elde etmek için nihai hedeflerinin tedarik zincirindeki küçük şirketleri giderek daha fazla kullanmaya başlamıştır. Genellikle iyi bir savunma sistemi olmayan bu tür şirketleri sıçrama tahtası olarak kullanırlar.

CASUSLAR ENDÜSTRİYEL HOLDİNGLERE KARŞI YENİ BİR ARAÇ SETİ KULLANIYOR |  KASPERSKY BİLİŞİM HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ | Find®

APT saldırılarının amacı, sisteme sürekli erişim elde etmektir. Korsanlar bu amaca aşamalı olarak ulaşır.

APT Saldırılarının 5 Aşaması


Birinci Aşama: Erişim Elde Etme

Levyeyle bir kapıyı zorla açmaya çalışan bir hırsız gibi siber suçlular da genellikle bir ağ, virüslü dosya, önemsiz e-posta veya bir uygulamanın güvenlik açığı aracılığıyla erişim elde eder ve hedef ağa kötü amaçlı bir yazılım yerleştirir.

İkinci Aşama: Erişim Kapısı Oluşturma

Siber suçlular, sistemlerde fark edilmeden gezinmek için kullanılan arka kapılar ve tünellerden oluşan bir ağ yaratmalarını sağlayan kötü amaçlı yazılımı yerleştirir. Genellikle bu kötü amaçlı yazılım, korsanların izlerini kaybettirmelerine yardım etmek için kodu yeniden yazmak gibi teknikler kullanır.

Üçüncü Aşama: Erişimi Derinleştirme

Korsanlar sisteme girdikten sonra yönetici haklarına erişmek için parola kırmak gibi teknikler kullanarak sistemin daha büyük bir kısmını kontrol edebilir ve hatta daha yüksek düzeyde erişim elde edebilir.

Dördüncü Aşama: Gezinme

Yönetici hakları sayesinde sistemin daha derinlerine ulaşan korsanlar diledikleri gibi gezinebilir. Aynı zamanda diğer sunuculara ve ağın diğer güvenli bölümlerine erişmeye çalışabilir.

Beşinci Aşama: Bakma, Öğrenme ve Orada Kalma

Sistemin içine giren korsanlar, sistemin nasıl çalıştığını ve güvenlik açıklarını tam olarak anlar ve bu sayede diledikleri zaman istedikleri bilgileri toplayabilirler.

Korsanlar bu süreci mümkünse sonsuza kadar sürdürmeye çalışabilir veya belirli bir amaca ulaştıktan sonra sistemi terk edebilir. Genellikle gelecekte sisteme tekrar erişmek için arkalarında açık bir kapı bırakırlar.

Şirketler Gelişmiş Sürekli Tehditlere (APT) Karşı Hangi Önlemleri Almalı? -  Bilgi Güvende

Sosyal Mühendislik Taktikleri Kullanmak


Kurumsal siber savunmalar, özel kullanıcılara kıyasla daha gelişmiş olma eğilimindedir. Bu nedenle, saldırı yöntemleri genellikle bu can alıcı, çok önemli “levye” hareketini gerçekleştirecek içerideki bir kişinin aktif müdahalesini gerektirir. Ancak bu, çalışanlardan birinin saldırıya bilerek katıldığı anlamına gelmez. Bu durumlarda genellikle saldırganlar, yönetici avı veya hedef odaklı kimlik avı gibi çeşitli sosyal mühendislik tekniklerini kullanır.

Advanced Persistent Threat (APT)

Fark Edilmeyen Açık Kapı Bırakmak


APT saldırılarındaki en büyük tehlike, suçlular keşfedilseler ve mevcut tehdit ortadan kalkmış gibi görünse dahi korsanların, diledikleri zaman geri gelebilmek için birden fazla kapıyı açık bırakmış olmalarıdır. Ayrıca antivirüs ve güvenlik duvarları gibi birçok geleneksel siber savunma yöntemleri her zaman bu tür saldırılara karşı koruma sağlamaz.

Gelişmiş Antivirüs yazılımları, sosyal mühendislik teknikleri konusunda eğitilmiş ve farkındalık kazanmış çalışanlara kadar çok sayıda önlemin birlikte kullanılması, sürekli ve başarılı bir savunma şansını en üst düzeye çıkarırlar.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

1 Trackback / Pingback

  1. Hizbullah ve Güçlenen Tehditkar Siber Rejimi - DiplomasiTürk.com

Yorumlar kapatıldı.