Günümüzün yeni trendlerinden akıllı saatler ile birçok işi bir arada yapabiliyoruz. Hatta yakın gelecekte telefonlardan kurtuluş yolumuz olma ihtimalleri bile var. Peki akıllı saatlerdeki bunca fonksiyonun içinde hiç yaktığınız kalorinizi nasıl hesapladığını merak ettiniz mi?
Kalorimizi nasıl hesapladığını öğrenebilmemiz için öncelikle akıllı saatimiz hakkında bilmemiz gereken bir şey var; Nabız atım hızımızı ölçüyor. Nabız ölçmek için kullanılan teknolojinin adı ise: Photoplethysmography.
İsminin karmaşıklığını göz ardı edecek olursak mantığı çok basit. Yeşil LED ışığı veriyor ve yansıyan ışınları ışıkölçerlerle (photodiode) geri topluyor. Buna göre de analizini yapıyor.
Bu durum akıllı saatinizin herhangi bir zamanda bileğinizden geçen kan miktarını bilmesini sağlıyor. Kan kırmızı olduğu için LED den gelen yeşil ışığı absorbe ediyor. Kalbiniz attığı anda bileğinizde ki kan miktarı artacak bundan dolayı da daha fazla miktarda yeşil ışık absorbe edilecek. Ancak 2 kalp atımı arasında kan miktarı az olduğu için absorbe edilen ışık miktarıda azalacak.
Şekilde yeşil renkle görünen LED’ler ışık verirken beyaz halkalar yani ışık ölçerler (photodiode) yansıyan ışığın miktarını tespit ediyor. Detaya girecek olursak yansıyan ışığın miktarını ölçünce bu sinyalin fourier dönüşümünü yapıyor. Gürültüleri temizliyor. Hareket sensörlerinden gelen veriyle ilişkilendiriyor ve elinde kalan en iyi tahmin değeri elinde kalınca en uygun frekansı belirleyerek o frekansı takip ederek işlem yapmaya çalışıyor.
Şunu da belirtmekte fayda var ki,, bisiklet sürerken saatin kalp atım bilgilerinin yanlış olma ihtimali normal zamana göre daha fazladır. Çünkü yol tarafından oluşturulan frekans ile cihazın damarınızdan ölçerek oluşturduğu frekansların birbirine karışma ihtimali yüksektir.
Ancak saatiniz çoğu akıllı saatte bulunan 10 dakikada bir otomatik ölçüm moduna geçtiğinde enerji tasarrufu amacıyla LED lerini kullanmıyor. Kızılötesi ışınlarla ölçüm yapmaya çalışan saat eğer ölçümü yapamazsa tekrar LED yöntemine geri dönüş yapıyor.
Konumuza gelecek olursak saatin yaktığınız kaloriyi hesaplamaya en büyük yardımcısı kalp atım hızınız. Ancak başka birkaç etkeni de göz önünde bulunduruyor. Saatinizin hangi sensörleri kullanacağı ise sizin aktivitenize bağlı. Örneğin iç ortamda spor yaparken yaktığınız kaloriyi ölçmek isterseniz saatiniz içerisinde gömülü ivmeölçerden (accelerometer) yardım alıyor. Ancak dışarıda bisiklet turuna çıktığınızda saat telefonunuzun GPS bilgisine ulaşmaya çalışıyor.
Kısacası sistemin ölçümde ki kararlılığını sağlamak için saatiniz “her yol mübahtır” mantığı ile hareket ediyor.
İlk yorum yapan olun