Sosyal medyada trend haline gelen “20’li yaşlar challenge” adlı akım aslında hangi amaçla başlatıldı? Peki başlatılan akım sayesinde elde edilen biyometrik verileriniz, hangi amaçlarla kullanılabilir?
Sosyal medyada trend haline gelen “20’li yaşlar challenge” adlı akım aslında hangi amaçla başlatıldı? Peki başlatılan akım sayesinde elde edilen biyometrik verileriniz, hangi amaçlarla kullanılabilir?
Bilişim teknolojileri, yapay zeka algoritmaları ve derin öğrenme alanında son birkaç yılda elde edilen ilerlemeler, farkında olmadığımız tehditleri de beraberinde getiriyor. Görsel veri işleme teknolojileri alanında da durum aynı şekilde.
Sosyal medya üzerinden, geçtiğimiz günlerde başlatılan “20’li yaşlar challenge” ise aslında geliştirilmekte olan yapay zeka algoritmalarına veri toplayabilmek amaçlı kullanılabilecek en hassas verileri içerisinde barındırıyor. Çünkü insan yüzü, bir insanın genetik verilerini barındıran biyolojik yapıların başında geliyor.
“20’li Yaş Challenge” ile Elde Edilen Veriler Nasıl Kullanılabilir?
Şu an yapay zeka alanında gelinen noktayla birlikte, çözmeye çalışılan sorunlardan birisi de yaşlanmanın oluşturduğu yüzdeki değişikliklere karşı algoritmaya direnç kazandırabilmek. Bu akım doğrudan bu amaçla başlatılmıştır demek elbette güç. Ancak bu akım sayesinde elde edilen verilerden faydalanabilecekleri de çok aşikar.
Aynı çatı altında bulunan ve dünyanın sınırsız veri kaynağını elinde bulunduran Facebook ve Instagram, bu akımdan önce ‘10 yıl challenge’ yapmışlardı. Aslında burada öne çıkan ana tablo, bünyelerinde bulunan ve ulaşabilme ihtimalleri olan her insanın, her yaş dönümünü kayıt altına almak istemeleri.
Kişinin şimdiki haliyle 20 yaşlarındaki halinin değişiminden, yapay zeka algoritmalarını besleyecek çeşitli istatistiki veriler oluşturulabilir. İstihbarat servisleri, son fotoğrafı 20 yaşında çekilmiş birinin 40-50 yaşında nasıl gözükeceğini görebilir.
Geleceğin Teknolojileri İçin Kullanılabilecek Sınırsız Bir Veri Ağı Var
Elde edilen her veri ile farklı amaçlara hizmet edebilmek üzere çeşitli algoritmalar oluşturuyorlar. Bu uygulamanın tamamen veri toplama amaçlı olduğunu söyleyemeyiz ancak bunun bir nedeni olmalı. Elde edilen bu kadar veri de çok rahatça kullanılabilir. Günümüz sosyal medya uygulamalarında, istenilen her bilgiye şüpheyle yaklaşmak ve minimum ölçekte kişisel veri paylaşmak gerekiyor.
Geleceğin teknolojilerinde bizi karşılayacak akıllı sistemler şu an geliştirilme aşamalarında ve bu akıllı sistemler adım adım bizlerin verileriyle oluşturuluyor. Tüm bunlar, büyük veriye eklenebilecek birer parça olabilir.
İlk yorum yapan olun