ABD İstihbarat Raporunda Türk Hacker İbaresi

 

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi, İran ve Rusya’nın 2020 yılında yapılan başkanlık seçimlerine siber yollarla müdahale ettiğine dair bir rapor yayımladı.


ABD Ulusal İstihbarat Konseyi, İran ve Rusya’nın 2020 yılında yapılan başkanlık seçimlerine siber yollarla müdahale ettiğine dair bir rapor yayımladı.

Raporda, Çin’in seçime müdahale için herhangi bir çalışma içine girmediği belirtilirken, Türk hackerların başkan adaylarından birinin sayfasına yönelik düzenlediği saldırıya yer verildi.

Herhangi bir yabancı devletin ABD’de seçim sonuçlarını değiştirebilecek operasyonu istihbarat servislerine yakalanmadan yapmasının mümkün görülmediği kaydedilen raporda, seçimden bir gün önce sonuçları değiştirmeye yönelik bazı girişimlerin tespit edilerek önlendiği hatırlatıldı.

EMİR BİZZAT PUTİN’DEN GELDİ


Raporda dikkat çeken konulardan bir tanesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2020 seçimlerinde açıkça  ABD Başkanı Joe Biden ve Demokrat Parti aleyhine etki operasyonları düzenlenmesi emrinin şahsen verdiği iddiası oldu. Etki operasyonlarının hedefi Trump’a destek vermenin yanında, toplumdaki ayrışmaları derinleştirmek ve seçim sürecine kamuoyunun güvenini azaltmak olduğunun da altı çizildi.

2020’deki Rus etki operasyonlarını 2016 ile karşılaştıran rapor, 2020’de bir önceki seçime göre Rusların yoğun ve kesintisiz bir şekilde siber operasyon düzenlemedikleri sonucuna vardı.

2016 yılında yapılan seçimler öncesinde, henüz partiler adayları seçme sürecindeyken Rus istihbaratına bağlı hackerlar, Demokrat Parti’nin sistemlerine sızarak yöneticilerin maillerini çalmış ve bunları internette yayınlamışlardı. Böyle bir saldırının ardından Demokrat Parti’den bazı yöneticiler istifa etmiş kampanya süreci büyük yara almıştı.

ABD İstihbarat Raporunda Türk Hackerlardan BahsedildiİRAN, TRUMP’IN YENİDEN SEÇİLMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI


Rapora göre, 2016’da sadece Rusya siber ve diğer örtülü operasyonlar ile seçimi etkilemeye çalışırken geçen yılki seçimde İran da Rusya’ya eşlik etti. Her ne kadar eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden seçilmesine çalışan Rusya’nın aksine, İran Trump’ı yeniden başkan yaptırmamak için uğraşsa da iki ülkenin istihbarat servisleri de benzer yöntemleri kullandılar.

Rapora göre, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ülkenin askeri ve istihbarat servislerine bizzat emir vererek ABD’nin başına yeniden Trump’ın seçilmesinin engellenmesini istedi. İran’ın sosyal medyada algı operasyonu düzenleyerek, ABD’nin Kovid-19 pandemisi karşısında etkisiz bir politikaya başvurmasıyla ilgili kamuoyundaki rahatsızlığı körükleme peşine gittiği ifade edildi.

ÇİN OPERASYON DÜZENLEMEDİ


Raporda siber operasyonlar ile dezenformasyon konusunu takip edenler için şaşırtıcı bir bilgi de yer alıyordu. Seçim kampanyası süresince birçok ABD’li medya kuruluşu Çin’in etki operasyonları kapsamında seçimlere müdahale girişimlerinin bulunduğuna dair haber yapmıştı. Oysa ki, rapora göre Çin seçimlerin sonucuna yönelik herhangi bir etki operasyonu içerisine dahil olmadı. Bunun nedeni olarak hangi başkan seçilirse seçilsin Pekin Yönetimi’nin ABD ile stabil bir ilişki kurma niyeti olduğu gösterildi.

TÜRK HACKER DA RAPORDA 


Rusya ile İran’ın dışında Küba, Venezuela ve Hizbullah’ın da seçimlere yönelik bazı etki operasyonu girişimlerinde bulunduğu tespit edildi. Öte yandan raporda, bir Türk hackerın ABD başkan adaylarından biri için hazırlanmış bir web sitesinin sistemine sızarak Türk milliyetçisi söylemlerle sitenin görünümünü değiştirdiği bilgisi de yer aldı.

Kasım ayında bir Türk hackerın Biden’ın seçim kampanyası sitesine saldırı düzenlediği haberi çıkmıştı. Türk hacker Biden’in sitesine 15 Temmuz ve İkinci Abdülhamit ile ilgili mesajlar bırakmıştı.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*