ABD’de, bir mühendisi eski çalıştığı firmanın ticari verilerini çalıp Çin’li iş vereniyle paylaşmakla suçlanıyor. Mühendis 180 yıl hapis cezasıyla yargılanacak.
Ülke basınında yer alan haberlere göre, daha önce Broadcom firmasından çalışan Çin merkezli bir çip teknolojisi start-up’ında işe başlayan bir mühendis eski iş yerindeki mahrem ticari bilgileri eni iş yeriyle paylaştığı ortaya çıktı.
San Jose merkezli yarı iletken ve altyapı yazılım ürünleri üreten şirketin 20 yıllık eski çalışanı Peter Kisang Kim hakkındaki iddianame açıklandı.
Kim’in, ticari sırları Temmuz 2020’de şirketten ayrılmaya hazırlanırken, sadece personelin girebildiği Broadcam depolarından birinden çaldığı iddia edildi. Ele geçirilen bilgiler arasında ABD Adalet Bakanlığı’nın “yüksek hacimli veri merkezlerinde sıklıkla kullanılan Broadcom tipi çiplerle ilişkili” ürünler olarak tanımladığı ayrıntılara yer verildi.
HER TİCARİ SIR İÇİN 10 YIL HAPİS CEZASI SÖZ KONUSU
Kim’in Broadcom’dan ayrıldıktan on gün sonra çalışmaya başladığı yeni işvereni, Çin’in ağ oluşturma silikonu ve diğer çip tasarım hizmetleri pazarını hedefleyen Çin merkezli bir çip Start-up’ı. San Francisco’daki Savcılık, dokuz ay boyunca Kim’in yeni işinde çalıştığı cihazlarda Broadcom ticari sırlarını kullandığını iddia ediyor.
Kim, her bir ticari sır için on yıl hapis cezası, 250.000 dolar para cezası ve üç yıl denetimli serbestlik ile sonuçlanabilecek bir suçla yargılanıyor. Bu da 180 yıla kadar hapis ve 4.5 milyon dolar demek. Suçlamaları reddeden Kim, kefaletle serbest kaldı.
ABD, ÇİN TEKNOLOJİSİNE MESAFELİ
ABD, Çin’in dijital teknoloji ticari sırlarını ele geçirmesinden rahatsızlık duyuyor. 2020’nin sonlarında İç Güvenlik Bakanlığı, ticari sırların çalınması ve diğer risklerden duyulan endişe gerekçesiyle Çin teknolojisinin kullanımına karşı dahi uyarıda bulunan bir rehber yayınladı. Pekin, geçmişteki ekonomik casusluğu durdurmaya söz vermiş olsa da, uzun süredir devam eden IP hırsızlığı devam ediyor gibi görünüyor.
Ancak Broadcom’dan sızan ticari sırların ne olduğu tam olarak belli değil ve Adalet Bakanlığı’nın “yüksek hacimli veri merkezlerinde sıklıkla kullanılan çipler” açıklamasından “neredeyse her şeyi” kapsadığı anlamı çıkabiliyor.
Kaynak: Siber Bülten
İlk yorum yapan olun