ABD/Rusya Arasındaki Siber Çatışma Dinamikleri

 

İsrailli Siber Çatışmalar Uzmanı Gil Baram, ABD ve Rusya Arasındaki Siber Gerilim İle İlgili Açıklamalarda Bulundu


İsrailli Siber çatışmalar uzmanı Gil Baram, blog köşesinde “Rusya’nın en yıkıcı siber savaş birimini suçlamak” başlıklı bir yazı yayımladı. Gil Baram’ın yaptığı açıklamalara göre; ABD Adalet Bakanlığı, 19 Ekim’de 6 Rus askeri istihbarat subayını, dünya çapında gerçekleştirdikleri siber saldırılarla suçladığı iddialarını halka duyurdurmuştu.

İddianameye göre, Rusya Ana İstihbarat Müdürlüğü’nün (GRU) 74455 Birimi’nin üyesi olduğuna inanılan subaylar, son birkaç yılda gerçekleştirilen; 2018’deki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hedeflenmesi, Güney Kore’deki 2018 Kış Olimpiyatlarının hacklenmesi, 2016’da Ukrayna’daki elektrik şebekesine müdahale ve diğerleri gibi en yüksek profilli siber saldırılardan sorumluydu.

Gil Baram’a göre, Rusya’nın siber alanda çalışma şeklini değiştirmesi pek olası değil. Bunun yanı sıra İsrailli uzman iddianamenin, ABD’nin Rusya’yı siber saldırılardan sorumlu tutacağını açıkça gösterdiğini düşünüyor.

Gil Baram, “Amerika Birleşik Devletleri’ni, iddianameyi halka açık bir şekilde ele almaya iten şey neydi sorusununda cevabını verdi. Aynı zamanda bu sorunun, ABD ile Rusya arasındaki mevcut dinamiği anlamak için önemli olduğunu dile getirdi. Siber saldırıların gizli doğası ve “kamuya açıklama sorununun” siyasi zorlukları bu soruyu daha da keskinleştiriyor. İlk bakışta saldırının halka açıklandığında ‘doğrulanmış’ olması, mağdur ülkenin zayıflığını ortaya çıkarıyormuş gibi algılanabilir. Bu nedenle devletlerin, kendi zayıf noktalarını ‘duyurmak’ korkusuyla yaşananları, kamuya açmaktan vazgeçmeleri beklenebilir. Ancak, bilgileri kamuya açmanın birçok faydası da vardır” diyor.

ABD’nin Rusya’yı Açıkça Suçlamasının Birçok Sebebi Var


ABD’nin 59. Başkanlık seçimlerinden 2 hafta önce, siber saldırılar dolayısıyla alenen Rusya’yı suçlamasının nedenleri olabileceğini söyleyen Gil, “Birinci neden Trump yönetiminin Rusya’ya karşı güçlü bir duruş sergileme hamlesi gibi görünebilirken diğer bir neden Rusya’yı, ABD seçimlerine yönelik  bir müdahale halinde müdahalenin tespit edileceği ve ABD’nin misilleme yapabileceği konusunda uyarmak gibi duruyor.” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili iddianamenin başkanlık seçimleriyle alakalı olduğu iddiasını yalanlamıştı.

Başkanlık seçimlerinin önemli bir faktör olarak göz ardı edilemeyeceğini söyleyen Gil, Rusya’nın siber yetenekleriyle ilgili bilgileri ifşa etmenin ‘insanları Rusya’nın seçimlere müdahale edebileceğine ikna etmek veya ABD hükümetinin dış müdahaleyi kontrol altında tuttuğunu göstermek gibi’ kamuoyunu farklı şekillerde etkileyebileceğini düşünüyor.

ABD Hükümetinin Rusya’yı Suçlamasının Ardında Üç Stratejik Neden Yatıyor


Gil Baram, ABD hükümetinin iddianameyi kamuoyuna açıklamaya sevk edebilecek ise üç stratejik neden sıralıyor:

“Birinci neden olarak: Amerika Birleşik Devletleri’nin dışında Fransa, Güney Kore, Gürcistan ve başka yerlerdeki hedefleri de kapsayacak şekilde artan Rus operasyonlarını tanımlayarak, uluslararası hukuku koruma ve siber dünyada suçluların peşine düşeceği ‘taahhütlerini’ yeniden gündeme soktu. Bu neden hem Amerikan kamuoyuna hem de ABD müttefiklerine olumlu bir sinyal gönderiyor.”

“İkinci neden: ABD yönetimi, küresel GRU operasyonlarını anlattığı iddianameyi ayrıntılı bir şekilde açıklayarak, rakiplerinin ağlarına sızabileceğini gösteriyor.”

“Üçüncü nedenin amacı caydırıcılık. ABD’nin sadece siber yeteneklerini göstermek değil aynı zamanda Rusya’nın veya diğer ülkelerin siber saldırganlarının gelecekteki siber saldırılarına yanıt verme ‘tehditi’ni de iletiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

GIL BARAM Kimdir ?


Tel Aviv Üniversitesi Blavatnik Disiplinlerarası Siber Araştırma Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Gil Baram’ın mevcut araştırmaları arasında, siber çatışmalar yaşayan ülkelerin karar alma mekanizmaları konusu ön plana çıkıyor. Gil, siber saldırıların doğası gereği ‘örtülü’ eylemler olması ve bu nedenle gizlenebilmesine veya reddedilebilmesine rağmen, birçok durumda ülkelerin, neden saldırıyı ifşa etmeleri ve bunu ‘halka açmayı’ seçmesinin nedenlerini araştırıyor.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*