Online oyunlar, eğlenceli vakit geçirebilmek adına oldukça fazla tercih ediliyor olsa da farkında olunmayan çeşitli tehlikeleri de içerisinde barındırıyor. Siber zorbalıktan çevrimiçi avcılara ve gizli ücretlere kadar, internette oyun oynarken endişelenilmesi gereken çeşitli konuları bu yazımızda sizler için derledik.
Online Oyun Sektörünün Vazgeçilmezi: Akıllı Mobil Cihazlar
Akıllı mobil cihazlar, online oyun endüstrisinin önemli bir parçası haline gelmiş durumda. NPD Group tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2 ile 17 yaş arası çocukların yüzde 63’ü oyun oynamak için mobil cihazları kullanıyor.
Özellikle internetteki bilgi kirliliği ve çevrimiçi tehditlerin arttığı bu dönemde, ebeveynlere de oldukça büyük bir sorumluluk düşüyor. Erken yaşta güvenli internet kullanımını öğrenen çocukların, bu davranış modelini erişkinlik yaşantısında da sürdürdüğünü söylemekte yarar var.
Bu yazımızda, online oyun sektöründe karşınıza çıkabilecek başlıca yedi tehdidi sizler için listeledik.
1. Gizli Ücretler
Bazı çevrimiçi oyunlar “ücretsiz oyun” modelini kullanır. Bazı içerikleri size ücretsiz olarak verirken oyunun diğer kısımlarına erişmek için ödeme yapmanızı gerektirir.
Günümüzde ilgiyle takip edilen birçok oyunda, oyuncuların sanal bir kılıç ya da zırh almak için sanal bir ödeme yöntemi yerine, gerçek para kullandığını görmekteyiz. Kişiler, oynadıkları oyunun altyapısına bağlı olarak, kendi karakterlerini geliştirmek için altın ya da deneyim elde etmek için kredi kartıyla ödeme yapıyorlar.
Çoğu durumda, bu oyunlara kayıt olmak ve oynamaya başlamak için bir kredi kartı bilgisi girmek gerekiyor ve kullanıcıların yeni öğeler veya hizmetler satın almaya karar vermesiyle birlikte otomatik olarak ücret alınmaya devam ediliyor.
Ücretsiz oyun kategorisinde olan oyunlar için ise asla kart numaranızı vermemeniz gerektiğini unutmayın.
Söz konusu geleneksel üyelik tabanlı oyunlar olsa bile, onaylamadığınız satın alma işlemleri için ücret alınmadığından emin olmak adına, kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak kontrol etmek iyi bir fikirdir.
Siz fark etmeden uygulama içi satın alma işlemleriyle ekstrenizin şişmesini önlemek için ise “uygulama içi güncellemeleri” kapatmayı düşünmelisiniz.
2. Gizlilik Sorunları
Stay Safe Online, çocukların asla kendi gerçek adlarından türetilen veya konumlarını ya da yaşlarını ele veren kullanıcı adlarını kullanmamalarını önermektedir.
US-CERT‘ye göre, çevrimiçi oyunların sosyal yapısı, siber suçluların konuşmaları manipüle etmelerine olanak tanıyor. Genel bir sohbet kanalında çocuğunuzu seçebilir ve ayrıntılı kişisel bilgiler isteyen kişisel mesajlar göndermeye başlayabilirler.
Korsanlar oyunlar ve diğer kaynaklardan verileri birleştirerek çocuğunuzun adına hesap oluşturabilir veya mevcut hesaplara erişim elde edebilir. Asla kişisel bilgilerinizi paylaşmayın ve farklı oyunlar ve oyun sitelerinde kullanıcı adlarının ve parolaların farklı olduğundan emin olun.
3. Çevrimiçi Avcılar
Çevrimiçi avcılar genellikle daha küçük kurbanları kandırmak için video oyunları oynayan yaşça büyük kişilerdir. Bunun sonucunda uygunsuz mesajlar, web kamerası sohbetleri ve hatta cinsel istismara yol açabilecek yüz yüze buluşmalar olabilir.
Internet Safety 101‘e göre, online oyun vasıtasıyla ortak bir çevrimiçi deneyim oluşturmak avcılara, çocuğun savunucusu veya takım arkadaşı olma olanağı sunuyor. Çetin bir düşmanı yendikten veya oyundaki yeni bir bölgeyi keşfettikten sonra avcılar genç oyuncularla bağ kurar ve kişisel sorulara dönüşen ortak deneyimler oluştururlar.
Çoğu örnekte avcılar çocukları ebeveynlerine karşı kışkırtır ve “onları anlayan tek kişi” haline gelmeye çalışırlar. Bu sorunla mücadele etmek için çocuklarınızla çevrimiçi riskler hakkında konuşmanız ve oynadıkları oyunları yakından takip etmeniz gerekir.
4. Konsollarda ve Bilgisayarlarda Bırakılan Kişisel Bilgiler
Başka bir online oyun tehlikesi, konsollar veya PC’lerin kendisinden kaynaklanır. Kullanım sürelerini aştıktan sonra çoğu aile bu cihazları yerel elektronik geri dönüşüm merkezine gönderir veya takas sitelerinde satar.
Kullanıcılar genellikle dosyalarını ve kişisel bilgilerini silmeyi unutur ve finansal ve özel bilgilerini riske atarlar. Oyun konsolları, tabletler ve akıllı telefonlardan tüm kişisel verileri silmeniz ve ardından fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi yapmanız gerekir.
Gerekli araçlar veya prosedürler, cihazın türüne göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, her cihaz için bunun araştırılması önemlidir. Ayrıca, bazı cihazların silme işlevinden etkilenmeyen depolama alanlarının olabileceğini unutmayın.
Cihaz PC uyumlu depolama sürücüleri (ör. SD kartlar) içeriyorsa bunları PC’nize bağlayın ve verileri güvenli biçimde silin. PC’lerde sadece “Sil” işlevine ve hatta formatlamaya güvenmeyin. Bunlar gerçekten verileri sürücüden kaldırmaz. Bunun yerine, verileri üzerine birkaç kez yazarak kaldıran bir program kullanmanız gerekir.
5. Web Kamerası Riskleri
Business Insider‘a göre, geçtiğimiz yıl Amerika’daki 4500’den fazla web kamerası saldırıya uğradı ve bir Rus web sitesinde yayınlandı. Web kamerası veya ses cihazı gibi tüm bağlı cihazlar saldırganlar tarafından kontrol edilebilir ve çocuklarınızı istismar etmek için kullanılabilir.
Bu riski azaltmak için sisteminizi düzenli olarak tarayın ve web kameranızın varsayılan ayarının “kapalı” olduğundan emin olun.
6. Kötü Amaçlı Yazılım
Trojanlar, meşru bir uygulamayı değiştirebilir ve zararlı versiyonu Google Play veya başka bir meşru pazar yerine yükleyebilir. PC World bunun yakın zamanda görülen bir örneğini bildirdi: Bu Trojan indirildiğinde çalışıp kullanıcının Android cihazını kontrol edebiliyor ve cihazı daha büyük bir “botnetin” parçası haline getirebiliyordu.
Bu tarz kötü amaçlı yazılımlar gecikmeli olarak çalıştığı için kurbanlar, kaynağın çevrimiçi oyunları olduğunu anlamazlar. Buradan alınması gereken ders, indirdiğiniz uygulamalara her zaman dikkat etmenizin gerekli olduğudur.
Uygulamalar meşru görünebilir veya meşru uygulama kılığına girebilir. Bu nedenle, akıllı telefonunuza indirmeden önce yorumları okumak, geliştiricileri araştırmak ve uygulamanın güvenli olduğundan emin olmak önemlidir. Yalnızca bilinen kaynaklardan uygulama indirmeniz gerekir.
Tüm mobil indirme işlemlerini onaylayan tek kişi olduğunuzdan emin olun ve evinizdeki tüm cihazları düzenli olarak kontrol edebilmek için bilinen bir mobil kötü amaçlı yazılımdan koruma tarayıcısı yüklemeye zaman ayırın. İnternette oyun oynamak yalnızca eğlencelidir. Çocuklar zorbalık, kimlik hırsızlığı, kredi kartı dolandırıcılığı ve hatta cinsel istismarla karşılaşabilir. Çocuklarınızla mutlaka bu riskler hakkında konuşun.
Çocuklarınızla erken yaşta diyalog kurmak, bu tehditleri önlemek için hazırlıklı olmalarını sağlar. Kaybeden olmayın. Uyarı işaretlerine dikkat edin, riskleri anlayın ve çocuklarınızın çevrimiçi oyun alışkanlıklarıyla sürekli olarak ilgilenin.
7. Siber zorbalık
Çoğu çocuk için internet dünyasına kaçabilmek, gerçek hayattan uzaklaşma imkanı sunar. Kimse kim olduklarını, hangi okula gittiklerini ve nasıl göründüklerini bilmez. Ancak bu anonimliğin iki yönü vardır.
Get Safe Online‘a göre, bazı oyuncular oyunu kasten daha az keyifli hale getirerek diğer oyuncularda “sıkıntı yaratmak” amacıyla değiştirdikleri kimlikten faydalanıyor. Bunlar arasında öldürülmesi gereken canavarlara oyunculardan önce ulaşıp onları öldürmek ya da üst düzey canavarları grup haline getirerek alt seviyelerdeki oyuncuların ölmelerine neden olmak yer alır.
Bazı durumlarda bu “sıkıntı kaynağı”, siber zorbalığa dönüşür. Oyunculara doğrudan zararlı ve incitici mesajlar göndermek veya küresel sohbet kanallarını kurbanlarıyla ilgili aşağılayıcı yorumlarla doldurmak gibi yaygın biçimleri vardır.
Stay Safe Online‘a göre, çocukların ve ebeveynlerin seçeneklerini bilmeleri önemlidir. Çoğu oyun, oyuncuların sohbeti ve diğer kullanıcılardan gelen mesajları “engellemelerine” olanak tanır ve bazı durumlarda zorbanın sözleri veya eylemleri, oyunun hizmet şartlarını ihlal edebilir. Saldırgan bir konuşmanın not edilmesi veya ekran görüntüsünün alınması ve oyun yöneticilerine bildirilmesi her zaman iyidir.
İlk yorum yapan olun