2021 Yılında Sağlık Sektörünü Bekleyen Tehditler

 

Sağlık sektörüne yönelik son 3 ayda yüzde 160 oranında artan siber saldırılar neticesinde sağlık kurumları alarma geçmiş durumda. 2020 yılında siber saldırganların elde ettiği gelir 25 milyar doları bulurken, pandemi süreci ile birlikte saldırganların hedef tahtasında artık hastaneler de var.


2021 yılında sağlık sektörünün siber saldırganların odak noktası olması bekleniyor. Covid-19 aşısının dağıtımında kritik öneme sahip şirketleri hedef alan bilgisayar korsanları ise bu süreçte büyük tehlike arz ediyor.

Aşı üretimi kadar onu taşımak ve uygun ortamda muhafaza etmek de büyük önem taşıyor. Aşının etkisini kaybetmemesi için uygulama anına kadar eksi 70 derecede muhafaza edilmesi gerekiyor.

Lojistik sürecinde bir ülkedeki fabrikadan diğer ülkeye yolculuk esnasında internet bağlantılı buzdolaplarına ihtiyaç bulunuyor. Bu sisteme yönelik herhangi bir saldırı tüm insanlığı çıkmaza sokabilir.

Kişisel Veriler Artık Yeni Para Birimi


Veri, günümüzde en değerli para birimi haline geldi. Sosyal medya şirketlerinden, siber korsanlara ve satış pazarlama uzmanlarına kadar artık herkes verinin peşinde. Kişisel bilgilerimiz hiç olmadığı kadar kıymetlendi.

Pandemi ile beraber sağlık kuruluşlarındaki bilgiler ise çok daha stratejik hale geldi. Sağlık sistemine yönelik bir siber saldırı neticesinde ameliyatlar durabilir, yoğun bakım üniteleri ve acil servisler devre dışı kalabilir. Bu senaryoya ise ne kadar hazırız ?

Sağlık sektöründe toplam bilgi teknolojileri bütçesinin maksimum  %7’i siber güvenlik için tahsis ediliyor. Finans sektöründe bu rakamın %15 seviyesinde olduğunu vurgulamak isterim. İşte bu nedenle sağlık kurumları,  artık daha cazip hale geldi.

Global otoritelerin de endişesi bu yönde. FBI yetkilileri’nin Aspen Enstitüsü Siber Güvenlik Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, siber casusların geleneksel yöntemlerle yeni teknolojileri entegre edip çok daha sofistike saldırılar üzerine çalıştıkları belirtildi.

2021 Yılında Sağlık Sektörünü Bekleyen Tehditler-Cemal Mete Hayırlı

Hastaneler her gün milyon dolarlık fidye talebi ile karşı karşıya!


Güvenlik firması Positive Technologies’in yakın tarihli bir raporuna göre; sağlık hizmetlerine yönelik tüm siber saldırıların yarısı 2020 yılının Temmuz ve Eylül aylarında fidye yazılımı şeklinde gerçekleşti.

ABD’de bulunan hastaneler bu saldırılardan İngiltere’ye göre çok daha fazla etkilendi. Ekim ayında sadece 24 saat içinde, 6 Amerikan hastanesi en az 1 milyon dolarlık fidye talebi aldı ve bu durum bazı kanser tedavilerinin iptal edilmesine sebebiyet verdi.

ABD Sağlık Sektörü Siber Güvenlik Koordinasyon Konseyi’nin icra direktörü Greg Garcia’nın verdiği bilgiye göre sağlık sektörü artık siber korsanlar için çok karlı bir segment. Siber korsanlar hastaların ölümüme izin verilmeyeceğini bildikleri için şanslarını sonuna kadar zorluyorlar.

Hastane işletim sitemini devre dışı bırakarak fidye talep edilmesi, durumun vahametini özetliyor. Hastanelerde internete bağlı yüzlerce cihaz var. Bir anda tüm bunların devre dışı bırakılmasının hayati sonuçları bulunuyor.

Medikal Estetik hastaneleri daha çok saldırıya uğruyor! 


Aralık ayının son haftasında İngiltere’de Transform Hastaneler Grubu adlı Medikal Estetik Hastanesi de büyük bir siber saldırıya uğramıştı.

Sağlık kuruluşu, Revil olarak bilinen bir hacker grubu tarafından büyük bir fidye yazılım saldırısına uğradı. Birçok şubesi bulunan hastanenin veri tabanına sızan korsanlar, hasta bilgilerini ele geçirdi ve hastaneyi fidye ödemezlerse hasta fotoğraflarını yayınlamakla tehdit etti. BT sistemlerinin bir veri güvenliği ihlaline maruz kaldığını doğrulayan hastane, hastalarına ait kredi kartı bilgilerinin tehlikede olduğunu duyurdu.

Bilişim Suçları: REvil Üyesi ile Röportaj

Fidye yazılımı, en sık tercih edilen siber saldırılardan birisi olmakla birlikte, genellikle bilgisayar korsanları bir bilgisayar ağına erişim sağlar ve dosyaları şifreler. Fidye ödenene kadar tüm sistemi kilitler. Bu durum karşısında kurumlar veri yedekleme ve kurtarma sistemlerini devreye sokmalılar.

Veri kurtarma yedekleme çözümlerine ilgi artacak!


Siber savunma stratejileri kadar, veri yedekleme ve kurtarma çözümlerine yatırım yapmak ise bu noktada hayati bir öneme sahip. 2021 yılında bu alanda yeni teknolojilerin daha çok talep göreceğini belirtmemizde fayda var.

Verilerin depolanması ve güvenliğinin sağlanması için yapay zeka destekli teknolojilerin kullanımı da her zamankinden daha önemli hale geldi.

2020 yılında, geleneksel, modası geçmiş veri güvenliği tekniklerinin dünyaya veda ettiğini ve bulut dönüşümünü içeren yeni stratejilerin yükselişine sahne olduğunu gördük. Pek çok kurum çalışanı evden hizmet verdiği için;  herhangi bir veri ihlali vakası kaydedilir kaydedilmez veri güvenliği ve yedekleme protokollerini yürütmek için yapay zeka destekli otomatik sistemlere sahip olması gerektiğini anladı.

Bu nedenle 2021’de şirketler daha çok otomatik sistemlere yatırım yapacak. Nesnelerin interneti ile beraber her geçen gün internete bağlı cihaz sayısı ve depolanan veri hacmi artıyor. Bir süre sonra hepimiz artık eldeki teknolojilerin yeterli olmayacağından şikayet eder hale geleceğiz. Bu nedenle veri depolama mekanizmaları da bir dönüşüm sürecinde.

Yedekleme tarafında birden fazla lokasyonda verileri barındırarak ve bunun yanı sıra verilerin bir kopyasını bulut ortamına aktararak da, ana lokasyondaki olası veri kayıplarını, bulut ortamından geri alınabilir/kurtarılabilir hale getirmek mümkün.

 

Yazımızı Nasıl Buldunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*